Главная » Закарпаття
судС 1 января 2010 года в соответствии с Указом Президента Украины №950/2009 «Об увеличении количественного состава судей и внесение изменений в Систему и количественный состав судей местных судов» состав местных судов будет увеличен на 46 единиц.
Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

У таємничих людей — адвокатів — теж, виявляється, є проблеми. Свідченням цього стали публікації в обласній пресі

Скажімо, "В обласній прокуратурі намагаються узурпувати владу", "Закарпатські служителі Феміди вадяться". Такі публікації подали останні числа газет "РІО" та "Паланок". Вони віддзеркалили засідання Ужгородського прес-клубу ринкових реформ, яке пройшло 18 листопада, на тему: "Хто очолить адвокатуру Закарпаття?" На ньому голова Закарпатського відділення Спілки адвокатів України Петро Немеш, екс-голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії (КДК) Закарпатської області 4 скликання Володимир Думнич та голова Мукачівської асоціації адвокатів Олексій Фозекош поінформували через ЗМІ громадськість про проблеми в обласному адвокатському середовищі. А перед цим ще і газета "Новинка" опублікувала виступ заслуженого юриста України, голови Закарпатського відділення Спілки адвокатів України П.Немеша "Хроніка маразму, або Хто нищить авторитет адвокатури Закарпаття?", в якій висвітлюються незаконні дії колишньої голови КДК 5 скликання. Тільки Закарпатська обласна рада припинила своїм рішенням діяльність останньої, а саме Олени Павлюченко, яка знищує не тільки престиж адвокатури, а вже й сам інститут адвокатури Закарпаття. Після опублікування статті П.Немеша події розгорталися наступним чином.
Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

Ой, під Невицьким замком

Мешканці Кам’яниці лупають скелі, приймають туристів і… прибирають за ними сміття

Береги річки Уж поблизу села Кам’яниці, що неподалік обласного центру, – одне з найулюбленіших місць відпочинку ужгородців, а Невицький замок, який височіє на горі, – принада для численних туристів. Це село є своєрідним дороговказом для подорожан – досягши якого усяк, старий і малий, знає: Ужгород уже близько. Те, що ця громада міцно пов’язана з містом над Ужем підтвердила нам і голова села Марія Коваль-Мазюта.

Робота є, та коштів бракує

– Маріє Юріївно, чим примітне ва­ше село?

– Вдалим географічним розміщенням, близькістю до обласного центру й водночас надзвичайно мальовничою природою. Кам’яницю оточують гарні лісисті гори, потічок і річка, а поблизу височіє знаний Невицький замок. Усе це приваблює у наші місця багатьох людей.

– Володієте чималенькою територією…

– До нашої ради належать два села – власне Кам’яниця та Гута, яким разом із лісами належать 7,5 тис. га. Живуть у нас 2 200 чоловік.

– Чим займаються місцеві мешканці?

Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

Оригінал із вулиці ЕрделіМитець Віктор Мигович творить під музику Вівальді, Генделя, Баха і пісні Закарпатського хору, а в майстерню їздить на… 40-річному «Москвичі»Чи  не зна­ково, що молодий  митець Віктор Мигович  живе в Ужгороді на вулиці Ерделі – на відстані руки від колишнього обійстя Адальберта й Магдалини, а  майстерню має на вулиці Айвазовського; що його обійстя дивиться на кладовище Калварія, причому на могили Глюка, Бокшая, Семана, Коцки, Гарапка і того ж Ерделі?!

Якщо це спостереження дещо натягнуте, а точніше – зроблене авансом, то й нехай: я не злукавив, бо вірю в творчий потенціал і талант цього доброго чоловіка. Талант багатогранний, яскравий. Доказ?Колись Віктор Мигович тримав в Ужгороді й власну мистецьку галерею «Дар», де продавалися керамічні, дерев’яні, скляні вироби, сувеніри народних умільців, картини (на жаль, навіть після відчайдушних спроб благородна справа задихнулася: причини – на долоні); працював оператором на крайовому телебаченні й начальником охорони в супермаркеті. Ясна річ, роботу завжди доводилося поєднувати зі своїм покликанням – бути художником.

Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

Днями в Україні відзначали День радіо, телебачення та зв'язку. З цієї нагоди ми запросили до розмови начальника відділу зв'язку ГУМВС України в Закарпатській області підполковника міліції Василя Костіва.

КРИЗА ВДАРИЛА Й ПО ЗВ’ЯЗКУ

-- Василю Васильовичу! Що цікавого вдалося запровадити очолюваній вами службі з часу нашої минулорічної розмови? Наскільки оновився телефонний зв’язок закарпатської міліції?

