Главная » 2010 » Февраль » 11 » Янукович: Україна буде ближчою до ЄС
15:13
Янукович: Україна буде ближчою до ЄС

Яким курсом піде Україна за президента Януковича? Переможець президентських перегонів обіцяє зближення з ЄС, вирішення питання про вступ до НАТО шляхом референдуму (на якому українці майже гарантовано скажуть «ні»), а також створення газотранспортного консорціуму за участі, зокрема, «Газпрому». В обмін на це, на думку Януковича, Україна зможе вимагати зниження цін на газ. Однак усім цим планам ще може завадити Тимошенко, яка, судячи з усього, не збирається у відставку з посади прем‘єра – пише Маріуш Завадзький у польській Gazeta Wyborcza.

Обраний президент України Віктор Янукович обіцяє, що не збирається віддавати країну в орбіту впливу Росії. І закликає прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, яку він переміг на виборах у неділю, піти у відставку, аби можна було створити новий уряд.

«Я буду вести політику, яка відповідає національним інтересам України, – сказав в інтерв’ю CNN Янукович, якого до цього часу сприймали як проросійського політика, що не схвалює відкритості України до Європи. – Налагодження відносин із Росією, зіпсованих в останні роки, необхідне для блага України і для гарантування її енергетичної безпеки».

Однак окремі українські аналітики, налаштовані проти Януковича, мають сумніви. Уже в неділю, одразу після оголошення попередніх результатів виборів, він говорив, що треба розглянути питання про передачу української газотранспортної мережі міжнародному консорціуму, адже її утримання обходиться Україні надто дорого.

А його радники додатково уточнили, що 33% акцій консорціуму мав би отримати російський «Газпром». В обмін на це Україна могла б спробувати добитися перегляду цін на газ, який наразі купує в Росії за тими ж цінами, що, наприклад, й німці. А також розраховувати на те, що «Газпром» відмовиться від будівництва Південного (а може навіть і Північного) газопроводів, які оминатимуть Україну і потенційно позбавлять її позиції головної транзитної держави.

«Я не знаю, що мають означати загальні слова Януковича, будемо чекати конкретики. Але діючий закон в Україні забороняє віддавати транспортні мережі іноземним компаніям», – каже Gazeta Wyborcza Володимир Саприкін, експерт київського Центру Разумкова. Учора «Газпром» заявив, що жодних офіційних пропозицій не отримував, але із зацікавленням чекає на них.

Янукович також сказав CNN, що хоче підписати угоду про асоціацію з ЄС, але питання про майбутній вступ України до НАТО потрібно вирішувати шляхом референдуму (опитування свідчать, що переважна більшість українців проти цього).

Тим часом російське щоденне видання «Комсомольская правда» повідомляє, що восени відбудуться перші за тривалий час спільні українсько-російські навчання авіаційних сил і сил протиповітряної оборони. Ці плани підтвердили джерела в російському міністерстві оборони.

Учора Янукович виступив по телебаченню із закликом до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яку він переміг на недільних виборах, визнати результати голосування і подати у відставку. «У нас мало часу, а проблем багато. Треба швидко створити новий уряд», – сказав він, але відповіді не дочекався. Тимошенко мовчить і взагалі не показується публічно з вечора неділі, коли виявилося, що лідер опозиційної Партії регіонів здобув на 3,5% голосів більше, ніж вона.

Деякі аналітики вважають, що нездорово амбітна Тимошенко не може оговтатися після поразки. «Це мовчання не ягняти, а левиці, яка готується до атаки, аби захистити свої інтереси», – твердить своєю чергою політолог Володимир Фесенко. Керівник її виборчого штабу Олександр Турчинов учора заявив, що має багато доказів фальсифікацій на користь Януковича на 900 виборчих дільницях і, як тільки будуть оголошені офіційні результати виборів, штаб звернеться зі скаргою до Вищого адміністративного суду. Однак вона має невеликі шанси на успіх, адже міжнародні спостерігачі визнали вибори чесними.

* Заступник глави МЗС Анджей Кремер запевнив у середу, що Польща прагне конструктивної співпраці з новим президентом України Віктором Януковичем. Заступник міністра підкреслив, що, на думку міжнародних спостерігачів, вибори в України були підготовлені і проведені професійно (PAP).

Маріуш Завадзький, Gazeta Wyborcza (Польща) // 12:44 11-02-2010

Оригiнал матерiалу:
http://wyborcza.pl/1,75477,7548027,Janukowycz__Ukraina_bedzie_bli…

Категория: політика | Просмотров: 584 | Добавил: foto-uzh | Теги: Янукович, Украина, Политика, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]