Главная » Закарпаття

Дмитро Копинець. "Народна творчість Буштина": історико-етнографічний твір. Ужгород, 2009, – 231 с.

Ця книжка присвячена народним умільцям селища Буштина, тим, які жили  в давні часи і живуть тепер. Тут ви знайдете чудові взірці усної народної творчості: і давні легенди, і спогади старожителів, і пісні "баби Копинцяні"; розповіді  про окремих майстрів і цілі династії умільців; про митців пензля, вишивки і ткацтва, про музичні колективи і багато-багато іншого, що пов’язано з творчістю буштинців.  Про все це й поведемо розмову.

Категория: Закарпаття13.12.2009| | Комментарии (0)

"Невже так важливо, де розташоване око? Головне, щоб воно бачило..." — Анрі МАТІС.

Було відверто скучно. Вічне чомусь не сприймалося. Такого не було уже давно. Колега професор-журналіст С.Ф., котрий також регулярно відвідує вступи до заходів, похвалив мій газетний цикл по Таїланду і цим увів мене у задумливо-розслаблений стан. Благо було багато стільців і запхавшись у саму середину можна було відгородитися від шумливої ужгородської богемно-адміністративної братії, котра порозбрідалася уздовж стін по залах музею образотворчого мистецтва імені Й.Бокшая. Чому мистецько-адміністративна? Бо одні тут з уподобання. Так як і я, а інші з покликання – так як вони . Бо одні розуміють (чи вдають, що розуміють) Пікассо, Кандінського чи Лотрека без пояснень, а інші просто присутні, як фігурки Будди в буддійських храмах, чи розп’яття в християнських, і уже часто-густо навіть не намагаються вдавати. Та ні, зрозумійте мене правильно: далеко не в усіх адміністраторів духовність начисто відсутня. Просто частіш за усе вона у кращому випадку на другому, чи навіть на третьому плані. Бо на першому функціональні обов’язки, на другому особисті справи, а уже потім те, що залишилося.

Категория: Закарпаття13.12.2009| | Комментарии (0)

Что-то неладное творится с нашими людьми: не боятся ни тюрьмы, ни Суда Господня! Как ни прискорбно, но в последнее время на Закарпатье увеличилось количество краж из церквей.

Закарпатцы - люди в основном набожные, посещают храмы, в большинстве своем являются законопослушными. Однако не обходится и без уродов. В частности, тех, кто проникает в церкви с целью наживы. Как правило, крупных состояний воры там не находят - крадут деньги из ящиков для пожертвований, кресты, церковную утварь. Но шокирует уже сам факт, что человек выламывает окна, двери храма и посягает на Божее ...

Категория: Закарпаття12.12.2009| | Комментарии (2)

Происшествие, случившееся 20 апреля этого года в райцентре Воловец Закарпатской области, вызвало большой резонанс в районе.

В выходной день местный житель Михаил с женой и друзьями в местном кафе "Эдем" праздновал день рождения своего ребенка. С ним за столиком сидели приятели Олег и Руслан. К слову, последний - работник милиции.
Около 17-и часов в кафе зашел другой посетитель - Михаил Бурак (фамилии всех действующих лиц истории изменены), который уже был навеселе. Увидев своего тезку, молодой человек нахмурился. Между мужчинами сложились неприязненные отношения. Поэтому Бурак, подойдя к столику отдыхающих, решил напомнить Михаилу старые обиды.

Категория: Закарпаття12.12.2009| | Комментарии (0)

Троє людей - 1955, 1958 та 1998 року народження, що мешкають у Хусті на вулиці Сонячній, з попереднім діагнозом - отруєння продуктами горіння, госпіталізовано в Хустську центральну районну лікарню.

Про це "PRESS-КАРПАТ" повідомили у прес-службі ГУ МНС у Закарпатській області.
Як з’ясувалося, потерпілих - 54-річного чоловіка, на три роки молодшу жінку та 11-річного підлітка - у непритомному стані знайшли сусіди. Люди відчули запах чадного газу, що розповсюджувався довкола, й поспішили на допомогу. Їх негайно евакуювали на свіже повітря та викликали медиків. Наразі всі троє перебувають на стаціонарному лікуванні. Життю людей вже нічого не загрожує.

Фахівці припускають, що отруєння могло стати наслідком порушення правил експлуатації опалювальної грубки.

