Главная » Закарпаття
Знаменитий ужгородський кондитер Валентин Штефаньо напередодні свята всіх закоханих поділився з журналісткою «УМ» своїми секретами і рецептами.
Якщо ви цікавитеся диваками, то, напевно, чули про Валентина Штефаньо з Ужгорода. 31–річний закарпатець прославився тим, що робить із шоколаду і тіста оригінальні штуки: понад 20–кілограмове пасхальне яйце, 10–, а потім 20–кілограмова новорічні ялинки, плаття з тістечок для нареченої. Ексклюзивні шедеври кондитерського мистецтва навряд чи з’явилися б, якби не сестра — теж Валентина, яка зараз живе у Франції. Весільне плаття не уявити без дружини кондитера — Вікторії. Тож напередодні свята всіх закоханих — про Валентина, Валентину і Вікторію («жінку» і «перемогу»).
Категория: Закарпаття10.02.2010| | Комментарии (0)

Как сообщили корреспонденту PRESS-КАРПАТ в Чопской таможне, на украинским-венгерской границе задержали 24-летнего гражданина Украины, который незаконно пытался перевести мех животных.

Вчера около 16.00 часов пограничниками отдела пограничной служи «Тиса» совместно с сотрудниками таможни в международном автомобильном пункте пропуска «Тиса», в результате углубленного досмотра микроавтобуса марки "Мерседес", обнаружили натуральные меховые шкурки (лисицы, норки, шин-шили, рептилий, коз,ягнят) и изделия из них (ячейке) в общем количестве 125 изделий, различных цветов и размеров, иностранного производства, которые находилось в полиэтиленовом пакете в багажном отсеке микроавтобуса.
Категория: Закарпаття08.02.2010| | Комментарии (0)

У Закарпатті назвали кращі торгові марки за 2009 рік

Карпатське інформаційне агентство разом з Карпатським центром полінгових досліджень підвели підсумки цілорічного сезону брендингової діяльності в індустрії краю та узагальнили експертну та контентну інформацію щодо кращих брендів Закарпаття-2009.

Карпатське інформаційне агентство разом з Карпатським центром полінгових досліджень підвели підсумки цілорічного сезону брендингової діяльності в індустрії краю та узагальнили експертну та контентну інформацію щодо кращих брендів Закарпаття-2009

Фахівці КІА та КЦПД оцінювали світові бренди за кількома критеріями. Бренд повинен мати значний вплив на прийняття рішень про покупки споживача, а додана економічна вартість повинна бути позитивною (що вказує на те, що виручка компанії перевищує витрати на фінансування та відповідні витрати). Також бренд повинен володіти широкою цільовою групою, інформацію про нього повинні мати значна кількість потенційних або реальних споживачів. А також:


Категория: Закарпаття07.02.2010| | Комментарии (0)

Директор Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко закликає у другому турі відкинути емоції та обирати розумом.

"Насамперед, великий плюс у тому, що люди вже розуміють, що ми не вибираємо ідеального політика. Якщо відкинути емоції і керуватися розумом, треба вибирати професіоналізм. І найперше потрібно виходити з досвіду кандидатів", - зауважив експерт в інтерв'ю газеті "Старий Замок "Паланок".

Відкинувши гасла і створені образи, політолог робить висновок, що "Янукович більш відкритий і послідовний". Натомість, додає Пащенко, "голосуючи за Тимошенко, я не відаю, за що голосую на рівні чітко сформульованої позиції. Але знаю, що голосую за непрогнозованість, особисту вигоду Тимошенко і її оточення, для досягнення якої вона може міняти свою позицію з дня у день". За словами експерта, Тимошенко взагалі виключає суспільство з політики.

Категория: Закарпаття07.02.2010| | Комментарии (1)

Закарпаття: Готуй сани влітку, а виноград обрізай взимку
Із деякими секретами догляду за лозою знайомить відомий майстер-винороб

Аби на зимові та весняні свята пригостити компанію друзів добрим сонячним напоєм, винороб  упродовж цілого року повинен багато працювати, особливо під час збору врожаю. Таким чином кожний ґазда набуває певного досвіду і має власні секрети.

Деякими з  них поділився Володимир Райчинець, який живе у селі Нижній Коропець, що на Мукачівщині.

Категория: Закарпаття06.02.2010| | Комментарии (0)

Румыны не впустили из Закарпатья 27 нелегалов с фальшивыми ваучерами
Румыны не впустили из Закарпатья 27 нелегалов с фальшивыми ваучерами

4 февраля из Закарпатской области Украины, через пункт пропуска "Солотвино-Сигет" на украинско-румынской границе, в Румынию попытались въехать 27 украинских граждан, путешествующих на четырех автомобилях зарегистрированных в Украине и Венгрии.

