Главная » 2009 » Ноябрь » 1 » ВВС: Ужгород під час епідемії свинячого грипу
09:26
ВВС: Ужгород під час епідемії свинячого грипу

"Масок ннемає, бинтів немає, марлі немає, противірусних ліків немає, від грипу нічого немає, вітаміну С теж немає", - в кожній аптеці Ужгорода, столиці Закарпаття, однаковий розмова.

Влада оголосила в західних областях України епідемію грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. 
Кілька разів на день головний санітарний лікар області звітує про кількість хворих - вже більше трьох тисяч. На даний момент, мінохоронздоров'я країни підтверджує 13 випадків захворювання на грип А/H1N1, один - з летальним результатом. У лікарні Ужгорода, між тим, помер чоловік від вірусної пневмонії.

Жителі Закарпаття готуються до гіршого. 1 листопада тут відзначають День поминання покійних - прийнято ходити на цвинтар, згадувати родичів великими сімейними компаніями.

Цього року деякі місцеві жителі вирішили утриматися від візитів на кладовище. "Там буде дуже багато людей, не дуже хочеться заразитися", - сказав мені один ужгородець.

Всі в масках

Суботнім ранком ринок міста виявився небагатолюдним. Багато покупців і продавців в масках.

Іван Васильович тільки вчора був у Львові: "Там всі поголовно в масках. Я швидко забіг сюди купити лимонів, сала й часнику - їм три рази на день, щоб поліпшити імунітет - і назад у машину - маску можна буде зняти".

І дійсно, продавці підтверджують, що найкраще зараз розходяться часник і лимони.

Бакалійниця Олена роздобула собі малярську маску через подругу.

"Страшно, почула по телевізору, що епідемія, люди вмирають, і сказали, що допомагають не захворіти вітаміни і на вулицю не варто ходити, - каже Олена. - Ось тепер уплітаю цибулю, часник і лимони. А як не ходити на вулицю, то незрозуміло, адже і працювати треба, і за хлібом, ось тому в масці я".

За сусіднім прилавком дівчина продає чудодійні ліки - ісландський мох, поруч табличка - "допомагає від кашлю й запалення легенів".

Дівчина додає: "і від свинячого грипу на всі 100 відсотків!" Кульочки диво-моху продаються один за одним.

На міських вулицях тільки й чути, що слово "грип". Хтось обговорює, що маски треба міняти кожні чотири години. Хтось - що вони взагалі не допоможуть. Хтось непокоїться, що закриють кордон і не можна буде займатися бізнесом.

Порожні аптеки

Ужгород - прикордонне місто. За кілометр звідси - Словаччина, за 20 км - Угорщина.

Більшість жителів тут живе за рахунок транзиту або працюють за кордоном. Саме цим українські лікарі пояснюють таку кількість хворих вірусними інфекціями на заході країни.

Ужгород

Зараз тут введено карантин, але поки що ніхто не розуміє, що це означає на практиці - багато хто побоюється закриття кордону та зменшення торгівлі.

Аптеки, які тут майже через кожен метр, могли б зробити непоганий бізнес, але виявилося, що в них немає ліків.

Один ужгородець сказав, що об'їздив всі міські аптеки і єдине, що вдалося дістати - це рулон марлі. Тепер його дружина шиє пов'язки, щоб носити їх замість масок.

В одній з центральних аптек фармацевт Марина розповіла, що все було розкуплено ще в п'ятницю вдень - відразу після перших новин про епідемію. Тепер маски, бинти та марлю обіцяють завести в місто тільки в понеділок.

"Дільничні лікарі виписують рецепти проти ГРВІ, а ліків немає, - каже Марина. - У фірм-постачальників немає, в інших регіонах теж немає. Навіть у лікарнях немає ліків - моя подруга там працює. Ніхто не готувався до епідемії, хоча обговорювали її вже давно".

Відвідувачі заходять один за одним - з рецептами і без - і всі йдуть ні з чим.

"Загалом, люди панікують, коли їх спочатку лякають епідемією, потім говорять, що треба купити ліки, а виявляється, що їх не вистачає на всіх, - додає Марина. - Аж самій страшно".

А проте, Закарпатська обласна адміністрація запевняє, що всі заклади охорони здоров'я забезпечені всім необхідним для надання допомоги в стаціонарах, що ситуація під контролем, а вжиті заходи - запобіжні, і все не так уже й погано.


Дарья Меркушева, Російська служба ВВС 
Категория: Закарпаття | Просмотров: 587 | Добавил: foto-uzh | Теги: Кордон, аптека, грип, Ужгород, ГРВІ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]