Категория: Закарпаття11.12.2009| | Комментарии (0)

"Піккардійська терція": Закарпаття нас завжди
зустрічає сонцем
Без перебільшення можна констатувати - піккардійців на Закарпатті обожнюють! Може тому, що цей чоловічий секстет в епоху попси й несмаку дарує нам ковточок справжнього щирого мистецтва, та й своєю щирістю на сцені підкуповує слухачів. До того ж дійсно відчувається, що вони по-справжньому працюють, а не "відробляють" черговий концерт.

Мені пощастило побувати на репетиції "Піккардійської терції" і на власні очі переконатися, наскільки серйозно співаки готуються до виступу. От і п’ятого грудня в Ужгороді та шостого – в Мукачеві майстри співу а капела радували слухачів програмою "Все для вас", до якої увійшли найкращі їхні пісні за 17 років творчої діяльності.

Категория: Закарпаття10.12.2009| | Комментарии (0)

Походженням з України: подружжя та економісти Мілтон і Роуз Фрідман
Походженням з України: подружжя та економісти Мілтон і Роуз Фрідман

Батьки визначного американського економіста Мілтона Фрідмана походять із закарпатського Берегова
Минулого року завершився масштабний медіа-проект телеканалу "Інтер" під назвою "Великі українці", що викликав досить суперечливі відгуки у суспільстві. Нагадаю, що переміг у голосуванні київський князь Ярослав Мудрий (983-1054), за якого проголосувало 648443 чоловік. Основним аргументом було те, що Київська Русь за Ярослава стала великою і могутньою державою Європи і досягнула на той час найвищого розвитку.
У десятку "великих українців" увійшли також (згідно з місцями у рейтингу) Микола Амосов, Степан Бандера, Тарас Шевченко та Богдан Хмельницький. Серед сучасників опинилися у ній Валерій Лобановський та В’ячеслав Чорновіл, випередивши навіть класиків – Григорія Сковороду, Лесю Українку та Івана Франко.
Звісно, було багато незадоволених отриманими результатами голосування. Бо, наприклад, під номером 12 у рейтингу фігурує Роман Шухевич – "видатний борець за незалежність України", а під 23 "відомий російський публіцист, філософ-матеріаліст"  Володимир Ульянов (Ленін), який лише трохи поступився політичним фігурам сьогодення – Віктору Ющенко та Юлії Тимошенко. Але так вже вирішив наш народ, з логікою якого важко посперечатися…
Категория: Закарпаття10.12.2009| | Комментарии (0)

МаликУ середу, 9 грудня, відоме українське видавництво "Теза" з Вінниці привезе до Ужгорода інтерактивні дитячі книжки.О 13.00 у міській дитячій бібліотеці (біля колишньої кав’ярні "Казка") та о 15.00 – у книгарні "Книголюбчик" (проспект Свободи) відбудеться презентація аудіокнижок з мобільними розвагами Галини Малик "Незвичайні пригоди Алі в Країні Недоладії" та "Подорож Алі до Країни Сяк-Таків".
Категория: Закарпаття09.12.2009| | Комментарии (0)

25 апаратів-концентраторів кисню та понад півтори тисячі упаковок антибіотиків стануть у нагоді закладам охорони здоров’я краю
Вантаж особисто супроводжував Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Хорватія Борис Зайчук. При врученні гуманітарної допомоги були присутні голова облдержадміністрації Олег Гаваші, представник МЗС України в Ужгороді Галина Гороховська, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Василь Скрип, інші.
Категория: Закарпаття09.12.2009| | Комментарии (0)

Роберт Бровді
Виступ співорганізатора "Битви фотографів-3"
 Голови ЗОО політичної партії "Фронт змін" Роберта Бровді
Незвичне  змагання відбулося  в Ужгороді. «Битва фотографів» -  конкурс, метою якого є  популяризація цифрової фотографії серед  молоді.  Для участі в ньому якість фотокамери - питання не принципове. Головне, аби знімки відповідали визначеним завданням та були сповнені творчими ідеями. 


Категория: Закарпаття08.12.2009| | Комментарии (0)

Міжнародне товариство угорської мови та культури – конференція рідної мови — завжди виступає в захист національної мови та культури, є палким прихильником співпраці народів та культур регіону Центральної Європи.
Категория: Закарпаття07.12.2009| | Комментарии (0)

Команда БК "Ужгород" посіла третє місце в турнірній таблиці першої ліги чемпіонату України з баскетболу.Про це "PRESS-КАРПАТ" повідомили в прес-службі Закарпатської Федерації баскетболу та стрітболу.

