Михайло Волгін шеф редакторhttp://aistor.do.am/publ/0-2

 Світ у другій половині XX століття та на початку XXI зіткнувся з системою глобальних проблем і це стало зрозуміло більшості дослідників суспільних і політичних наук та, навіть, обивателям. Ще досі перелік глобальних проблем залишається (навіть в роботах фахівців) відносно хаотичним і безсистемним. До цієї пори, як правило, дослідники роблять акцент на одній з глобальних проблем людства займаючись її вивченням або вивченням одного з її аспектів. На першому місці до недавнього часу стояли екологічні проблеми:     виснаження природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища, порушення балансу між природою і суспільством. Останнім часом серед домінуючих глобальних проблем звичайно називають бідність і розбіжності, що загострилися, між Північчю і Півднем, коли постійне відставання значної частини країн третього світу від розвинутих держав загрожує загостренням геополітичних  суперечностей соціального розвитку розвинутих країн (зокрема, пов'язаних з неконтрольованою міграцією з бідних країн в країни з достатньо високим рівнем соціальних гарантій).

Традиційно є також проблема війни і миру, яка загострюється не тільки у зв'язку із слабо контрольованим розповсюдженням зброї масового знищення, загрозою його використовування, або неконтрольованого зберігання, але і наростанням «локальних конфліктів», що є слідствомзагострення названих вище суперечностей глобальної гегемонії капіталу в геополітичній сфері.

Нарешті, до цього комплексу звичайно додаються проблеми перенаселення, пов'язані з неможливістю забезпечення економічного зростання за панування існуючої моделі задоволення потреб і супроводжуючі всі ці проблеми неконтрольованої міграції.

Крім того, в країнах третього світу розвиток примітивних індустріальних технологій  приводить до неконтрольованого зростання населення. Останній, у свою чергу, викликає цілу систему більш локальних за змістом, але загальнопланетарних по обсягу,  проблем:

• загальної деградації людства, унаслідок його чисельного зростання за рахунок найвідсталіших і бідних соціально-етнічних груп.

• загострення геополітичних конфліктів, унаслідок перенаселення в країнах третього світу і неконтрольованої міграції.

свиняче життя та свинячий грип
Зайве населення

... Читать дальше »

Просмотров: 1009 | Добавил: foto-uzh | Дата: 01.11.2009 | Комментарии (1)