 -- На жаль, в економічному плані 2009-й рік видався ще важчим за попередній. Криза в державі вплинула й на нас. Основні  зусилля були скеровані на виживання -- як зробити  при нестачі коштів, аби воно все ще й працювало?!

Цей рік пройшов у нас під знаком економії. Якщо торік за послуги зв’язку закарпатська міліція платила обласній філії ВАТ "Укртелеком” в середньому 40-50 тисяч гривень щомісяця, то тепер вдалося вийти на цифру в 30 тисяч, а починаючи з липня  -- на 22 тисячі гривень. Тобто маємо 15-20 тисяч чистої економії щомісяця. І це при тому, що тарифи на послуги зв’язку зросли. У чому полягала ця економія коштів? Довелося відключати від "8-ки” міські телефони в міськрайвідділах, в самому ГУ МВС  також відмовлятися від міжміських каналів зв’язку.

Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

машинаПравила дорожнього руху України не передбачають відповідальності за експлуатацію т.зв. несезонних" шин. Але зима, на відміну від літа, висуває більше вимог. До того ж, свої корективи вносить дорога.

За статистикою  дорожньо-транспортних пригод, в області з  початку року загинуло 98 осіб,  з них 18 – діти. Тому працівники  ВДАІ  вкотре нагадують: літню резину все ж таки потрібно змінити на зимову. По-перше, літні шини характеризуються жорстким протектором, і коли середньодобова температура дорівнює +5 і +7˚ Свони стають "дубовими". Зимова зберігає свою еластичність, забезпечуючи міцне  зчеплення з дорогою. Як стверджують професіонали, при температурі меншій  за +7 градусів на мокрій дорозі в зимової шини гальмівний шлях на 5-6 метрів коротший  порівняно з літньою, а на снігу різниця сягає  30 метрів! Зверніть увагу й  на те, що практично всі страхові компанії виключають із страхових випадків ДТП, яка сталася через невідповідність  встановлених на транспортному засобі  шин із станом дорожнього покриття. Нагадаємо,  зимовим сезоном вважається період з 15 листопада по 15 березня, а, отже, автоцивілка у  випадку аварії за таких умов не відшкодовує  втрачені кошти. Водночас, у  зв’язку з особливостями географічного розташування Закарпатської області, слід пам’ятати:  за кордоном таке, здавалося б, незначне правопорушення  можна заплатити чималий штраф. Та головною причиною зміни шин з переходом на зимовий період  є безпека самого водія  і  його пасажирів.
Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

манифест"Манифест" 26 ноября 1944 года, или В каких условиях проходило волеизьявление населения Подкарпатской Руси (Закарпатская Украина) о присоединении к Украине.
На 29 октября 1944 г. вся территория края была занята советскими войсками. Согласно обязательствам СССР и договоренностями между СССР и ЧСР, Подкарпатская Русь оставалась де-юре составной частью Чехословакии, в чем было твердо уверенно чехословацкое правительство и президент Э.Бенеш, выславшие сюда из Лондона полномочного министра Ф.Немеца с гражданской и военной делегациями. Командующим 4-ым Украинским фронтом генералом армии И.Петровым территория освобожденной Подкарпатской Руси была разделена на две зоны: более развитая центральная часть края оставалась под полным контролем советской военной администрации и объявлена зоной боевых действий 4-го Украинского фронта, юго-восточная, горная, передана как будто в управление чехословацкой администрации.
Категория: Закарпаття22.11.2009| | Комментарии (0)

У селищі Буштино Тячівського району Закарпаття, в житловому будинку, виникла пожежа. На той час нікого з дорослих не було вдома, а в хаті залишалися трійко дітей, 1999, 2001 та 2008 років народження.

Як передає кореспондент УНІАН, сусіди, котрі виявили пожежу, негайно зателефонували «101». Командир відділення МНС Василь ГАЛАЙ, прибувши за викликом, кинувся у палаючу домівку. В одній із кімнат, де вже обвалилася стеля, на ліжку він виявив непритомну однорічну Діану, виніс її назовні та передав колегам, а сам повернувся назад, де, за словами сусідів, перебували ще восьмирічний Юрій та десятирічний Іван. Посеред густого диму рятувальник знайшов і цих хлопців. Юрко вже знепритомнів. За мить усі опинилися на свіжому повітрі. Вогнеборці привели до тями Іванка, а сестричку доправили до лікарні, в неї термічні опіки обличчя, рук та ніг 2-го ступеня важкості.

Категория: Закарпаття21.11.2009| | Комментарии (0)

ВойнаЭстафету Международного молодежного форума, который вчера начался во Львове, сегодня принял Ужгород. Мероприятие посвящено 65-летию освобождения Украины и подготовке к 65-летию Победы над фашизмом.
В празднике принимают участие представители военно-исторических и поисковых клубов, православных скаутских и казацких формирований со всех регионов Украины, а также посланцы Беларуси и России.
Категория: Закарпаття21.11.2009| | Комментарии (0)

МихаилСегодня, 21 ноября - День Святого Архистратига Михаила. Поздравляем всех носящих это имя!

