Главная » 2009 » Ноябрь » 5 » "Ужгород: перше в Україні місто де почали реально впроваджувати програму енергозбереження у комунальному господарстві"
10:36
"Ужгород: перше в Україні місто де почали реально впроваджувати програму енергозбереження у комунальному господарстві"
Останнім  часом в Україні, та й в усьому світі, дедалі інтенсивніше береться курс на енергозбереження, на розвиток інновацій у цій сфері. Все частіше про це заявляє Президент країни і його наближене оточення. Економити у будь-якому випадку доводиться, так як зростання вжитку енергії різко випереджає введення нових потужностей у електроенергетиці. Якщо не виправити цю диспропорцію, то про більш-менш серйозний ріст ВВП можна надовго забути. Оскільки електростанції, побудовані, в основному, у радянські роки, працюють на межі. І вже незабаром мова може  зайти про жорстоку енергетичну кризу. 

   Давно відомо: збереження енергії завжди обходиться і економіці, і екології набагато дешевше, ніж екстенсивний шлях – нарощування її виробництва, будування нових електростанцій, для яких потрібно добувати все більше палива, будувати шахти і т.д. 

   Важливішою  проблемою енергозбереження є відсталість  економічного мислення. Багатьом важливіша ціна купівлі зараз, а не те, що різниця у вартості повністю окупається через 4-5 років і надалі виходить суттєва економія. І це при тому, що в стандартному розрахунку ми враховуємо лише пряму економію, а сукупність непрямих показників, таких як зниження енергодефіциту, зменшення використання кабельно-провідникової продукції і т.д., дають ефект який реально скорочує 4х-5 річний термін як мінімум на половину. 

   В Ужгороді стартував новий проект «Ужгород – місто майбутнього». Приватна компанія «Унгвар Энерджи», під пильним наглядом міської влади і зокрема голови Ужгородської міської Ради Сергія Ратушняка, починає революцію в освітленні міських вулиць. Не таємниця, що воно залишає бажати кращого через різні причини. Але вже перший світильник нового покоління встановлений і проходить технічні випробовування, причому під час замірів мер міста зацікавлено приймав участь у знятті показників пристроїв. 

   Трохи про особливості нового світильника. Світлодіоди (в англійському варіанті LED – light emitting diodes) – це напівпровідниковий пристрій, що перетворює електричний струм безпосередньо в світлове випромінювання, і це можна зробити майже без втрат. Світлодіод механічно міцний і виключно надійний, його термін служби досягає 100 тисяч годин, що майже у 100 разів більше, ніж у лампи розжарювання, і в 5-10 разів більше, ніж у газорозрядної. На кінець, світлодіод – низьковольтний електропристрій, а тому, безпечний. Світлодіодний світильний створює освітлення з більш високою контрастністю (в 400! Разів вище ніж у газорозрядних ламп), що покращує якість освітлення об’єкту. Світлодіодні світильники є екологічно чистими та не потребують спеціальних умов по обслуговуванню й утилізації. Термін їх служби значно перевищує існуючі аналоги (термін безперервної роботи світильника не менше 80 тис. годин, що еквівалентно 25 рокам експлуатації, при 10 годинній роботі в день). Причому, це не термін коли світлодіоди виходять з ладу, а приблизно в цей час зниження його світлового потоку досягає 50%. Не можна не відмітити і повну відсутність загрози перевантаження електромереж у момент включення.

   Враховуючи, що частина електричної енергії, що витрачається на освітлення, складає  в світі близько 21% від загальної кількості електроенергії, що споживається, в Ужгороді замахнулися на дійсно важливу і потрібну справу. Абсолютно очевидно, що кінець епохи ламп розжарювання вже не за горами. Вже ні в кого не викликає сумнівів, що, у перебігу найближчих років, вони будуть остаточно зняті з виробництва і стануть надбанням історії. Про це свідчить зростаюче прагнення до економії і юридичних осіб, і населення. Сьогодні вже багато споживачів тієї та іншої категорії не бажають витрачати левову частку засобів на нагрів повітря довкола лампочки. Крім цього, усвідомивши необхідність підвищення енергоефективності та конкурентоспроможності вітчизняної економіки, у боротьбу з лампами розжарювання, вслід за лідируючими світовими державами, долучилася і наша держава. Про майбутню заборону виробництва високопотужних ламп розжарювання вже прозвучали заяви і Президента і уряду. 

   Це  перший подібний проект в Україні. Світ впевнено переходить на новий енергозберігаючий  тип освітлення міст, вулиць Канади, США, Китаю тепер освітлені світлодіодами, Росія також реалізує вже подібні  проекти. Чому ми повинні залишатися осторонь? Тим паче, що нам погоджуються допомагати європейці. ЄБРР виділили немаленьку суму для кредитування програм енергозбереження , існують також програми ЮКИП, які направлені для кредитування муніципальних проектів в області енергозбереження. Нам потрібне місто в якому жити зручно і комфортно! 

Запрошені:

   Екс-директор КП «Міськсвітло»  Наум Рєпкін

   Директор  КП «Міськсвітло»  Сергій Чорний

   Генеральний директор компанії «Ungvar Energy» Світлана Долінай 
Категория: Ужгород | Просмотров: 679 | Добавил: foto-uzh | Теги: енергозбереження, програма, Ужгород, впровадження | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]