Главная » 2009 » Ноябрь » 9 » В Ужгороді відбулася презентація Закарпатського осередку Міжнародної громадської організації "Україна - Польща - Німеччина"
09:42
В Ужгороді відбулася презентація Закарпатського осередку Міжнародної громадської організації "Україна - Польща - Німеччина"
гербГолова осередку Олексій Кіндрат повідомив, що на всеукраїнському рівні дана організація була заснована на Вінниччині її видними громадським діячем Сергієм Татусяком. на установчих зборах 22 лютого 2007 року. Серед засновників були громадяни всіх трьох держав.
Офіційно організацію зареєстровано Міністерством юстиції України 26 червня 2007 року. У рамках обміну досвідом роботи органів місцевого самоврядування став традиційним обмін делегаціями міських, селищних, сільських голів, депутатів усіх рівнів рад та старост повітів і війтів Республіки Польща. Десятки колективів художньої самодіяльності обох країн знайомили зі своїм мистецтвом глядачів і шанувальників фольклору. На Вінниччині відзначаються дні польської культури, ювілеї відомих польських діячів літератури та мистецтва.
Підтримуються дружні зв'язки з представниками релігійних організацій. Регулярним є проведення тематичних зустрічей з фахівцями різних галузей народного господарства, як в Польщі і Німеччині, так і на Україні. Започатковано реалізацію спільних бізнес-проектів. Активно підтримуються міжнародні зв'язки (в т.ч. через участь у реалізації грантових проектів) у сфері економічного, політичного та соціального розвитку, захисту громадянських прав та екологічної безпеки.
Заступником С.Татусяка є наш земляк Володимир Приходько, котрий зараз є ще й ректором Академії державного управління при Президенті України. Він повідомив, що його освітньо-науковий заклад активно співпрацює  міжнародною організацією у справі підготовки кваліфікованих державних службовців для нашої країни, перейняття позитивного досвіду від Польщі і Німеччини. Коли польське суспільство і перш за все його державний апарат довів, що здатний якісно і ефективно провести адміністративно-територіальну реформу, поляки отримали на це від Євросоюзу, за різними даними, від 10 до 20 млрд. євро.
Для України же  поки більш актуальною є реформа місцевого самоврядування. Тому нещодавно товариство провело Міжнародну науково-практичну конференцію "Реформування місцевого самоврядування України у відповідності до Європейської хартії місцевого самоврядування”, на яку з’їхалися півтисячі учасників з усіх куточків України, а також Польщі, Німеччини, Великобританії і Франції. Учасники обговорили питання про ефективність місцевого самоврядування, про партнерство державних і самоврядних органів, про співпрацю влади і громадськості.
Було з’ясовано, що система місцевого самоврядування в Україні не відповідає в повному обсязі основним положенням європейської хартії місцевого самоврядування, що адміністративно-територіальна організація влади, яка майже не мінилася  радянських часів, не  забезпечує фінансової та ресурсної бази для самоврядування.  Конференція висловилася проти існуючої системи місцевих виборів за партійними списками, проти закритості та непрозорості дій самоврядних структур.
Тому товариство почало узагальнення польського і німецького досвіду у цій сфері з метою застосування його з поправкою на українські реалії.  Товариство підключилося до розробки і прийняття статутів територіальних громад, інших локальних нормативних актів, які посилюють спроможність громад. Товариством розроблено Концепцію реформування місцевого самоврядування в контексті конституційної реформи.  
Закарпатський осередок товариства намітив цілий ряд конкретних заходів, важливих для нашої області. Ідеться і про ознайомлення краян з особливостями названих держав, і про дво- та тристоронні культурницькі обміни, і про певні проекти співпраці у галузі туризму, логістики тощо.

Сергій Федака, газета "НЕДІЛЯ"
Категория: Закарпаття | Просмотров: 594 | Добавил: foto-uzh | Теги: Іван Кіндрат, Презентація, Ужгород, поляки | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]