Имя Михаил древнееврейского происхождения и образовано от имени Михаэль, что означает равный, подобный Яхве (т.е. богу). Известны и другие формы имени: в Англии — Майкл, в арабских странах — Микаил, в Германии — Михель, в Испании — Мигель, во Франции — Мишель.

Категория: Закарпаття21.11.2009| | Комментарии (0)

Протягом одного дня у Тячівський райвідділ міліції надійшло відразу два тривожних повідомлення, пов'язані з "поножовщиною".

Спершу зателефонувала лікар ФАП  зі  с.Новоселиця. За її словами, в одному з будинків села виявили труп 38-річного місцевого жителя з ножовим пораненням грудної клітки. На місце події вилучили чимало речей, котрі можуть знадобитися в процесі розслідування.  Особи вбивць та мотиви злочину наразі встановлюються.

Категория: Закарпаття20.11.2009| | Комментарии (0)

голубиДві тисячі птахів! Навіть уявити собі це важко. А побачивши на власні очі, починаєш дивуватися, що в наш час ще зустрічаються ентузіасти, які безкорисливо присвятили своє життя крилатим істотам.

Василь Макар із села Колочава Міжгірського району Закарпатської області з самого дитинства захоплюється птахами. Зараз він опікується близько двома тисячами папуг і голубів.
Категория: Закарпаття19.11.2009| | Комментарии (0)

конякОдне з улюблених гумористичних шоу українських глядачів "Студія квартал 95" постійно збирає аншлаги. Серед гостей нерідко можна побачити політиків і зірок, що самозабутньо регочуть над жартами, які відпускають "квартальники" начолі з Володимиром Зеленським. Не секрет, що налаштуватися на благодушний лад глядачам допомагає чарка-друга міцних напоїв з буфету. Але, виявляється, артисти і самі не проти "підкріпитися" алкоголем до (а іноді і під час) гумористичного шоу. Якщо зазирнути за лаштунки, відкривається цікава картина. Виявляється, у знаменитих гумористів немає власних гримерок. Але "квартальники" не вередують, не складають райдери з вимогою королівських умов і не потребують особистих сек'юріті. Підготовка до виступів завжди проходить злагоджено.
Категория: Закарпаття19.11.2009| | Комментарии (0)

50-річна Ганна Лукач із Мукачева Закарпатської області за шість років пережила три клінічні смерті.
— Усі рази бачила, як лечу по темному тунелю, в якого немає ні початку ні кінця, — пригадує. — Світла в його кінці не було, тільки повний морок. Коли повернулася на Землю, бачила своє тіло на лікарняному ліжку. За мить опинялася всередині.

Категория: Закарпаття18.11.2009| | Комментарии (0)

На трассе Киев-Чоп между селами Сытное и Михайловка в Радивиловском районе Ровенской области наряд инспекторов ГАИ остановил автомобиль «Ауди А 4», в котором они обнаружили необычную находку.

«Во время осмотра салона милиционеры увидели трех мужчин. Они были в возрасте приблизительно 35-40 лет, - сообщает пресс-служба управления ГАИ УМВД Украины в Ровенской области. - У пассажиров не оказалось документов, которые бы удостоверяли их личности. Мужчин задержали."

Категория: Закарпаття18.11.2009| | Комментарии (0)

Територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Закарпатській області створено постійно діючу робочу групу зі здійснення державного нагляду за утриманням та експлуатацією пасажирських підвісних канатних доріг, буксирних витягів та іншої інфраструктури, що забезпечує функціонування гірськолижних баз відпочинку у осінньо-зимовий період 2009-2010 року. Про це "PRESS-КАРПАТ" повідомили в прес-службі Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області.- Група, до якої увійшли чотири державні інспектори, - повідомив її очільник, заступник начальника ТУ Держгірпромнагляду по Закарпатській області Ігор Мягкий, - повинна забезпечити проведення протягом  місяця всебічних перевірок суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику, діяльність яких пов’язана з наданням безпечних послуг шанувальникам гірськолижного спорту, що відпочиватимуть цього річ в Карпатах. Перевірки  ж згаданих суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику проводитимуться раз на три місяці.
Категория: Закарпаття18.11.2009| | Комментарии (0)