Перші турнірні очки ужгородці записали на свій рахунок у виїзних іграх проти тернопільського "УНІТЕХу" 5-6 грудня. Після домашньої поразки від чернівецької "СТРИБА" нашим хлопцям необхідно було реабілітувати себе не тільки перед уболівальниками, але й перед собою, тому на виїзну гру ужгородські баскетболісти були налаштовані серйозно. Але все пройшло не так гладко...

Категория: Закарпаття07.12.2009| | Комментарии (0)

кужбеїНа вершині однієї з гір Закарпаття стоїть будинок. У ньому живуть дві сестри - 68-річна Ганна та 53-річна Калина. Навколо нікого - наскільки сягає око, нема електрики, ні газу, немає нормальної проїжджої дороги. Ганна та Калина Бряник з дитинства жили разом. Ганна - глухоніма, у Калини хворі ноги, не можна довго ходити. В заміжжі ніколи не були, далеко з Кужбеїв не виїжджали. Ведуть своє господарство по-старому і допомагають один одному, як батьки заповідали. Тут - могила їх батьків, від якої вони не хочуть і не можуть виїхати.
Категория: Закарпаття07.12.2009| | Комментарии (0)

Сергій ФедакаЧому традиційним місцем натурних кінозйомок в Україні є Крим? Там знімають до 50 фільмів на рік - причому працюють групи з багатьох країн. Кажуть, це тому, що там багато сонця, є всі можливі ландшафти, а головне - акторам і всій групі є де відпочити. Ще активно фільмують Кам'янець-Подільський і Хотинський замки. Але того всього добра повно і на Закарпатті.

Категория: Закарпаття06.12.2009| | Комментарии (0)

Андрій БаганичМинулої суботи з 12 по 14 годину двері популярного  ужгородського ресторану  "Кактус” були відчинені  тільки для людей  на інвалідних візках і  милицях, які  сходилися і з’їжджалися  сюди з усіх куточків міста. Така зустріч з нагоди Міжнародного дня інваліда, який в усьому світі  відзначається 3 грудня, перетворилася на добру традицію для  ужгородських людей з  особливими потребами, а цього року навіть стала
ювілейною.




Категория: Закарпаття06.12.2009| | Комментарии (0)

"За покликом серця" - так називається книжка, яка тільки що вийшла з друку у видавництві Ужгород: TIMPANI. Упорядник - Наталія Вакула. Передмова "Пам'ятаємо завжди" Олександра Пулика. Подано біобібліографічний матеріал та фотолітопис життєвого шляху Д. О. Снігурського.
Ця книга присвячується 90-річчю від дня народження Дмитра Олександровича Снігурського. В ній висвітлюються маловідомі сторінки з життя та діяльності талановитого лікаря невролога, педагога, заслуженого лікаря України, завідувача неврологічного відділення Ужгородської обласної лікарні, обласного невролога Закарпатського облздороввідділу, голови обласного наукового Товариства невропатологів і психіатрів, викладача медичного факультету Ужгородського національного університету. Як і в передмові, так і у кожному розділі книжки: "Штрихи до біографії", "Школа Д. О. Снігурського – це школа майстерності і школа життя", "Спогади колег, друзів, найближчих і дорогих людей" читаємо про Д. О. Снігурського як про надзвичайно прекрасну людину, бачимо представника рідкісної сьогодні когорти особливих лікарів Закарпаття, його доброзичливе ставлення до людей.
Категория: Закарпаття05.12.2009| | Комментарии (0)

Алексій Кабалюк2 декабря Хустская епархия Украинской провославной церкви Московского патриархата отметила день памяти прп. Алексия Карпаторусского, исповедника. Празднование прошло в Св. Николаевском мужском монастыре с. Иза-Карпутлаш, где находятся честные мощи исповедника Закарпатского края.
Категория: Закарпаття04.12.2009| | Комментарии (0)

Ужгород. Момент встречи представителей УРК и ветеранов
Ужгород. Момент встречи представителей УРК и ветеранов "K-Zug XXI"

В Ужгороде состоялось очередное заседание штаба Закарпатской областной организации УРК, почетными гостями которого были представители делегации ветеранов вооруженных сил "K-Zug XXI" из Австрии.

Заместитель главы Администрации Гетмана УРК в Закарпатской области, генерал армии УРК Евгений Турлаков и начальник штаба, генерал-лейтенант УРК Владимир Подгорецкий проинформировали австрийских партнеров о деятельности областной казацкой организации, формах и методах работы штаба по утверждению в регионе традиций украинского казачества, среди которых выступления казацкой старшины на страницах областных газет, теле-, радиопередач, участие в подготовке и проведении мероприятий в библиотечных учреждениях и общеобразовательных заведениях.


