Главная » 2010 » Январь » 27 » СБУ хоче відкрити кримінальну справу щодо «русинського» гімну Закарпаття
16:20
СБУ хоче відкрити кримінальну справу щодо «русинського» гімну Закарпаття
СБУ займеться гімном Закарпаття Служба безпеки України може порушити кримінальну справу за фактом прийняття 22 грудня Закарпатською обласною радою нового гімну Закарпаття «Подкарпатские русини...» на слова Олександра Духновича. На думку керівництва СБУ, рішення депутатів ради межує з закликом до сепаратизму і зазіханням на територіальну цілісність країни.

Глава СБУ Валентин Наливайченко зазначив, що оцінку діям депутатів дасть слідча перевірка. У разі необхідності буде порушено кримінальну справу. «Ми зараз працюємо з прокуратурою Закарпатської області, оскільки саме там плануємо порушення кримінальної справи», – повідомив Наливайченко.

Що стосується самого рішення облради голова СБУ відзначив, що воно «не набрало чинності, оскільки голосувалося з порушеннями і не має ніякої сили».

Наливайченко нагадав, що заклики до сепаратизму та зазіхання на територіальну цілісність держави – це кримінальний злочин, який не має строків давності. «Отже, жоден депутат жодної ради не має ніякого права виступати з сепаратистськими закликами», – відзначив він.

Раніше СБУ проводила роз’яснювальну роботу з активістами руху русинів, які вважають себе корінною національністю Закарпаття і виступають за особливий статус області. Щодо найбільш радикально налаштованих порушувалися кримінальні справи, – повідомляє UA-Reporter.

Довідка ЗІКу.

Депутати Закарпатської облради 22 грудня проголосували за прийняття тексту гімну Закарпатської області – пісні на слова Олександра Духновича:

Подкарпатские русины,

Оставте глубокий сон.

Народный голос зовет вас:

Не забудьте о своем!

Наш народ любимый

да будет свободный

От него да отдалится

неприятелей буря

да посетит справедливость

уж и русское племя!

Желание русских вождь:

Русский да живет народ!

Просим Бога Вышняго

да поддержит русскаго

и даст века лучшаго!

Ці слова було створено у середині ХІХ століття і, за словами професора УжНУ, історика Сергія Федаки, наразі наукою не доведено, що текст належить Духновичу, хоч така думка побутує у літературі. Пісня «Подкарпатские русини...» була свого часу гімном Підкарпатської Русі.

Категория: Закарпаття | Просмотров: 545 | Добавил: foto-uzh | Теги: Криминал, Закарпаття, русины, гимн, СБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]