фотоПро зовнішньополітичну діяльність українських націоналістів у роки Другої світової війни широкому загалу майже не відомо. Скажімо, про те, що у 1943-44 рр. Організація українських націоналістів - бандерівців (ОУН (б)) провела низку мирних переговорів з представниками сусідніх Угорщини і Румунії, а також польським націоналістичним підпіллям. ОУН, виявляється, була активним учасником міжнародних відносин. У вкрай несприятливих міжнародних умовах представники українського визвольного руху обстоювали українські національні інтереси і змушували рахуватись із ними представників інших держав та народів. Підтвердженням цьому, зокрема, є також історія таємної місії ОУН (б) до столиці Угорщини в грудні 1943 року.
Категория: Закарпаття18.11.2009| | Комментарии (0)

Представники ініціативної групи (9 лікарів зі кількістю структурних підрозділів) Ужгородського міського перинатального центру звернулися до засобів масової інформації із заявою про те, УМПЦ як структурний підрозділ хочуть приєднати до Ужгородської міської дитячої лікарні. Таку ідею напередодні висловив мер міста Сергій Ратушняк. Увесь колектив категорично проти цього, — стверджує ініціативна група, яка вважає, що таким чином інтереси будинку будуть знівельовані.

Категория: Закарпаття18.11.2009| | Комментарии (0)

самогубствоМудреці кажуть: життя нам дає Бог, і тільки він може його забрати. Під силу кожному з нас дається нести й життєвий хрест. Та все ж бувають випадки, коли, опинившись у психологічній ямі, людина не спроможна тверезо оцінити ситуацію, знайти вихід і тоді, впавши духом, вирішує звести рахунки з життям.
Категория: Закарпаття17.11.2009| | Комментарии (0)

телефонДПА у Закарпатській області повідомляє, що у середу, 18 листопада 2009 року, з 14 до 16 години відбудеться сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія".
Про це "PRESS-КАРПАТ" повідомили в ДПА в Закарпатській області.
На питання платників податків відповідатиме начальник відділу боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів управління податкової міліції Голубка Василь Іванович.
Телефонувати за номером в Ужгороді 61-39-85.
Категория: Закарпаття17.11.2009| | Комментарии (0)

вставитьНа самом деле русины – это такой осколок русского мира, в том самом широком смысле слова, в котором он существовал, в котором он системно уничтожался. И вот это – неуничтоженный осколок.
Если Приднестровье – это последняя непобежденная территория СССР (во всяком случае, до последнего времени была), то русины – это последний непобежденный элемент вот этого русского мира. Но дело в том, что само название сейчас закрепилось за такой национально-культурной группой в Закарпатье. Это, в общем, украинцы, которые себя украинцами никогда не считали и у которых идентичность связана не только с культурой, языком, но и с верой. А вера – это еще и некое ощущение духовно-исторической близости с Россией. Они все — православные Московской патриархии, притом что до присоединения Закарпатья Сталиным они никогда не были территорией Российской империи.
Категория: Закарпаття17.11.2009| | Комментарии (0)

гербНа засіданні 31 сесії 5 скликання Чопської міської ради, яке відбулося 10 листопада зав головування міського голови Цар Г.В., депутати розглянули 7 питань, прийнявши щодо них 14 рішень.
Додатково заслухали інформацію про роботу медичних закладів та аптек міста в період епідемічної ситуації. З даного питання інформували заступник головного лікаря Ужгородської районної лікарні №1 Б.Ю. Штефанець, головний лікар Вузлової лікарні ст.Чоп Й.І Андріканич та головний державний санітарний лікар Ужгородського району І.І. Парада.
Згідно з повідомленням першого з них – Б.Ю. Штефанця, лікарня в повному обсязі забезпечена медичним препаратом „Таміфлю”. Виділено окреме відділення для госпіталізації хворих на ГРВІ, прийом хворих здійснюється в окремому кабінеті, поліклінічне відділення працює 7 днів у тижні. Загалом, здійснено всі необхідні заходи для ефективного та оперативного обслуговування населення. Також зауважив, що спостерігається спад захворюваності.
Категория: Закарпаття17.11.2009| | Комментарии (0)

У прес-центрі "Нове Закарпаття" відбулася прес-конференція начальника КРУ в Закарпатській області Романа Володимировича Чубка.
На початку прес-конференції Роман Чубко так прокоментував свій виступ на сесії Закарпатської обласної ради, яка відбулася 5.11.2009 року: "Я попередив обласну владу, що ми їй не підзвітні, але зважаючи на численні закиди, вийшов на сесію Закарпатської облради. У принципі, я знав попередньо, що мене чекає і яке буде ухвалене рішення, але не боявся, а спробував донести нашу позицію - державницьку позицію контрольно-ревізійної служби - до обранців", - сказав Роман Володимирович і додав: "Я сказав депутатам, що працівники Закарпатського КРУ провели багато ревізій, результати більшості з них не такі вже й страшні. І хоча прозвучали "закиди" під час сесії, що багато цифр по ревізіях "натягнуті за вуха", це неправда, є низка ревізій, під час яких не було встановлено практично порушень. Такі приклади - ревізія виконання бюджету в Чопі, у Міжгір’ї".
Категория: Закарпаття17.11.2009| | Комментарии (0)

