Главная » 2009 » Ноябрь » 11 » Рибу на р.Уж гребли екскаваторним ковшем, а носили додому мішками
10:16
Рибу на р.Уж гребли екскаваторним ковшем, а носили додому мішками
ковшТаке відбувалося поблизу села Забрідь. Як розповіли місцеві жителі, на р. Уж рибу можна було збирати "ковшем" трактора. Особливо, коли перекрили русло: "хто спритніший, встиг назбирати в мішки, решту тракторами закопали в руслі...".
Явище, відверто кажучи, рідкісне і при цьому абсолютно безвідповідальне щодо нашого довкілля. Трапилося воно внаслідок ігнорування правил ведення робіт на березі річки. Збиток довкіллю оцінюється фахівцями майже в 2 мільйони гривень!
Що ж, власне, відбулося? Ситуацію коментує начальник ГУ "Закарпатдержрибінспекція" Анатолій Сорокін:
— Інспекторами "Закарпатдержрибохорони" було зафіксовано початок роботи ТОВ "Коватехбуд" по кріпленню берегової лінії в с. Забрідь Великоберезнянського району. Уже на цьому етапі виконавець робіт показав приклад безвідповідальності і недотримання природоохоронного законодавства (роботи велися у водній частині русла, внаслідок чого його було змінено), що призвело до масової загибелі водних живих ресурсів (більшу частину риби просто закопали гравійно-піщаною сумішшю за принципом, що не забрали, те зариємо).
Причому під час перевірки на місці проведення робіт була відсутня будь-яка документація як на виконання робіт, так і сам проект. Ми були змушені призупинити це варварство у зв'язку з наявністю факту масового знищення водних живих ресурсів та інших серйозних порушень (русло "переносилось" 3 рази, вирізувались зелені насадження). Але навіть після отримання припису ТОВ "Коватехбуд" намагалось знову розпочати роботи. І тільки після складання протоколів на його відповідальних працівників вони були призупинені. Врешті-решт директором ТОВ "Коватехбуд" було надано для ознайомлення дозвіл на проведення робіт та проект. Ознайомлення з документацією показало на порушення проектних рішень та самовільне виконання робіт.
До речі, виявилось, що цих робіт, які здійснювало ТОВ "Коватехбуд", немає і у списку державної Програми протипаводкового захисту в басейні р. Тиса на 2006 — 2015 pp. та Програми ліквідації наслідків літньої повені 2008 року.
За результатами роботи наших інспекторів в обласну прокуратуру вже передано документи для притягнення винуватців до відповідальності й відшкодування збитків, завданих навколишньому середовищу.

Василь Горват
Категория: Закарпаття | Просмотров: 601 | Добавил: foto-uzh | Теги: Уж, екологія, риба, екскаватор, Закарпатдержрибохорона, Забрідь | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]