Как сообщает корреспондент UA-Reporter.com, на контроль румынским пограничникам украинцы - 18 женщин и 9 мужчин, в возрасте от 22 до 60 лет - предъявили паспорта с шенгенскими краткосрочными визами (тип С) , на основании которых они намеревались попасть в Польшу. В дополнение к паспортам у украинцев были ваучеры туристической фирмы, с забронированными местами в двух гостиницах Польши.

После проверки пограничниками было установлено, что все представленные туристические ваучеры являются фальшивыми. Хотя украинские граждане заплатили за них по 150-300 евро!


Категория: Закарпаття06.02.2010| | Комментарии (0)

фильмВчора о 14.00 в прес-центрі Свято-Хрестовоздвиженського собору (пл. Кирила та Мефодія) відбудеться презентація художньо-документального фільму "Ключі від брами Господньої", яка присячена життєвому шлях духівника Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря архімандрита Василія (Проніна).

Перед початком презентації фільму вібудеться прес-конференцію архієпископа Мукачівського і Ужгородського Високопреосвященнішого Феодора.

Презентація художньо-документального фільму "Ключі від брами Господньої"
м. Ужгород, 4 лютого 2010 року

Категория: Закарпаття05.02.2010| | Комментарии (0)

Прогноз клева рыбы для рыбаков Закарпатья и других регионов Украины.

В ЗАКАРПАТЬЕ
6 февраля
ожидается плохой клев рыбы, погода – без существенных осадков, температура 0 градусов, прохладно, как при температуре -3 градуса.
7 февраля
ожидается слабый клев рыбы, погода – осадки, температура 1 градус, прохладно, как при температуре -2 градуса.


Категория: Закарпаття05.02.2010| | Комментарии (0)

Покликання медиків - лікувати й рятувати людські життя. Але іноді, на жаль, трапляється й навпаки. Щастя народження первістка для молодої сім'ї Салтикових із Воловецького району (Закарпаття) обернулося трагедією - через кілька днів після народження дитина померла. Батьки впевнені, що сталося це через грубу недбалість завідувача акушерсько-гінекологічного відділення, котрий під час складних пологів буквально скрутив немовляті голівку, а тепер списує свою провину на обставини, що склалися.
Категория: Закарпаття05.02.2010| | Комментарии (0)

Є таке мудре прислів'я: хто хоче знати майбутнє, мусить добре знати минуле. Певно, саме цим правилом керувалося подружжя Володимира і Наталії Топехів, коли взялося за справу збереження й популяризації культури дідів і прадідів - мешканців долини ріки Тереблі.

А почалося все з колекціонування старовинного автентичного одягу.

"Деякі речі ми купували, щось нам дарували родичі і знайомі. Бо ж у багатьох попередніх господарів наші експонати просто припадали пилом", – згадують мої співрозмовники.   

Категория: Закарпаття04.02.2010| | Комментарии (0)

Озирце
— меньший
Озирце — меньший "брат" Синевирского озера

В Межгорском районе Закарпатской области, кроме титулованного, всем известного Синевирского озера, есть еще одно, не такое прославленное, однако не менее прекрасное озеро, называемое Озирце. Наверное, не случайно назвали его так нежно и так уменьшительно. Оно действительно меньше Синевирского, но его красота неповторима, уникальна.

Дикое озеро - это второе название Озирца. По этому поводу в народе рассказывают легенду: "Однажды возвращалась из похода Дикая орда. Этот поход принес хану и его войску большую славу и богатство, ибо они завоевали разные народы и везли домой награбленное добро.

Карпаты оказались слишком суровыми для хана, поэтому было решено часть добытого добра спрятать в горах, чтобы впоследствии вернуться и забрать его.

Каково же было разочарование хана, когда вернувшись, на месте своего укрытия он увидел озеро. Мать природа не выдержала чужестранцев и навечно унесла у них награбленное богатство. С того времени этот горный водоем называют Диким".

Категория: Закарпаття04.02.2010| | Комментарии (0)

В Ужгороді вийшла книжка "Православний Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир у с. Бедевля"
В інтелектуальному просторі Закарпатського краю з'явилася історична праця про один із древніх православних монастирів - Свято-Іоанно-Предтеченський, що у селі Бедевля Тячівського району.

Книга під назвою "Православний Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир у с. Бедевля" вийшла друком у кінці грудня 2009 року у Всеукраїнському державному видавництві "Карпати", що в місті Ужгород.

Авторами праці стали вже відомий молодий історик, директор Богословсько-історичного дослідного центру імені архімандрита Василія (Проніна), кандидат історичних наук, доктор філософії, доцент кафедри історії України УжНУ,  Юрій Васильович Данилець та благочинний Грушівського чоловічого монастиря - ієромонах Пімен (Мацола).

Книга видана під грифом кафедри історії України УжНУ та Хустської православної єпархії. Автори отримали благословення на друк від архієпископа Хустського і Виноградівського Марка (Петровцій).

Рецензентом книги став доктор історичних наук, проф. Д.Д. Данилюк та кандидат історичних наук, доц. В.В. Міщанин.