лікарняСьогодні, 16 листопада, відбулося чергове засідання оперативного штабу щодо збору та аналізу інформації з питань профілактики та боротьби з поширення пандемічного грипу та інших гострих респіраторних вірусних захворювань.
Про це "PRESS-КАРПАТ" повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації.
Головуючий – керівник штабу, заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Михайло Попович, інші звернули увагу на ряд "вузьких" місць у боротьбі з недугою, висловили окремі зауваження та рекомендації. Зокрема, управлінню охорони здоров’я слід чітко та оперативно використовувати кошти, які уже виділив на ці цілі Кабінет Міністрів України. Це ж стосується і оплати понаднормової роботи лікарів.
Категория: Закарпаття16.11.2009| | Комментарии (0)

картаНаприкінці жовтня на Закарпатті відзначалася 65-та річниця визволення Закарпаття від фашистських загарбників. Відповідною постановою Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 р. №1006 внесені зміни до Положення про порядок організації та проведення оплачуваних громадських робіт, відповідно до яких пріоритетним видами оплачуваних громадських робіт визначено упорядження меморіалів, пам'ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Вітчизни. Вшановуючи пам'ять односельчан-добровольців Радянської Армії, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни, майже в кожному селі Мукачівського району встановленні пам'ятники, меморіальні дошки.
Категория: Закарпаття16.11.2009| | Комментарии (0)

ЗимаВ Закарпатье на рынке туристических услуг картина оптимистичная. Как сообщил PRESS-КАРПАТ заместитель начальника Главного управления по вопросам европейской интеграции и туризма местной ОГА Александр Марченко, базы уже практически распродали номера на новогодние праздники: в большинстве отелей предварительные показатели загруженности составляют 90-100%.

Категория: Закарпаття13.11.2009| | Комментарии (0)

ВінницяЧерез епідемію грипу екскурсійні тури з Вінниці на Закарпаття відмінили, а підприємства туристичної сфери, орієнтовані на зимові курорти на Західній Україні, вже заявляють про обвал попиту і відповідно збитки. Вінничани ж намагаються сховатися від свинячого грипу у теплих краях.
Категория: Закарпаття12.11.2009| | Комментарии (0)

Зацікавлення західних інвесторів вкладати гроші в Україну постійно зростає - на Закарпатті вже розпочали сваю діяльність 2 із 3 найбільших компаній, які випускають свою продукцію для лідерів ІТ-ринку. Це "Foxconn" та "Flextronics".
Генеральний директор "Jabil Circuit Ukraine Limited” Філіп Костемале приїхав в Україну декілька років тому. Його зацікавили умови, на яких можна було б запустити виробництво цього виду продукції у вільній економічній зоні, а також географічне розташування Закарпаття – близька відстань до кордонів 4 європейських країн.
Категория: Закарпаття12.11.2009| | Комментарии (0)

ковшТаке відбувалося поблизу села Забрідь. Як розповіли місцеві жителі, на р. Уж рибу можна було збирати "ковшем" трактора. Особливо, коли перекрили русло: "хто спритніший, встиг назбирати в мішки, решту тракторами закопали в руслі...".
Явище, відверто кажучи, рідкісне і при цьому абсолютно безвідповідальне щодо нашого довкілля. Трапилося воно внаслідок ігнорування правил ведення робіт на березі річки. Збиток довкіллю оцінюється фахівцями майже в 2 мільйони гривень!
Що ж, власне, відбулося? Ситуацію коментує начальник ГУ "Закарпатдержрибінспекція" Анатолій Сорокін:
— Інспекторами "Закарпатдержрибохорони" було зафіксовано початок роботи ТОВ "Коватехбуд" по кріпленню берегової лінії в с. Забрідь Великоберезнянського району. Уже на цьому етапі виконавець робіт показав приклад безвідповідальності і недотримання природоохоронного законодавства (роботи велися у водній частині русла, внаслідок чого його було змінено), що призвело до масової загибелі водних живих ресурсів (більшу частину риби просто закопали гравійно-піщаною сумішшю за принципом, що не забрали, те зариємо).
Категория: Закарпаття11.11.2009| | Комментарии (0)

пожарВчора о 16:45 на Закарпатті у селищі Дубове, на кухні в житловому будинку, через порушення правил експлуатації газової плити стався спалах газу з подальшим горінням. Унаслідок пожежі постраждали 3 людей, із них 1 дитина. Від отриманих опіків 29-річна господиня загинула, ще двоє: 34-річний власник помешкання та 5-річна донька з опіковими травмами госпіталізовані до лікувального закладу.
Як повідомили "PRESS-КАРПАТ" у Центрі пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області, на час прибуття вогнеборців ППЧ-21 селища Дубове, з будинку, де мешкає родина‚ на зовні виривалися клубки диму. За словами власника, який зміг вибратися з будинку, всередині залишилися його дружина та донька.
Категория: Закарпаття09.11.2009| | Комментарии (0)