Категория: Закарпаття03.12.2009| | Комментарии (0)

МатвійчукФото 16-річної школярки з Ужгорода Аліси Матвійчук півроку тому з'явилися на обкладинках глянцевих журналів ELLE та Teen Vogue у Франції, Італії, США. У Мілані, Парижі, Нью-Йорку вона представляла колекції Ніна Річі, Кельвін Кляйн, Miу Miу, Прада.

Категория: Закарпаття03.12.2009| | Комментарии (1)

110Сегодня на Закарпатье проживает достаточно много долгожителей, несмотря на то, что в целом продолжительность жизни существенно сокращается. Около 1100 краянам уже за 90. И эти люди считаются благословенными Богом, ведь такой возраст - это действительно Божий дар.
Категория: Закарпаття03.12.2009| | Комментарии (0)

Голова Берегівської райради Бейло Чізмар провів пленарне засідання 16 сесії районної ради V скликання. Депутати розглянули понад 20 актуальних питань, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності району.
Категория: Закарпаття03.12.2009| | Комментарии (0)

фотоаппаратУчора, 1 грудня, громадянин Італії намагався незаконно вивезти з України старовинний фотоапарат. Про це сьогодні, 2 грудня, власкорові ЗІКу повідомили у прес-службі Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.
Чоловік перетинав кордон у пункті пропуску «Тиса» на автомобілі «Лендровер». Він заявив представникам контролюючих органів, що не везе предметів чи товарів, які потрібно декларувати. Але спільна оглядова група виявила у багажнику старовинний фотоапарат іноземного виробництва у дерев’яному корпусі та три дерев’яні пластини до нього. Орієнтовна дата випуску фотоапарата – кінець XIX – початок XX століття.
Раритет вилучили, буде проведена експертиза для встановлення його історичної та культурної цінності.
Категория: Закарпаття02.12.2009| | Комментарии (0)

Нещодавно з дев’ятого та десятого поверхів будинків в Ужгороді викинулися молоді жінки. Одна дивом залишилася живою, інша загинула. І от--чергова трагічна історія.
У неділю в міліцію Ужгорода надiйшло  повiдомлення  вiд чергового лiкаря міської клінічної лікарні про те, що до них каретою швидкої допомоги з дiагнозом: полiтравма, численнi переломи доставлено 25-річну мешканку міста, жительку вул.Унiверситетської. Потерпіла  вистрибнула зранку з вiкна своєї квартири на 5-му поверсi й вiд отриманих травм невдовзі померла в реанiмацiї.
Як з’ясувалося, нещасна мала проблеми з психікою й перебувала на відповідному обліку.

Категория: Закарпаття02.12.2009| | Комментарии (0)

коньякОбідньої пори спiвробiтниками ДАI в ходi вiдпрацювання Ужгорода зупинили для перевірки два легковики. В обидвох "девятках”, водіями яких були молоді ужгородці, стражі доріг виявили 21 літр коричневої рiдини iз запахом спирту, схожої на коньяк. Тепер з”ясовується, чи, бува, не з коньячного заводу украли це пійло? До з”ясування обставин справи, обидві машини помiщено на штрафмайданчик.
Категория: Закарпаття02.12.2009| | Комментарии (0)

Останнім часом в Ужгороді почастішали випадки пограбунків перехожих. Якісь зухвалі молодики нападали на неосвітлених вулицях на самотніх жінок, виривали сумочки з грошима, документами та мобільними телефонами й тікали. За описами потерпілих виходило, що нападники були одними й тими ж. Аби спіймати зухвальців, міліція розпочала цілодобові посилені відпрацювання міста. І от пізно ввечері у неділю зловмисники таки попалися.Наряду міліціонерів у цивільному одязі видався підозрілим невисокого зросту молодик, який тинявся вулицею. На пропозицію пред”явити документи хлопчина раптом кинувся навтьоки, але був затриманий. У міському управлінні його особу встановили--це був 18-річний житель Перечина Іван. Невдовзі взяли і його подільника--на два роки старшого перечинця Олександра. Схоже, за цими хлопцями потягнеться цілий шлейф пограбунків жінок в Ужгороді...Так, 48-річна ужгородка, працівниця залізниці, поскаржилася в міліцію, що близько 23.30 на перехрестi вулиць Капушанська-Погорєлова в Ужгороді невiдома особа чоловічої статі вiдкрито вiдiбрала від неї сумочку, в якiй знаходились набiр косметики, два мобiльнi телефони та незначна сума грошей. З аналогічною заявою в міське управління міліції звернулася ще одна потерпіла. На 20-річну перукарку близько 20-ї години на вул.Пестеля в Ужгороді напав невiдомий молодик і вiдiбрав жiночу сумочку, в якiй знаходилися перукарськi приладдя та мобiльний телефон. Як з”ясувалося, обидва напади--справа рук затриманих перечинців. Один грабував жінок, а інший стояв "на атасі”...Усі "подвиги” молодиків повинно встановити слідство.
Категория: Закарпаття02.12.2009| | Комментарии (0)