Книга поділена на вступ, 3 тематичні розділи, які в свою чергу мають свої підрозділи, висновки, персоналії, додатки, список використаних джерел та літератури. Загальна бібліографія книги складає 81 положення, включаючи і джерела. Обсяг книги склав 189 сторінок.

Категория: Закарпаття04.02.2010| | Комментарии (0)

Закарпатські гідрометеорологи знову попереджають про сильні снігопади і хуртовини
Як повідомили "PRESS-КАРПАТ" в Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології, вдень 3-го лютого та з збереженням вночі 4-го лютого по Закарпатській області та в Ужгороді очікується сильний сніг та мокрий сніг. Подекуди налипання мокрого снігу, хуртовини, снігові замети. На дорогах ожеледиця. Посилення піввденно-західного вітру подекуди 15-20, на високогір'ї Карпат 25-30 м/с.
Категория: Закарпаття02.02.2010| | Комментарии (0)


Сьогодні зранку стали відомі деталі нещасного випадку в Берегові. За попередньою інформацією, вчора там стався вибух, під час якого свящникові реформатської церкви вдірвало кристь руки.
Проте як вже стало відомо сьогодні зранку, власне вибухівка в Берегові не спрацьовувала, за вибух місцеві мешканці сприйняли те, що гуркотіла пила. Саме в результаті небережного поводження з фрезерним станком священикові завдано травми. руку.
"Це травма побутового характеру. Вибуху як такого не було. Трагедія справді сталася вчора близько 18.00 у елищі Батьово". – уточнив кореспонденту Ужгород.нет.уа помічник начальника Головного управління МНС в Закарпатській області Федір.Філіп.
Він також додав, що діагноз постраждалого такий: "Ампутація лівого передпліччя, рвані рани на голові та тулубі в окремих місцях".

Наразі священик знаходиться в реанімаційному відділенні Берегівської ЦРЛ. За фактом ведеться слідство.
Категория: Закарпаття02.02.2010| | Комментарии (0)

30-річний Михайло на заробітках у Києві з 2003-го. Ще рік тому переводив нелегалів через західний кордон. Зустрічаємося в парку на Нивках. - Нервуюся, щоб не бовкнути чогось зайвого, - запалює цигарку "Мальборо".
Наступні півгодини палить кожні 5 хв. Постійно озирається. Записувати розмову на диктофон і фотографувати себе не дозволяє.
Категория: Закарпаття01.02.2010| | Комментарии (0)

Как сообщает корреспондент UA-Reporter.com, у мэра Ужгорода, накануне второго тура выборов 7 февраля, начинают сдавать нервы. В субботнем выпуске своей газеты "РИО" Сергей Ратушняк отдал целую страницу для пиар-статьи ... партии Регионов.
("РIO", 30 січня,"Виправити всі негаразди в країні можна буде лише після перемоги нашего лідера Віктора Януковича", 6 сторінка).
Категория: Закарпаття01.02.2010| | Комментарии (1)

Родные Елены Полюхович, матери пострадавших от педофилов детей, обнародовали новые подробности скандального «дела педофилов». Как рассказал в интервью журналистам дядя Елены, заслуженный мастер спорта по баскетболу Владимир Ткаченко, в одной из бесед с Еленой психолог «ясно сказал, что ей нужно подумать о самоубийстве».
Категория: Закарпаття01.02.2010| | Комментарии (0)

На Закарпатті прикордонники затримали італійця, що в'їздив на територію України на автомобілях, а повертався повітряним транспортом.
Як повідомив "PRESS-КАРПАТ" начальник прес-служби  –   прес-секретар начальника Чопського прикордонного загону старший лейтенант Сергій Бровко, 30 січня до  міжнародного  автомобільного  пункту пропуску  "Тиса” (українсько-угорський кордон, Ужгородський  район Закарпатської області )  прибув легковий  автомобіль  марки  „Ауді А4”. Транспортним  засобом, який  прямував  на в’їзд в Україну,  керував  громадянин  Італії.  Прикордонники зауважили, що іноземець щось приховував, помітно нервував.
Підозри прикордонників підтвердилися. Як з’ясувалося, восени минулого року  чоловік ввіз на територію України  автомобіль    "Мерседес S400" 2004-го року випуску, який передав на території України невстановленій особі, а сам  з України вилетів літаком без вищевказаного транспортного засобу.
Категория: Закарпаття01.02.2010| | Комментарии (0)

В селе Вильхивка Иршавского района власти решили расширить старое
кладбище
В селе Вильхивка Иршавского района власти решили расширить старое кладбище

В селе Вильхивка Иршавского района местные власти решили расширить старое кладбище за счет огородов жителей села, хотя кладбище и так приблизилось к домам сверх норм, установленных законом.

К примеру, если у Ольги Кормош все таки заберут часть огорода и продолжат кладбище, то новые захоронения окажутся в каком-нибудь десятке метров от теплицы:

"У мене троє дітей. А що там буде, як буде кладовище? Туди не можна буде доїхати, і як там щось садити?"