гербГолова осередку Олексій Кіндрат повідомив, що на всеукраїнському рівні дана організація була заснована на Вінниччині її видними громадським діячем Сергієм Татусяком. на установчих зборах 22 лютого 2007 року. Серед засновників були громадяни всіх трьох держав.
Офіційно організацію зареєстровано Міністерством юстиції України 26 червня 2007 року. У рамках обміну досвідом роботи органів місцевого самоврядування став традиційним обмін делегаціями міських, селищних, сільських голів, депутатів усіх рівнів рад та старост повітів і війтів Республіки Польща. Десятки колективів художньої самодіяльності обох країн знайомили зі своїм мистецтвом глядачів і шанувальників фольклору. На Вінниччині відзначаються дні польської культури, ювілеї відомих польських діячів літератури та мистецтва.
Категория: Закарпаття09.11.2009| | Комментарии (0)

грипСьогодні краще не входити до Інтернету, не читати газет і не дивитись теленовини: повідомлення про поширення в країні епідемії грипу, як фронтові. І мукачівці також занепокоєні ситуацією, що склалася, штурмують аптеки, в яких немає втім найпростіших засобів проти гострих респіраторних захворювань. А насправді, яка нині ситуація з епідемією свинячого або ще як його називають "каліфорнійського" грипу в Мукачеві? З цим запитанням я звернувся до головного державного санітарного лікаря Мукачева Володимира Ревчука.

Категория: Закарпаття08.11.2009| | Комментарии (0)

...Ми зустрілися у порошковській кав'ярні "Фест". І хоча вже було досить зимно, Мішель прийшла у грубому светрі, а не в куртці. Усміхнена дівчина в окулярах і з русявим пишним волоссям просто випромінювала радість і тепло. 

Категория: Закарпаття07.11.2009| | Комментарии (0)

Хотя Лали Гарапко имеет мать, отца и бабушку, воспитанием девочки почти с рождения занимаются соседи. Ее отец уроженец Грузии Тамаз Тамазович, который, хотя и записан в свидетельстве о рождении и даже взял фамилию Татьяны – матери Лали, на женщине так и не женился.
Недавно он вернулся из заключения, где и на что живет - неизвестно. Мать Лали Татьяна раньше работала на рынке продавцом, но последние 8 лет женщина даже на бирже не числится. Татьяна “села на рюмку”, променяв все человеческие ценности на алкоголь У нее теперь один интерес – выпить. И в чем только душа теплится… Но под действием спиртного женщина намнет бока любому. Как-то раз накинулась на свою 80-летнюю мать, которая вот уже год, как прикована к постели, чуть глаз старушке не выбила. А Лали от матери и ее собутыльников достается регулярно. Иногда девочку даже в дом не впускают, а летом ее побили так, что пришлось вмешаться милиции. Но, похоже, во всем Мукачево вступиться за девочку некому. А куда смотрит городская милиция? Ну, понятно, это же не бизнесменов “трусить”. Хотя начальник Мукачевского горотдела милиции господин Михайлюк не устает рапортовать, что каждое заявление в милиции рассматривают, на каждое - реагируют. Но, похоже, судьба девочки-подростка его не заинтересовала, могут же у начальника милиции быть иные приоритеты. Хотя по Закону… А в жизни, где вы видели Закон? Тут кто сильнее, тот и прав. Ну, какое милиции дело до ребенка, над которым издевается родная мать. Вот если бы “мокруха” какая, тогда реагировать придется. Заметьте, ведь этот вопиющий случай, когда девочку избили, далеко не единственный. Ребенок, по сути, с рождения живет без надлежащего присмотра родных. Участковый милиции об этом не может не знать, ведь по адресу, где прописана Лали, чуть ли не каждый день пьяные гулянки. Но стражи порядка в городе над Латорицей “свое дело знают”: главное вовремя отписаться, а там хоть трава не расти.
Категория: Закарпаття06.11.2009| | Комментарии (0)


 Как сообщает интернет-издание UA-Reporter.com, в течение последних суток на Закарпатье госпитализированы 135 человек, в том числе 21 беременную женщину и 81 ребенка с признаками ОРВИ.
Категория: Закарпаття05.11.2009| | Комментарии (0)