Микола Рішко - відома й шанована людина не тільки в області чи Україні, а й далеко за її межами. Він один із провідних кардіологів Європи, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри госпітальної терапії УжНУ, заслужений лікар України, голова обласного товариства терапевтів та кардіологів, член президії кардіологів і терапевтів України, дійсний член Європейської асоціації кардіологів, депутат обласної ради, заступник голови обласного товариства мисливців "Лісовик”.

Категория: Закарпаття02.12.2009| | Комментарии (0)

В последнее время очень много разговоров о Великой Венгрии, Новой Речи Посполитой (от моржа до моржа) Великой Румынии. Все они претендуют на свой кусок "пирога" в Западной Украине. По сути нынешняя территория Западной Украины ее ближайшими соседями уже поделена. Но кроме внешних есть и внутренние факторы отделения нынешней Западной Украины от остальной. Просто существует политическая конъюнктура.

Если Подкарпатская Русь начнет процедуру международного признания своей государственности - ее, несомненно, признают. Украина уже и так принесена в жертву, а Подкарпатская Русь прошла все этапы своих притязаний на государственность в правовом международном поле.

Категория: Закарпаття02.12.2009| | Комментарии (0)

Квітка ПолониниМинулого тижня члени Експертної Ради щорічного рейтингу «Лідер року» відвідали унікальний закарпатський санаторій «Квітка Полонини». Поїхали, аби пересвідчитися, що всі ті зміни, яких зазнав заклад останнім часом, справді потужні, вигідно відрізняють його з-поміж низки інших, а ще для того, аби дізнатися, яка ситуація в санаторії з епідемією грипу та ГРВІ, і чи бояться болячок відпочивальники. Зустрічала журналістів комерційний директор ТОВ «Сузір’я» (санаторій «Квітка Полонини») Агнеса Кеменяш, вона й провела екскурсію територією закладу, розповіла, як він працює, які нові методики лікування впроваджує, чим живе і чи боїться грипу. З останнім справжні проблеми, каже пані Агнеса.
Категория: Закарпаття01.12.2009| | Комментарии (0)

Jabil…Про пілотний завод "Jabil", який планується збудувати поблизу Ужгорода, закарпатці почули у 2004 році, з моменту реєстрації його як суб’єкта славнозвісної тоді Спеціальної економічної зони (СЕЗ "Закарпаття"). Буде це, мовляв, вертикально-інтегроване масове виробництво продукції для задоволення попиту на товари споживчої електроніки в Європі.  А спеціалісти його займатимуться автоматичним складанням друкованих плат, ручним складанням вузлів, штампуванням та фарбуванням пластикових деталей до виробів. І виготовлена ними продукція, як і продукція 50 інших заводів "Jabil" у 20 країнах світу, стане складовими й до телефонів фірми "Nokia", і до телевізорів фірми "Philips", і до найрізноманітніших виробів світових марок "IBM", "NEC", "Alcatеl"… Все це сприймали як казку, яка, якщо колись і здійсниться, навряд чи принесе у наше життя щось позитивне. І лякали: ви ще на власній шкурі відчуєте, що таке працювати на капіталіста…
Категория: Закарпаття01.12.2009| | Комментарии (0)

Берегсас - місто палаців
Підозрюю, що навіть корінний мешканець Берегова-Берегсасу не назве одразу усіх палаців, що збагатили собою архітектуру давнього міста.

Скільки їх? Один, два чи сім? Я б зупинився на п’яти головних, обравши споруди, які мають неабияке історичне значення. „Місто палаців” – непоганий додатковий бренд для Берегова, яке наразі відоме насамперед термальним басейном та винними підвалами. На жаль, із справжнім, класичним замком Берегсасу не пощастило, проте інших будівель стільки, що інші міста Закарпаття можуть по-доброму заздрити. Як водиться, кожна з них має окрему долю – декому пощастило, в декого вийшло як із життям-зеброю (за смугою білою - смуга чорна), а комусь і зовсім зле, саме час рятувати. Пропоную читачам зробити екскурсію палацами Берегова, аби трохи дізнатися про їхню історію та сучасні проблеми.