Категория: Закарпаття31.01.2010| | Комментарии (0)

Молодіжний електронний проект "House mafia" розпочав своє турне по країні зі свого рідного міста - Ужгорода, обласного центру Закарпаття.

Єдине слово, яким можна окреслити музичні смаки молодих українців, - це убогість. Для тотальної більшості нічний клуб - місце, де можна перехилити чарку і "зацінити" дівчину. Сумно...

Категория: Закарпаття31.01.2010| | Комментарии (0)

Михайло Гичка з села Синевир, що на Закарпатті, добре знана людина в багатьох регіонах України. І не тільки. Навіть за океаном, в Сполучених Штатах Америки йде про нього добра слава. В багатьох країнах він має знайомих, навіть справжніх друзів. Не їздив Михайло Олексійович по світу, навпаки, до нього приїжджають з усіх-усюд.
Гичка – власник агросадиби "Бокораш", в якій протягом цілого року приймає українських та закордонних туристів. Кілька років тому на виставці "Турєвроцентр-Закарпаття" саме його садиба була визнана кращою в області. Зараз пан Михайло очолює Міжгірську районну спілку сприяння розвитку сільського туризму "Полонина".
Свого часу, коли Гичка й не знав, що таке сільський туризм, до нього звернулися знайомі з Міжгірської райдержадміністрації, які попросили його прийняти на відпочинок в себе вдома поважних гостей з Адміністрації Президента. Власне, київські туристи могли би поселитися й на будь-якій турбазі, але це для них було не цікаво – вони хотіли відпочити саме в будинку селян, аби по-справжньому відчути місцевий колорит. Це було на новий 2003-й рік. Для Михайла Олексійовича і його дружини пропозиція виявилася досить несподіваною і здавалася дикою, але київських туристів таки прийняли. Гостювали вони в Гички п’ять днів, а незабаром до Синевира приїхали інші туристи за рекомендацією тих, київських. І їх господар гостинно прийняв, організував відмінний відпочинок. Усі залишилися задоволеними.
Категория: Закарпаття30.01.2010| | Комментарии (0)

В пункте пропуска
В пункте пропуска "Лужанка" изъят охотничий арбалет фирмы "CROSSBOW"
Как сообщил корресподенту PRESS-КАРПАТ пресс-секретарь начальника Мукачевского пограничного отряда майор Эдуард Стеблюк, 29 января около 16.00 в международном пункте пропуска «Лужанка» Мукачевского пограничного отряда на украинско-венгерской границе, при осуществлении погранично-таможенного контроля, пограничным нарядом совместно с инспектором таможенной службы, при въезде в Украину в легковом автомобиле марки "Aleko 2141" 49-летнего гражданина Украины при осуществлении досмотра личных вещей и транспортного средства был обнаружен в заводской упаковке охотничий арбалет фирмы «CROSSBOW» в комплекте с двумя алюминиевыми стрелами (производство - Тайвань), который находился на заднем сидении указанного автомобиля.
В связи с тем, что гражданин Украины нарушил установленный порядок прохождения пограничного и таможенного контроля в зонах упрощенного контроля, охотничий арбалет изъят.
Категория: Закарпаття30.01.2010| | Комментарии (0)

Нині, у часи економічної кризи, багато людей у селах залишились без роботи. Хто як може, так і виживає. Подружжя із села Білки на Іршавщині, наприклад, вирішило створити фермерське господарство. Аби розпочати свою справу, взяли чималі кредити. Звісно, люди сильно ризикували, адже не завжди на землі родиться той урожай, який господарі очікують. Придбали сільгосптехніку, взяли в оренду землю, де колись був старий сад. Старі дерева викорчували, підготовили ділянку під новий сад і закупили саджанці яблунь. Навіть запросили різних фахівців, вивчили нові методики вирощування фруктових дерев.
Категория: Закарпаття30.01.2010| | Комментарии (0)

У закарпатському селі варять сир за швейцарською технологією. В центрі нічим не примітного на перший погляд села Нижнє Селище, що в Хустському районі Закарпаття, знаходиться сироварня, продукція якої за декілька років стала однією із візиток краю.

Колишній вчитель математики Петро Пригара разом зі своїми французькими товаришами, які оселилися в селі, створив унікальний для Закарпаття проект. Сироварня, яка приймає молоко від майже 300 родин, планувалася з самого початку як соціально-економічний проект, адже за загальної тенденції до зменшення в області поголів'я великої рогатої худоби, сироварня навпаки стимулює селян утримувати корів.Сьогодні це невелике сільське виробництво є чи не єдиним молокопереробним підприємством у Закарпатті. Однак, як каже Петро Пригара, цей факт додає тільки гіркого присмаку його сирові. "Добре було б, якби подібних сироварень було по декілька в кожному районі", - каже Петро Пригара. А наразі закарпатський сировар тішиться, що його сир розвозять світом як закарпатський сувенір.  
Категория: Закарпаття30.01.2010| | Комментарии (0)

В Ужгороді військовослужбовці внутрішніх військ відзначили День
пам'яті героїв Крут
У військових частинах внутрішніх військ Луцька, Калуша, Чернівців, Львова, Тернополя, Рівного, Ужгорода, Хмельницького та Кам`янець-Подільського пройшли заходи з нагоди відзначення Дня пам'яті героїв Крут.