Іван ШутєвМинулого тижня в ужгородському музеї ім. Йосипа Бокшая відкрилася виставка "Да святиться ім'я Твоє" народного художника України Івана Шутєва. 76-річного митця привітали, зокрема, директор музею Франциск Ерфан, Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашик, доктор економічних наук, професор Іван Мешко, народний художник Іван Бровді та ін. Усі висловлювали захоплення творчістю іменинника, бажали здоров'я, натхнення, наснаги в роботі. Завважилося, що не був присутнім, а отже, й не виступив як зазвичай голова крайового осередку НСХУ Борис Кузьма, котрий віднедавна - дива та й годі! - рве цуря й мече ікру від того, що 13 членів Спілки, у тому числі й Іван Шутєв, створили нову групу "Традиції та сучасність". Відтак їх охрестили - хоч стій хоч падай! - розкольниками. Господи, радянщина, виявляється, ще не вивітрилася з наших голів.
Категория: Закарпаття05.11.2009| | Комментарии (0)

Милиция Закарпатья в связи со сложной эпидемической ситуацией просит граждан сообщать о выходцах из Азии и Африки на улицах. Такое информационное сообщение появилось на официальном сайте Главного управления МВД Украины в Закарпатской области.

Категория: Закарпаття05.11.2009| | Комментарии (0)

игорный бизнесЕще одну подпольную игротеку обнаружила закарпатская милиция в Виноградово.
Милиционеры продолжают выявлять игровые заведения, в которых предоставляются услуги запрещенного в Украине игорного бизнеса.
Так, во время проверки компьютерного заведения в Виноградове, где осуществляет предпринимательскую деятельность местный предприниматель, было выявлено предоставление услуг в сфере азартных игр местному жителю.
Клиент заплатил 50 гривен за игру под названием "Крейзи Манки". Из компьютерного заведения изъято пять системных блоков.
Категория: Закарпаття05.11.2009| | Комментарии (0)

В Ужгороді відбулося засідання Наглядової ради проекту партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток". Йшлося про результати діяльності проекту за квітень - вересень 2009 року. Представники Закарпатської обласної адміністрації, керівництво проекту та експерти розглянули також основні напрямки реалізації проекту на період до березня 2010 року.

Категория: Закарпаття04.11.2009| | Комментарии (0)

спичкиНа Закарпатті у Хустській районній лікарні від опіків помер півторарічний хлопчик. За словами родичів потерпілого, загорання сталося внаслідок дитячих пустощів із сірниками.
Як повідомили "PRESS-КАРПАТ" у ВЗГ ГУМВС України у Закарпатській області, дитину з одного зі сіл району з дiагнозом термiчнi опiки голови й тіла було доставлено у важкому стані.
Дитина померла в реанімації.
Категория: Закарпаття03.11.2009| | Комментарии (0)

карпатська українаЯк повідомили "PRESS-КАРПАТ", що 5 листопада в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці мали відбутися своєрідні підсумки 70-річчя Карпатської України: презентація 35-хвилинного фільму-хроніки, документальної книжки Сергія Федаки "Карпатський кросворд" та збірника "Карпатська Україна в журналі "Пробоєм".
Однак через епідеміологічну ситуацію Україні та забороною масових акцій у бібліотеці, презентація переноситься на грудень, про що буде додатково повідомлено.
Категория: Закарпаття03.11.2009| | Комментарии (0)

Чупакабра...Легендарного звіря, якого не памятають старожили В деяких областях Західної України вже трапилось декілька загадкових випаддків загибелі свійських тварин.
Чупакабра (ісп. chupacabras, chupar - сосала і cabra - коза, дослівно "сосущий кіз"), також "козиний вампір" - міфічна істота, що вбиває домашніх тварин. Достовірних наукових відомостей, що підтверджують існування чупакабри, немає. Вважається, що чупакабра полює вночі і нападає на беззахисних тварин, висмоктує кров і зникає.
Категория: Закарпаття03.11.2009| | Комментарии (0)

На вихідних на ділянці відповідальності Західного регіонального управління було затримано 15 осіб за спробу незаконного перетину кордону. Більшість із них – іноземні студенти українських ВНЗ та біженці з Палестини, Іраку, Алжиру та Афганістану.

Як повідомили PRESS-КАРПАТ у прес-службі Західного регіонального управління ДПС України, у суботу на ділянці відділу прикордонної служби „Шегині” прикордонники затримали трьох порушників. Двоє з них є громадянами Палестини, інший – громадянин Іраку. Затримані іноземці є студентами вищих навчальних закладів з Центральної України. Ще трьох іноземних студентів затримали у неділю прикордонники відділу прикордонної служби „Рава-Руська” за спроби незаконного перетину кордону. Порушники, згідно з документами, які були при них, є громадянами Алжиру та студентами харківських університетів. Наразі всі затримані очікують на рішення суду за скоєння адміністративного правопорушення.