Категория: Закарпаття01.12.2009| | Комментарии (0)

роддомЗа исключением частных клиник, роды в Украине официально являются бесплатными. А вот на практике, чтобы подготовиться к ним и родить ребенка, некоторые матери платят врачам сотни условных единиц.

Это дает основания некоторым женщинам утверждать, что рождение ребенка - такая же роскошь, как, например, покупка импортного авто. Во сколько же на самом деле обходится рождение ребенка в Украине?

Категория: Закарпаття30.11.2009| | Комментарии (0)

автобусУ рамках її реалізації закарпатські школи отримали 84 автобуси, з яких 41 було придбано за кошти обласного бюджету, 22 - районного та 21 - державного. Для повного задоволення потреб наших учнів у перевезеннях залишилося докупити ще 28.

Коли я звернулася до районного відділу освіти Берегівської РДА за інформацією щодо виконання у районі програми "Шкільний автобус", очільник цього відділу Василь Васильович Лендєл був дуже здивований. Мовляв, питання дійсно важливе, але… не на часі…

Категория: Закарпаття30.11.2009| | Комментарии (0)

На Закарпатті одна сьома частина зареєстрованих шлюбів закінчується розлученням
На Закарпатті одна сьома частина зареєстрованих шлюбів закінчується розлученням. Така тенденція зберігається у нашому краї вже протягом декількох років. Як повідомили у відділі реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції в Закарпатській області, цьогоріч закарпатцями за десять місяців було укладено 7731 шлюбів, що на 162 менше, ніж за той самий період минулого року.

Розлучень же за три квартали 2009 року налічується 1974, що у порівнянні з 2008 роком ― на 367 менше. Хоча й спостерігається незначна спадна тенденція, працівники управління юстиції повідомляють, що ситуація залишається незмінною: значна частина сімей, незважаючи нінащо, анулює шлюб.

Категория: Закарпаття27.11.2009| | Комментарии (0)

авганціКак сообщили PRESS-КАРПАТ в пресс-службе Мукачевского горисполкома, позавчера в сессионном зале Мукачевского горисполкома состоялась встреча бывших воинов-"афганцев" с консулом-советником Генерального консульства Российской Федерации во Львове Авраамом Вранчаном.

Заместитель мэра Мукачево, и.о. управляющего делами горисполкома Михаил Лабош поздравил участников встречи с 65-й годовщиной 1 съезда Народных Комитетов Карпатской Украины в Мукачево, на котором был принят Манифест о воссоединении Карпатской Украины с матерью-Украиной.

Категория: Закарпаття26.11.2009| | Комментарии (0)

взрывДаже не предполагали пассажиры рейсового автобуса «Мукачево-Розтока», которые стали свидетелями захвата преступника, который вечером 24 ноября перевозил около 2 кг тротила и другие взрывчатые предметы ...

В результате проведенной сотрудниками Управления СБУ в Закарпатской области, совместно с работниками органов внутренних дел операции, был задержан житель города Свалява, который отправился в путешествие на рейсовом автобусе «Мукачево-Розтока» в село Ждениево с целым арсеналом взрывоопасных вещей.

Категория: Закарпаття26.11.2009| | Комментарии (0)

пилорамаКак сообщили корреспонденту PRESS-КАРПАТ в управлении налоговой милиции ГНАУ в Закарпатской области, ее сотрудниками прекращена деятельность подпольной пилорамы в одном из сел Ужгородского района.

Владелец - частное предприятие "Н", сфера деятельности - оптовая торговля.

Разрешительные документы на право осуществления деревообрабатывающих работ, выводы соответствующих компетентных государственных органов отсутствуют.

Категория: Закарпаття26.11.2009| | Комментарии (0)

кладбищеКак сообщили корреспонденту PRESS-КАРПАТ в ОСО ГУМВД Украины, на кладбище села Луг Раховского района неизвестный вандал повредил три надгробные памятники. Вскоре вандала вычислила и задержала милиция.
Им оказался 17-летний местный житель. Мотивы дикого поступка мальчика выясняются.
Категория: Закарпаття26.11.2009| | Комментарии (0)

поїздПівденно-Західна залізниця (ПЗЗ) призначила дев'ять додаткових поїздів, щоби забезпечити перевезення усіх охочих пасажирів напередодні Нового Року та Різдва.
Про це повідомили у прес-службі ПЗЗ

Так, № 531/532 Київ-Львів, відправиться зі столиці 29 грудня 2009 року о 20 год. 30 хв., зворотно вирушить 30 грудня 2009 року о 19 год. 33 хв.