Заходи проходили у формі історичних годин, вечорів пам’яті та вечорів реквіємів, бесід та інформувань. Урочистості пройшли з метою вшанування пам’яті 300-х київських студентів, що захищали підступи до Незалежності України.

Категория: Закарпаття29.01.2010| | Комментарии (0)

На Закарпатті залізничники країн-сусідок обговорили перспективи розвитку транзитних вантажоперевезень (ФОТО)
У рамках Міжнародної конференції "Схід - Захід: Транзит 2010" залізничники України, Австрії, Словаччини, Угорщини, Румунії, а також експедитори, представники державних органів влади, контролюючих органів та керівники перевантажувальних терміналів 28 січня зустрілися у Чопі, аби обговорити перспективи розвитку транзитних та експортно-імпортних перевезень вантажів на 2010 рік.
Категория: Закарпаття29.01.2010| | Комментарии (0)

Історія Карпатської України - яскрава сторінка минулого, яка вчить нас патріотизму. Подія утворення невеличкої країни, її коротке існування, кровопролитна пожертва молодих людей заради своєї Батьківщини - усе це спонукало народ до особливого національного піднесення, мужності, єдності.

Тепер ми знаємо правду про Карпатську Україну, а ще два десятиліття тому радянські історики, під впливом тодішньої ідеологічної системи, фальсифікували, перекручували події, називаючи Августина Волошина буржуазним націоналістом і зрадником. Лише зі здобуттям Україною незалежності люди дізналися про правдиву історію, про героя Волошина, а не зрадника, про мужність захисників молодої держави.

Категория: Закарпаття29.01.2010| | Комментарии (0)

На 27 січня тільки 49,7 % одержувачів різних видів соціальної допомоги на Закарпатті отримали гроші.

Як повідомили кореспонденту PRESS-КАРПАТ в Управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА, за інформацією заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації Ганни Морозюк, сума основної субвенції з державного бюджету розміром понад 58,3 млн грн в область надійшла ще 13 січня. Однак із 14 січня головне управління Державного казначейства України в Закарпатській області перераховує гроші на місця "порціями" – щоденно в середньому по 7% від загальної суми.

Категория: Закарпаття27.01.2010| | Комментарии (0)

СБУ займеться гімном Закарпаття Служба безпеки України може порушити кримінальну справу за фактом прийняття 22 грудня Закарпатською обласною радою нового гімну Закарпаття «Подкарпатские русини...» на слова Олександра Духновича. На думку керівництва СБУ, рішення депутатів ради межує з закликом до сепаратизму і зазіханням на територіальну цілісність країни.

Глава СБУ Валентин Наливайченко зазначив, що оцінку діям депутатів дасть слідча перевірка. У разі необхідності буде порушено кримінальну справу. «Ми зараз працюємо з прокуратурою Закарпатської області, оскільки саме там плануємо порушення кримінальної справи», – повідомив Наливайченко.

Що стосується самого рішення облради голова СБУ відзначив, що воно «не набрало чинності, оскільки голосувалося з порушеннями і не має ніякої сили».

Категория: Закарпаття27.01.2010| | Комментарии (0)

У вівторок, 26 січня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші здійснив робочу поїздку у Великоберезнянський район.
Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші під час відвідання Костринської амбулаторії загальної практики сімейної медициниГолова Закарпатської ОДА Олег Гаваші під час відвідання Костринської амбулаторії загальної практики сімейної медицини

Як відомо, Великоберезнянщина не може похвалитись розвинутою промисловою сферою – тут не так і багато великих підприємств. Однак перспективи цього краю – непогані, передусім враховуючи його гірський статус. Саме природа є найбільшою цінністю району, і її потенціал вже з успіхом використовують, зокрема, в селі Вишка. Тут працює гірськолижна база, з діяльністю якої ознайомився Олег Гаваші, повідомили "PRESS-КАРПАТ" в управлінні інформації та зв’язків  із громадськістю Закарпатської ОДА.

Категория: Закарпаття27.01.2010| | Комментарии (0)

Нинішній понеділок для викладачів та студентів Ужгородського державного музичного училища позначився яскравою подією - вони отримали в дар від родини Задорів нотний архів Дезидерія Євгеновича. Таким чином, услід за ім'ям через 17 років заклад здобув і безцінну спадщину свого першого директора.
Категория: Закарпаття27.01.2010| | Комментарии (0)

Выпускники школ на швейном предприятии Как сообщил корреспонденту  PRESS-КАРПАТ директор Береговского горрайонного центра занятости Степан Медведь, специалисты центра провели Ярмарку актуальных рабочих профессий на швейном предприятии ООО "Укран Абитекс" для учащихся выпускных классов.

