Главная » 2009 » Ноябрь » 24 » Держкомлісгосп вважає, що вирубки в Карпатах не перевищують ліміту і лісу стало більше
10:03
Держкомлісгосп вважає, що вирубки в Карпатах не перевищують ліміту і лісу стало більше
Держкомлісгосп вважає, що вирубки в Карпатах не перевищують ліміту і лісу стало більше
Чи дотримуються Правил рубок головного користування в гірських лісах Карпат? Це питання цікавило Держкомлісгосп України під час перевірки підприємств Закарпатського, Івано-Франківського, Львівського та Чернівецького обласних управлінь лісового і мисливського господарства.

Встановлено, що лісгоспи в цілому забезпечують еколого-збалансоване лісокористування в регіоні. Фактичні обсяги рубок головного користування не перевищують ліміту, визначеного затвердженими розрахунковими лісосіками. Обсяги вказаних рубок за останні чотири роки зменшені до 80-85 відсотків.

Як повідомили редакції в Держкомлісгоспі, площа лісів з особливим режимом користування, тобто тих, які виконують захисні, охоронні та рекреаційно-оздоровчі функції, зросла на 228 тис. га і становить 49 відсотків від загальної площі. Загальний запас деревини зріс на 14 відсотків, запаси стиглих і перестиглих деревостанів - на 3 відсотки. Розрахункова лісосіка зменшена на 258 тис. куб. м, а площа суцільних зрубів головного користування - в 1,7 раза.

Проте, наголосили у відомстві, на окремих підприємствах не в повному обсязі відведено насадження під рубки головного користування на наступний рік, подекуди не дотримуються організаційно-технічні вимоги щодо розмірів і відстані між лісосіками, порушуються терміни проведення рубок у букових лісах. Окремого втручання потребують деревостани, де спостерігається значне всихання ялинників різного віку (вкраплення всередині лісових масивів, на хребтах, уздовж доріг і водотоків, на різних за експозицією схилах тощо). Одна з причин всихання - розповсюдження стовбурних шкідників і кореневої губки. Лісівникам регіону належить посилити профілактичні заходи боротьби із хворобами та шкідниками у вражених насадженнях.


Урядовий кур'єр
Категория: Закарпаття | Просмотров: 627 | Добавил: foto-uzh | Теги: лісокористування, ліс, Держлісгосп, Закарпаття | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]