№ 525/526 Київ-Чоп відправиться з Києва 30 грудня 2009 року та 1 січня 2010 року, із Чопа – 31 грудня 2009 року та 2 січня 2010 року за діючим розкладом руху.

Категория: Закарпаття26.11.2009| | Комментарии (0)

… Ще якихось півсотні років тому, коли з Росії в Україну, і далі - в Європу, прокладалися численні мережі газотранспортної системи, ніхто й не замислювався над тим, що прийде час і, з огляду на зменшення запасів сибірських газових родовищ, а внаслідок цього й підвищення ціни на природний газ, ми неодмінно замислимось над альтернативними видами палива.
Сьогодні шпальта друкованих видань та екрани телевізорів перенасичені новинами на кшталт: десь взялися за будівництво вітряків, ще хтось активно проштовхує сонячні батареї, а комусь спало на думку й відходами деревини не гребувати, адже для досягнення мети – зігрітися в холодну пору року – всі засоби згодяться, а надто – найпростіші з них і значно дешевші. Ми усвідомили: найбагатші запаси надр здатні вичерпуватись. А оскільки й після нас на Землі житимуть покоління, що, як і ми, мають право успадкувати природні скарби, нам не завадить використовувати їх дбайливо, інакше кажучи, вдатися до жорсткої економії…
Категория: Закарпаття26.11.2009| | Комментарии (0)

В Ужгороде состоялось заседание рабочей группы при Закарпатской ОГА по разработке областной программы занятости населения на 2010-2011 годы, на котором подведены итоги выполнения показателей областной Программы занятости населения на 2008-2009 годы и рассмотрен проект Программы занятости населения Закарпатской области на 2010 - 2011 годы.

Как сообщила PRESS-КАРПАТ заместитель начальника отдела организационной работы, связей с общественностью и СМИ Закарпатского областного центра занятости Ольга Синкулич, в своих выступлениях докладчики - начальник главного управления труда и социальной защиты населения ОГА В. В. Мацола и директор Закарпатского областного центра занятости Ю. И. Фущич подчеркнули, что обеспечение государственной политики по регулированию рынка труда, занятости населения, усилению социальной защиты безработных осуществляется через реализацию мероприятий областной Программы занятости населения, которые направлены на создание новых рабочих мест, совершенствованию системы социально-трудовых отношений, становление социально ориентированного рынка труда и снижение безработицы.

Категория: Закарпаття26.11.2009| | Комментарии (0)

СиневирЗа ініціативи управління екології видано розпорядження Закарпатської облдержадміністрації "Про розширення території Карпатського біосферного заповідника" та "Про розширення території Національного природного парку "Синевир".

Робота над збільшенням площі природоохоронних об’єктів тривала понад 4 роки. В результаті – територію КБЗ буде розширено на 7508,8 га, а НПП "Сиревир” – на 2304 га, повідомили PRESS-КАРПАТ в прес-службі Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.

Категория: Закарпаття25.11.2009| | Комментарии (0)

химикатыКак сообщили кореспонденту PRESS-КАРПАТ в пресс-службе Государственного управления охраны окружающей природной среды в Закарпатской области, Иршавский район полностью очистили от ядохимикатов: автомобиль с 35 тоннами непригодных ядохимикатов отправился в Швецию, где утилизируют наши пестициды.
Категория: Закарпаття25.11.2009| | Комментарии (0)

грипПротягом останнього тижня на Закарпатті фіксується помірне зниження щоденної кількості хворих. У порівняні з днями найвищої захворюваності з 1 по 3 листопада сьогодні щоденна кількість захворілих на грип та ГРВІ нижча в середньому у 5 разів, разом з тим показник захворюваності по області перевищує порогове значення у 2,3 рази. Інтенсивні показники захворюваності дітей дошкільного віку знизилися у 2,5 рази, шкільного - у 3,4 рази. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила заступник головного державного санітарного лікаря Закарпатської області Світлана Піца.Станом на 23 листопада у заклади охорони здоров’я Закарпаття звернулося 53327 хворих. Питома вага дітей у структурі захворілих – 42,8%. На Рахівщині та Хустщині фіксується найбільше перевищення епідпорогу: відповідно у 5 та 5,5 разів.
Категория: Закарпаття24.11.2009| | Комментарии (0)

грошіЗ початку року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулось 14,6 тис. сімей, що на 2,1% більше, ніж за відповідний період минулого року, з яких більше третини - це сім'ї, які проживають у міських поселеннях. Про це "PRESS-КАРПАТ " повідомили в Головному управлінні статистики в Закарпатській області.

