Главная » 2009 » Ноябрь » 17 » Закарпаття: Молоді закарпатці зводять рахунки з життям
13:29
Закарпаття: Молоді закарпатці зводять рахунки з життям
самогубствоМудреці кажуть: життя нам дає Бог, і тільки він може його забрати. Під силу кожному з нас дається нести й життєвий хрест. Та все ж бувають випадки, коли, опинившись у психологічній ямі, людина не спроможна тверезо оцінити ситуацію, знайти вихід і тоді, впавши духом, вирішує звести рахунки з життям.
Причини різні: одні потрапили у величезні фінансові борги й не здатні їх повернути: у когось затягнулася чорна смуга в особистому житті; ще хтось втратив близьку людину і тяжко переживає горе. На жаль, протягом цього року в нашій області було кілька випадків, коли молоді люди, які ще не стали на самостійну життєву стежку, зводили (чи намагалися звести) рахунки з життям. Що могло штовхнути цих, зовсім незміцнілих духом громадян до такого жахливого кроку?
...15-річна жителька міста Хуст Закарпатської області Марія навчається в одному із середніх освітніх закладів району. Нічого в поведінці дівчини підозрілого ні рідні, ні педагоги не зауважували. Та одного дня мати, повернувшись додому, знайшла доньку в калюжі крові непритомною. Як пізніше з'ясувалося, школярка, перерізавши ножем передпліччя лівої руки, вирішила піти з життя. На щастя, вчасно надана медична допомога лікарів врятувала дівчину. Працівники кримінальної міліції у справах дітей провели ретельне розстеження цього випадку. Пізніше сама Марія пояснила: причиною такого безглуздого вчинку стало те, що її ніхто не любить. А ще, як на зло, напередодні посварилася зі своїм хлопцем. Вочевидь, юне створіння вирішило: життя зайшло у глухий кут. А порадитися не було з ким. Керівництво навчального закладу та мати пояснили правоохоронцям: Марія - досить емоційна за характером, неадекватно реагує на критику. Юнка росте без батька, а її мати, чого гріха таїти, любить заглянути в чарку. Для виховання рідної кровинки в неї немає часу. Прикро, що горе-мати без докорів сумління проміняла дитину на спиртне. Скоріш за все, саме нестача материнської ласки, теплого слова, уваги близьких і підштовхнула школярку до такого вчинку. А тут ще й проблеми в навчальному закладі з однокласниками. А що педагоги? Вони ж добре знали й стверджували, що дівчинка морально нестійка. Чому ж тоді ніхто не знайшов до неї підходу, не поцікавився, що коїться в душі юнки, не допоміг їй знайти себе. Адже за дітьми з неблагополучних сімей, яких виховує вулиця зі своїми вовчими законами, повинна бути посилена увага.
Байдужість і небажання вникнути в чужі проблеми призвели до трагічного випадку, який трапився у Виноградівському районі. Тут 19-річний хлопець не знайшов нічого кращого, як засунути голову в петлю. Його тіло в лісі знайшов односельчанин, котрий повідомив у міліцію. Аналогічним шляхом вирішив піти з життя й 22-річний житель Тячівщини Євген. Мати застала хлопця у гаражі за спробою скоїти суїцид. Наразі він перебуває у тяжкому стані в реанімаційному відділенні центральної райлікарні, де за його життя борються медики. Причиною такого дикого вчинку послужила сварка Євгена зі своєю дівчиною... Суїцидальні випадки серед молоді, на щастя, порівняно рідкісні на Закарпатті. Але такі історії повинні стали тривожним дзвінком як для батьків, так і для педагогів. На думку фахівців, намір покінчити життя самогубством може виникнути в абсолютно здорової людини. Психологи радять: тих, чия поведінка починає викликати підозру, небезпечно залишати наодинці. Необхідно таку людину викликати на відверту розмову, допомогти їй, як мовиться, вилити душу. Слід дати зрозуміти, що не все погано в її житті, що завжди є вихід, навіть із найзаплутанішої ситуації. Зрештою, необхідно зрозуміти: наша байдужість до ближнього в таких випадках, може мати фатальні наслідки.
 
Іван ЛАДЖУН
Категория: Закарпаття | Просмотров: 616 | Добавил: foto-uzh | Теги: Хуст, Закарпаття, самогубство, фінансові борги | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]