Предварительно с ними был проведен профориентационный урок, где была представлена информация о состоянии и особенности рынка труда нашего региона, наличии свободных рабочих мест в разрезе профессий и отраслей хозяйства, описание профессий, которые их интересуют, требования к приему на работу, ее условия и оплата, возможности получения той или иной профессии.

Во время ярмарки профессий руководитель отдела кадров ООО "Укран Абитекс" Мария Михайловна Дасив провела экскурсию по цехам предприятия, начав знакомство с закройного цеха. Рассказала о предприятии: его структуре, продукции, условиях, режиме труда, перспективах развития; актуальных вакансиях; ознакомила учащихся с технологическим процессом закройщика, швеи, браковщика продукции, мастера по ремонту оборудования.

Категория: Закарпаття26.01.2010| | Комментарии (0)

Експресивно, цікаво і з жартами - в такому форматі минулого четверга в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці пройшла презентація книжки письменника та літературознавця Михайла Рошка "Розкодування", яка недавно побачила світ у видавництві Олександри Гаркуші.
Закарпаття: Літературний хакер Михайло Рошко вчить розкодовувати тексти (ФОТО)

Цього разу кандидат філологічних наук та завідувач кафедри зарубіжної літератури УжНУ представив публіці  літературознавчі розвідки, присвячені відомим світовим літературним творам. У своїх статтях Михайло Рошко  показує читачу повний філософських знахідок художній світ творів О.Пушкіна, Ф.Достоєвського,  М.Булгакова, А.Чехова, О.Забужко, В.Голдінга, М.Кореллі та Кена Кізі, змушуючи "розкодовувати" текс та по-новому осмислювати прочитане.

Тож не випадково математиком у літературі, який вміє чітко довести свою теорему, назвала автора видавець та художник Олександра Гаркуша, зауваживши, що він бачить нюанси там, де інший читач не помітив нічого цікавого. А письменник Мирослав Дочинець жартома назвав Михайла Рошка "літературним хакером", що зламує художні коди.

Як зізнався сам літературознавець, він  вчить студентів думати. Часто світ не вписується в уявлення людини, і щоб вкласти його в рамки свого світогляду (розуму) людина намагається цей світ, підправити. Але, як наголошує автор, цього ні в якому разі не можна робити, потрібно  перш за все змінювати свої уявлення. Щастя ховається у нашому сприйнятті. І справжнє скерування літератури – закликати до духовності, до Бога, до світла.

Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

35
ВУЗов Украины не обнародовали правила приема на своих
сайтах
35 ВУЗов Украины не обнародовали правила приема на своих сайтах

Украинский центр оценивания качества образования провел мониторинг сайтов 320 высших учебных заведений ІІІ-IV уровней аккредитации. Было обнаружено, что согласованные Министерством образования и науки правила приема в ВУЗы не размещены на сайтах 35 высших учебных заведений.

Министерство образования и науки направило письма руководителям этих высших учебных заведений относительно обнародования правил приема в высшие учебные заведения и напоминает о персональной ответственности руководителей ВУЗов за соблюдение нормативно-правовых актов по вопросам вступительной кампании.

МОН просит в недельный срок разместить на своих сайтах согласованные министерством образования правила приема.


Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

Как сообщили корреспонденту PRESS-КАРПАТ в пресс-центре ГТОО "Львовская железная дорога", в период зимних праздников услугами Львовской железной дороги воспользовались более 300 тысяч человек. Около пяти тысяч человек встретили новый 2010 год в поездах Львовской железной дороги. Еще почти вдвое больше пассажиров добрались до своих станций всего за несколько часов до приветственного слова Президента.

Рождественско-новогодние праздники для львовских железнодорожников были, как всегда, напряженными и богатыми на работу. С 25-го декабря до 11-го января на железной дороге традиционно длится период массовых перевозок. В этом году во время зимних праздников Львовская железная дорога перевезла почти 310 тысяч пассажиров. Эта цифра почти не отличается от прошлогодних показателей.

Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

Метеорит "Княгиня" в експозиції Віденського музею природної історії
Найбільший метеорит в Європі впав 9 червня 1866 року в селі Княгиня Великоберезнянського району Закарпатської області.

У Віденському музеї природної історії зберігається метеорит із ЗакарпаттяЗвідси він отримав назву "Княгиня". Цей метеорит, не долетівши до Землі, розсипався на дрібні уламки на великій території. Після падіння було зібрано близько тисячі частин загальною масою майже в півтонни, які розійшлися по багатьох, головним чином, зарубіжних музеях. Найбільша частина - близько 286 кг - зберігається сьогодні у Віденському музеї природної історії.