Категория: Закарпаття02.11.2009| | Комментарии (0)

У суботу в Ужгородському міжнародному аеропорту Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви радісно зустрічали Високопреосвященнійший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський, Високопреосвященнійший Марк, архієпископ Хустський і Виноградівський, голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олег Гаваші, професорсько-викладацький склад та студенти Ужгородської   української богословської академії на чолі із її ректором професором, протоієреєм Віктором Бедь, духовенство Закарпатської єпархій, вірники та представники засобів масової інформації.
Категория: Закарпаття02.11.2009| | Комментарии (0)

свечаСьогодні, 1 листопада, у Закарпатті - День пам'яті та надання почестей предкам. Цього дня закараптці йдуть родинами на цвинтарі, ставлять на могили рідних живі та штучні вінки, квіти, запалюють свічки, а також моляться за упокій небіжчиків, просять у Господа прощення їхніх гріхів.

Священики правлять заупокійні служби Божі, панахиди. Якщо на дворі без опадів, то молебні проводять на цвинтарях, якщо дощить, то у церкві. Вони зачитують імена покійних з листочків, написаних людьми.
Закарпатці по-особливому ставляться до пам’яті про предків. Вони відвідують могили рідних частіше, доглядають їх, садять на них квіти, запалюють свічки, замовляють заупокійні служби, парастаси, панахиди, псавтирі. В останню путь небіжчика проводять чи не всім селом.

Категория: Закарпаття01.11.2009| | Комментарии (0)

"Масок ннемає, бинтів немає, марлі немає, противірусних ліків немає, від грипу нічого немає, вітаміну С теж немає", - в кожній аптеці Ужгорода, столиці Закарпаття, однаковий розмова.

Влада оголосила в західних областях України епідемію грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. 
Кілька разів на день головний санітарний лікар області звітує про кількість хворих - вже більше трьох тисяч. На даний момент, мінохоронздоров'я країни підтверджує 13 випадків захворювання на грип А/H1N1, один - з летальним результатом. У лікарні Ужгорода, між тим, помер чоловік від вірусної пневмонії.

Категория: Закарпаття01.11.2009| | Комментарии (0)


 Усть-Чорна лежить за двісті кілометрів від Ужгорода, і, проїжджаючи останню чверть шляху, кожен водій із тих, хто нечасто їздить у цей бік, мовчки (чи й уголос) дивується: хто примудрився "понаставляти" на проїжджій частині в шаховому порядку так багато ям і вибоїн? Однак приїхати в село все-таки варто, бодай для того, аби... потрапити під зливу. Що автору цих рядків з успіхом і вдалося.


У топографічних назвах цієї місцевості недарма раз-у-раз трапляється прикметник "мокрий" (Руська Мокра, Німецька Мокра, Мокрянка): тут випадає найбільша кількість опадів в Україні..

Категория: Закарпаття31.10.2009| | Комментарии (0)

У зустрічі в Центральній районній бібліотеці візьмуть участь: журналіст, член Національної спілки журналістів України, власний кореспондент "Комсомольської правди в Україні" в Закарпатській області, заступник головного редактора закарпатської обласної газети "Срібна Земля" Іван Тупиця, член Національної спілки письменників України, лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Леоніда Глібова та крайових – ім. Федора Потушняка та Героя України о. Августина Волошина, поет Юрій Шип, доктор мистецтвознавства, кандидат педагогічних наук Іван Хланта, Заслужений журналіст України, власкор газети Верховної Ради України "Голос України" Василь Нитка, член Національної спілки журналістів України, кореспондент всеукраїнського видання "Газета по-українськи" Тетяна Грицищук.

Категория: Закарпаття30.10.2009| | Комментарии (0)

В аэропорту областного центра Закарпатья города Ужгорода Митрополита Киевского и всей Украины, Предстоятеля Украинской православной церкви Московского патриархата Блаженнейшего Владимира встречали управляющий Мукачевской епархии архиепископ Феодор, управляющий Хустской епархией архиепископ Марк, руководители Закарпатской области, воспитанники Ужгородской богословской академии, духовенство и верующие.

Категория: Закарпаття30.10.2009| | Комментарии (0)

Сучасній українській громадськості село Осій відоме як батьківщина знаного закарпатського співака, народного артиста України Івана Поповича. І дійсно. Тільки одна така постать здатна прославити будь-який населений пункт. Та за свою 800-літню історію з Осою вийшло чимало, як раніше говорили, «справжніх» людей – майстрів своєї справи. Чого тільки варті мудрий учений Федір Потушняк чи епатажний письменник Іван Петровцій. Всі вони роблять вагомий вклад як в розвиток села, так і нашого краю та України загалом.

Категория: Закарпаття30.10.2009| | Комментарии (0)

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 9 »