Главная » 2009 » Ноябрь » 5 » В Ужгороді відкрилася виставка народного художника України Івана Шутєва
12:57
В Ужгороді відкрилася виставка народного художника України Івана Шутєва
Іван ШутєвМинулого тижня в ужгородському музеї ім. Йосипа Бокшая відкрилася виставка "Да святиться ім'я Твоє" народного художника України Івана Шутєва. 76-річного митця привітали, зокрема, директор музею Франциск Ерфан, Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашик, доктор економічних наук, професор Іван Мешко, народний художник Іван Бровді та ін. Усі висловлювали захоплення творчістю іменинника, бажали здоров'я, натхнення, наснаги в роботі. Завважилося, що не був присутнім, а отже, й не виступив як зазвичай голова крайового осередку НСХУ Борис Кузьма, котрий віднедавна - дива та й годі! - рве цуря й мече ікру від того, що 13 членів Спілки, у тому числі й Іван Шутєв, створили нову групу "Традиції та сучасність". Відтак їх охрестили - хоч стій хоч падай! - розкольниками. Господи, радянщина, виявляється, ще не вивітрилася з наших голів.
Наразі старійшина закарпатського малярства представив на суд глядача кількадесят полотен дерев’яних церков буквально з усіх куточків нашого краю (до речі, деякі святині вже чи згоріли через людську недбалість, чи комуністи, чи вже незалежницькі невігласи їх розібрали), чимало натюрмортів і пейзажів.
Але як звисновковували в кулуарних розмовах відомі поважні персони (з усіляких причин заборонили себе називати), виставка, по-перше, перевантажена (мовляв, чотири зали абсолютно достатньо, аби себе ґрунтовно й грамотно презентувати, отже, не варто було вішати на стіни якнайбільше робіт); по-друге, шкода, що на картинах майстра не стоять роки написання, аби була можливість порівнювати молодого, зрілого й літнього вже Шутєва, котрі, звісно, різні і в тематиці, і в стилі, і в таланті; по-третє, від зображених храмів віє певною фотографічністю та й одноманітністю (як влучно висловився мій добрий цімбор-інтелектуал, конвеєрністю). Звісно, впадає в око й ключова картина "Маки", від котрої пахне... кічем.
Приміром, саме такими любительськими полотнами заполонена ужгородська площа Театральна. Професіонал не має права так вицяцьковувати деталі, намагатися передати природу щонайнатуралістичніше, бо вихолощується основне – експресія. Правда, загалом соняшники, квіти вдало, ніби рефренно врізноманітнюють релігійну спрямованість виставки. Сильний, зворушливий Шутєв і в старих хижках. Та хай там як, неординарний митець, без сумніву, глибоко залюблений в Срібну землю, бачить її красу в своєрідному, неповторному ракурсі.

Михайло Фединишинець, "Старий Замок "Паланок"
Категория: Закарпаття | Просмотров: 631 | Добавил: foto-uzh | Теги: художня виставка, Іван Шутєв, дерев'яні церкви | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]