Укрінформ Фото
Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

Закарпатська «Просвіта» звинувачує обласну владу у сепаратизмі та відсутності підтримки української соборності. Про це сьогодні, 22 січня, власкорові ЗІКу повідомив голова закарпатського об’єднання «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка, депутат Закарпатської обласної ради Володимир Піпаш.

«Обласна влада цьогоріч не провела ні традиційних зборів, ні інших урочистостей з нагоди Дня Соборності України, обмежившись покладанням квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку. Отже, соборність не підтримується закарпатською владою, це «логічно» з огляду на сепаратистські тенденції, які простежуються останнім часом у діях місцевої влади», – заявив Володимир Піпаш.

Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

Главній тренер ФК
Главній тренер ФК "Закарпатье" (Ужгород) Игорь Гамула


- Почему на стажировку вы ездили именно в Турцию?


– Тренерские курсы в России несколько отличаются от тех, что проходят в Украине. Прежде всего, они более продолжительные. Что же касается определения страны для проведения стажировки, выбор Турции объясняется несколькими причинами. Во-первых, при въезде в эту страну не возникает проблем с визой, во-вторых, на нашем курсе учатся многие наставники коллективов, которые в январе готовятся в Анталье, и им было выгодно поехать именно в Турцию. В целом я очень доволен стажировкой в «Рубине», так как почерпнул очень многоценной информации из занятий, проводимых моим старым знакомым, рулевым казанцев Курбаном Бердыевым.

Категория: Закарпаття21.01.2010| | Комментарии (0)

Роберт БровдиЕще до оглашения результатов экзит-полов первым, кто поделился с прессой своими оценками и мнениями о ходе президентской избирательной кампании в Закарпатье, стал руководитель региональной организации «Фронт Перемен» Роберт Бровди. Вечером 17 января он провел по этому поводу пресс-конференцию для представителей областных СМИ. 
Открывая  встречу с журналистами, Роберт Бровди подчеркнул:   «Учитывая то, что «Фронт Перемен» является новой политической силой, динамично ворвавшейся в общественную жизнь, мы ничего не теряем по результатам выборов, а только приобретаем. Все те голоса избирателей, которые сегодня были отданы нам, означают, что работали мы не напрасно — люди поверили нам и поверили в возможные изменения в стране». 
Категория: Закарпаття19.01.2010| | Комментарии (0)

Вища кваліфікаційна комісія адвокатури на своєму засіданні 15 січня ц.р., розглянувши ситуацію, яка склалася в адвокатурі Закарпатській області (щодо проведення загальних зборів (конференцій) адвокатів по обранню членів Закарпатської обласної КДКА VI скликання), прийняла рішення створити оргкомітет з підготовки зборів у складі представників ВККА, КДКА V скликання та осіб, які звернулися до ВККА.
Категория: Закарпаття16.01.2010| | Комментарии (0)

Існує реальна загроза життю та здоров'ю пацієнтів алергологічних лікарень в селищі Солотвино Тячівського району Закарпатської області. Також велика ймовірність зникнення близько 300 будинків цього населеного пункту. Грунтові води, прибуваючи в шахти, де проходять лікування пацієнти, поступово вимивають сіль і збільшують підземні порожнини. У результаті просідання грунту утворюються карстові провали. За даними МНС, з початку минулого року місцями вони збільшилися в 3-5 разів. Розмір найбільшою воронки - 460 на 260 метрів. Експерти попереджають: немає жодних гарантій, що одного разу черговий провал не поглине десятки будинків разом з людьми.
Категория: Закарпаття15.01.2010| | Комментарии (0)

Географічний факультет УжНУ на чолі із деканом, академіком Степаном Попом відкрив Мінералогічний музей. Тут проводяться лабораторні та практичні заняття студентів, екскурсії для всіх бажаючих. Його фонди - понад 600 зразків, які постійно поповнюються.
Про це – у розмові з ректором УжНУ, депутатом облради Миколою Вегешом.
– Історія створення музею тісно пов’’язана із відкриттям, становленням географічного факультету, який успішно розвивається з 2005 року, та із його співпрацею з Закарпатським відділом Українського географічного товариства і Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області.
Категория: Закарпаття14.01.2010| | Комментарии (0)

Как сообщил корреспонденту PRESS-КАРПАТ начальник пресс-службы - пресс-секретарь начальника отряда старший лейтенант Сергей Бровко, пограничники Чопского пограничного отряда совместно с сотрудниками Ужгородской таможни пресекли попытку незаконного перемещения через украинско-словацкую границу пневматического пистолета.
Категория: Закарпаття14.01.2010| | Комментарии (0)

На Закарпатті прикордонники вилучили в угорця шість старовинних книг
Вчора, 13 січня, близько 15 години в міжнародному пункті пропуску "Лужанка" на українсько-угорському кордоні прикордонним нарядом спільно з інспектором митної служби при виїзді з України на легковому автомобілі марки "ВАЗ"-2109 у 66-річного громадянина Угорщини під час здійснення огляду особистих речей та транспортного засобу у багажному відсіку у ручній поклажі були виявлені старовинні книги іноземного походження в кількості 6 штук, а саме :