Середній розмір призначеної субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на одну сім’ю у жовтні 2009 року зменшився більше ніж на одну п’яту рівня відповідного періоду минулого року і становив 42,9 грн. Серед адміністративно-територіальних одиниць області найбільший розмір спостерігався у Берегівському районі (300 грн.), найменший – у Тячівському районі (5 грн.).

Категория: Закарпаття24.11.2009| | Комментарии (0)

Держкомлісгосп вважає, що вирубки в Карпатах не перевищують ліміту і лісу стало більше
Чи дотримуються Правил рубок головного користування в гірських лісах Карпат? Це питання цікавило Держкомлісгосп України під час перевірки підприємств Закарпатського, Івано-Франківського, Львівського та Чернівецького обласних управлінь лісового і мисливського господарства.

Встановлено, що лісгоспи в цілому забезпечують еколого-збалансоване лісокористування в регіоні. Фактичні обсяги рубок головного користування не перевищують ліміту, визначеного затвердженими розрахунковими лісосіками. Обсяги вказаних рубок за останні чотири роки зменшені до 80-85 відсотків.

Як повідомили редакції в Держкомлісгоспі, площа лісів з особливим режимом користування, тобто тих, які виконують захисні, охоронні та рекреаційно-оздоровчі функції, зросла на 228 тис. га і становить 49 відсотків від загальної площі. Загальний запас деревини зріс на 14 відсотків, запаси стиглих і перестиглих деревостанів - на 3 відсотки. Розрахункова лісосіка зменшена на 258 тис. куб. м, а площа суцільних зрубів головного користування - в 1,7 раза.

Категория: Закарпаття24.11.2009| | Комментарии (0)

подемникКак сообщили корреспонденту PRESS-КАРПАТ в Территориальном управлении Госгорпромнадзора по Закарпатской области, здесь создана постоянно действующая рабочая группа по осуществлению государственного надзора за содержанием и эксплуатацией пассажирских подвесных канатных дорог, буксирных подъемников и другой инфраструктуры, обеспечивающей функционирование горнолыжных баз отдыха в осенне-зимний период 2009-2010 года.
Категория: Закарпаття24.11.2009| | Комментарии (0)

картаПриверженность украинских властей политике культурного шовинизма приносит свои плоды. Повальная украинизация, осуществляемая репрессивными мерами, привела к тому, что всё большее количество граждан Украины, особенно среди молодёжи, не чувствует своей принадлежности к общерусскому культурному древу. Социологи утверждают, что при сохранении нынешних темпов украинизации, которой охвачены все государственные учреждения, вплоть до детских садов, через три поколения о русскости на Украине придётся забыть.
Категория: Закарпаття24.11.2009| | Комментарии (0)

Как сообщили корреспонденту PRESS-КАРПАТ в пресс-службе ГУ МЧС Закарпатской области, в Великоберезнянском районе произошел пожар на одной из турбаз...

В ночь на 23 ноября на территории турбазы, что в селе Кострино Великоберезнянского района, по пока неустановленной причине сгорели четыре деревянных домика.

пожарО пожаре в оперативно-спасательную службу сообщил администратор заведения, которая и обнаружила возгорание в одном из домов.

К тому времени огонь уже почти полностью охватил деревянное здание, которое пылало как факел. Далее пожар начал распространяться на смежные еще три дома, два из которых были еще недостроенные.

Несмотря на все старания пожарников и работников турбазы, спасти здание не удалось. Причиненный материальный ущерб и причина возгорания устанавливаются.


Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

Как сообщает корреспондент PRESS-КАРПАТ, сегодня в Ужгороде состоялась встреча заместителя председателя Закарпатского областного совета Василия Брензовича с Чрезвычайным и Полномочным Послом Республики Конго в России и Украине Моизом Кабак Мучайл.

Участники встречи обсудили актуальные вопросы налаживания двустороннего сотрудничества, обмена опытом и делегациями из числа предпринимателей относительно инвестиционного сотрудничества на следующий год.

Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

коняк

Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позову ДП "Писаревський спиртовий завод" про визнання недійсним рішення Антимонопольного комітету України щодо накладення на підприємство 170 тис. грн штрафу за недобросовісну конкуренцію стосовно ОП "Ужгородський коньячний завод".

Таке рішення суд ухвалив 19 листопада цього року.

Причому Господарський суд міста Києва задовольнив зустрічний позов Комітету про примусове стягнення штрафу з "Писаревського спиртового заводу".

Категория: Закарпаття23.11.2009| | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »