Главная » 2010 » Февраль » 1 » Лідер опозиції Янукович – переможець першого туру виборів в Україні
16:18
Лідер опозиції Янукович – переможець першого туру виборів в Україні
«Надія помирає останньою». Незважаючи на політичний параліч і погіршення стану економіки, чимало українців і досі вірять у обіцяні їм п‘ять років тому зміни. Не побоявшись морозної погоди, 66% виборців України прийшли на дільниці. 7 лютого Юлія Тимошенко змагатиметься з Віктором Януковичем у другому турі. А поки що Янукович заявляє про «кінець помаранчевих», маючи на увазі поразку чинного президента і героя Помаранчевої революції Віктора Ющенка – пише Філіп П. Пен в американській The Washington Post.
У неділю політик, якого підтримував Кремль і якого звинувачували у фальсифікації голосів, що спричинила вибух Помаранчевої революції п’ять років тому, здобув перемогу в першому турі президентських виборів. Але, йому забракло багато голосів, необхідних для здобуття президентського крісла після першого туру.
Як свідчать екзит-поли, лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович, який тривалий час користується підтримкою Москви, здобув від 31 до 36% голосів. Це означає, що за три тижні він повинен буде зустрітися в другому турі з прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, яка посіла друге місце з 25-27% голосів – набагато кращий результат, ніж очікувалося.
Два кандидати – запеклі вороги з часів останніх президентських виборів в Україні. Тимошенко була одним з організаторів мирної, прозахідної революції, яка завадила Януковичу прийти до влади і стала образою для його російських спонсорів, зокрема і тодішнього президента Владіміра Путіна.
Але геополітичних ноток у цих передвиборчих перегонах здебільшого чути не було. Тимошенко обіцяла налагодити відносини з Росією і Кремль надіслав сигнал, що може з нею працювати. Янукович не оминув тему Заходу і пообіцяв добиватися членства в Європейському Союзі. Обидва вони дали зрозуміти, що відмовляться від спроб вступити до Північноатлантичного альянсу.
Звертаючись до журналістів, коли офіційні результати ще не були підбиті, Тимошенко спиралася на дані найбільш незалежного екзит-полу країни. Відповідно до них, вона відстає від Януковича на 4 процентних пункти. За її прогнозами, розпорошені «демократичні сили» країни об’єднаються навколо її кандидатури в другому турі.
«Люди проголосували за те, щоб Україна стала справедливою і європейською країною, – сказала вона. – Це означає, що Янукович, який представляє кримінальні кола, не має шансів».
Але Янукович прокоментував результати як свідчення протесту проти помаранчевої влади, яка п’ять років займалася чварами і не провела такі необхідні політичні та економічні реформи.
«Помилка помаранчевої команди в тому, що вони гадали, ніби між виборами люди забудуть дані їм і не виконані обіцянки, але не так сталося», – сказав він.
«Сьогоднішній день ознаменував кінець помаранчевої влади», – додав він, маючи на увазі невдалу спробу президента Віктора Ющенка домогтися переобрання. Ющенко – герой Помаранчевої революції, чиє обличчя вкрите шрамами внаслідок отруєння, відповідальність за яке покладають на російські таємні служби.
Ющенко, за попередніми даними, посів п’яте місце з 6% голосів. Його випередили банкір-мільйонер Сергій Тігіпко і колишній спікер парламенту Арсеній Яценюк.
Одним з останніх передвиборчих кроків Ющенка стало звинувачення на адресу Януковича і своєї колишньої союзниці Тимошенко в тому, що вони утворюють «єдину кремлівську коаліцію». Але звинувачення не викликало резонансу в цій 46-мільйонній країні, яка зазнала удару світової економічної кризи і була змушена прийняти пакет допомоги з жорсткими умовами від Міжнародного валютного фонду.
Ющенко не зробив заяви одразу по завершенні голосування, але один з його помічників сказав, що він гарантуватиме справедливий і прозорий другий тур виборів.
Напередодні виборів Тимошенко – гостра на язик колишня бізнесвумен, що займалася торгівлею природним газом і відома своєю зачіскою, викладеною на голові в формі корони косою, – попередила про можливі фальсифікації. Але Центральна виборча комісія заявила, що не отримувала повідомлень про серйозні порушення. Численні команди міжнародних спостерігачів перебувають на дільницях по всій країні і мають повідомити про свої висновки в понеділок.
Як повідомляють уповноважені особи, незважаючи на поширене невдоволення політичним паралічем, який переживає Україна, більше 66% громадян, які мають право голосу, не побоялися морозної погоди і прийшли на виборчі дільниці. Серед них була і педіатр-пенсіонер 55-річна Алла Олійник. Вона віддала свій голос за Тимошенко на дільниці в київській школі в центрі міста.
«Під час Помаранчевої революції я голосувала за те, щоб Україна стала іншою, кращою країною, – сказала вона. – І я й досі вірю, що такі зміни можливі. Надія помирає останньою».


Оригiнал матерiалу:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/17/A…
Категория: політика | Просмотров: 537 | Добавил: foto-uzh | Теги: Янукович, Украина, Политика | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]