— книга іноземного видавництва автора Морої Шандор "CSUTORA" 1932 року видання
— книга іноземного видавництва автора Фолдеш Бейла "A SOCIALISMUS" 1910 року видання
— книга іноземного видавництва "REVOLUSION BEITAFTERS" 1850 року видання
— збірник періодичних видань іноземного видавництва автора Ворош Марті Мігаль "FIDYELMEZO" 1938 року видання
— книга іноземного видавництва автора Нодь Йожеф "EREDETI MUNKAI ES SZABAD FORDITASAI ERKOLTSI S INNEPI TANITASOKBAN" 1823 року видання

Категория: Закарпаття14.01.2010| | Комментарии (0)

Фронт-циганеВідомо, що благодійність на Закарпатті завжди була визначальною рисою краю. Доброю традицією вже п'ять років поспіль для благодійного фонду "Благо" стало проведення доброчинних новорічно-різдвяних акцій для дітей з багатодітних та соціально незахищених сімей. Не є винятком і свята 2010 року. 6 січня в рік Білого Тигра в ляльковому театрі обласного центруза підтримки ужгородської міської організації "Фронту змін" відбулася благочинна акція на якій 270 дітей отримали від організаторів дійства подарунки із новорічними солодощами. А актори театру показали юним глядачам різдвяну виставу та провели з ними веселі конкурси.
Категория: Закарпаття13.01.2010| | Комментарии (0)

Фронт Змін-футбол Відтепер  зима футболу не ворог. Вочевидь,  глобальне потепління спонукало  футболістів до проведення зимових  турнірів. Саме так використали шанувальники шкіряного м’яча катаклізм на Перечинщині, де в ці дні розгорталися футбольні баталії. Організатори  турніру в останні роки дуже відповідально  ставляться до проведення таких спортивних свят, тому що поряд з організаційними  завжди стоять й інші негаразди  без вирішення яких матчі б просто не відбулися. Та цього не можна сказати про турнір цього сезону – завдячуючи політичній партії «Фронт змін», за підтримки якої відбулося футбольне свято на Перечинщині, проблем в організаторів змагань не було. «Я особисто щиро завдячую в сприянні цього турніру голові Закарпатської обласної організації «Фронту змін» Роберту Бровді, який систематично підкріпляє спортивні здобутки. Це не одноразова акція, що пов’язана з майбутніми виборами, - каже В.О. голови Перечинського районного осередку «Фронту змін» Віталій Володимирович Кравець, - підтримку  футболу надаватимемо й у майбутньому ”.
Категория: Закарпаття13.01.2010| | Комментарии (0)

"Вкуснятина по-Мукачевски" - наше традиционное блюдо - жареный бычок на вертеле, - рассказывает корреспонденту PRESS-КАРПАТ начальник отдела культуры Мукачевского горисполкома Илья Греба.

Специально для акции, которую проведем в рамках фестиваля "Червене вино 2010" замариновали 300 килограммового бычка. Его приготовлением сейчас занимаются опытные повара-венгры, которых пригласили из Берегово. А чтобы утром угостить гостей фестиваля, бычка начнут жарить ночью ".

Вертела установят возле памятника Кирилла и Мефодия на площади Мира, в нескольких шагах от городской ратуши, - передает наш корреспондент Элеонора Савицкая.

Категория: Закарпаття13.01.2010| | Комментарии (0)

У місті Берегове Закарпатської області 12 січня працівники міліції затримали 49-річного безробітного мешканця Іршавського району, в якого вилучили три пластикові та дві гумові ємності з 15 кг ртуті.

Як повідомили PRESS-КАРПАТ у ДЗГ МВС України, вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.321 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отруйних і сильнодіючих речовин) КК України.

Категория: Закарпаття13.01.2010| | Комментарии (0)

Як повідомили у МВС України, на Закарпатті працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили службових осіб однієї з селищних рад Свалявського району, котрі впродовж останніх восьми років, без відповідного дозволу, незаконно використовували земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 1,92 га у межах вказаної сільради під сміттєзвалище.

Унаслідок цих дій правопорушників державі завдано збитки на суму понад 135 тисяч гривень. Прокуратурою Свалявського району порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Категория: Закарпаття13.01.2010| | Комментарии (0)

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту проходить виставка творів ужгородського художника Віталія Либи "Да святиться Ім'я Твоє", присвячена Різдву.
В Ужгороді проходить виставка живопису Віталія Либи (ФОТО)

У двох виставкових залах представлені  картини релігійної тематики, пейзажі, портрети. Виставка триватиме  до 14 січня.

Категория: Закарпаття11.01.2010| | Комментарии (0)

« 1 2 3 4 5 ... 8 9 »