Главная » 2010 » Февраль » 17 » Арсеній Яценюк виступає за легалізацію незадекларованих доходів громадян
12:29
Арсеній Яценюк виступає за легалізацію незадекларованих доходів громадян
Арсений ЯценюкЛідер політичної партії «Фронт Змін», народний депутат України Арсеній Яценюк пропонує запровадити в Україні амністію раніше незадекларованих доходів громадян. Він вніс до Верховної Ради проект Закону України «Про амністію доходів, з яких не сплачено податки, збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів». Законопроект зареєстровано у парламенті 16 лютого 2010 року за номером 6071.
Прийняття Закону, йдеться у пояснювальній записці до документу, є невід’ємною частиною пакету антикорупційних законопроектів Арсенія Яценюка. Ці документи спрямовані на забезпечення системної та ефективної протидії корупції і посадовим злочинам, зокрема, вчиненим вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування. «Реалізація положень законопроекту надасть можливість залучити тіньові кошти у реальну економіку держави, наповнити додатковими доходами державний бюджет і поліпшити інвестиційний клімат в Україні», – йдеться в документі. Це особливо актуально в період фінансової кризи.
Арсеній Яценюк пропонує запровадити амністію доходів фізичних осіб. До цих доходів належать грошові кошти та майнові активи (цінні папери, рухоме та нерухоме майно, частки (паї) у статутних фондах юридичних осіб, інші майнові права), з яких не сплачено встановлені законодавством України податки, збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів.
Проект Закону передбачає добровільне декларування суб'єктами або їх представниками готівкових та безготівкових коштів, які знаходяться в Україні та за її межами. Під час декларування сплачується державне мито за ставками до вартості об'єктів декларування, диференційованими з метою стимулювання декларування доходів у заплановані терміни у найбільш повних обсягах.
Суб’єктами, які видають державні свідоцтва про легалізацію задекларованих доходів, визначено органи державної податкової служби.
У законопроекті передбачено, що вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування, подають до органу державної податкової служби декларацію у двох рівнозначних екземплярах. Один із цих екземплярів протягом 7 днів направляється органом державної податкової служби до Національного антикорупційного комітету.
Законопроектом пропонується встановити період здійснення декларування – 6 місяців із дня набрання чинності цим Законом.
Сума сплаченого державного мита за видачу свідоцтва про легалізацію задекларованих доходів зараховуватиметься до Державного бюджету України.
У проекті Закону передбачено державні гарантії суб'єктам декларування. Зокрема непритягнення осіб, які здійснили декларування, до кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення податкового законодавства щодо задекларованих об'єктів.
Законопроектом передбачено, що його дія не поширюватиметься на доходи, які підпадають під дію Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», а також на доходи осіб, щодо яких на день набрання цим Законом чинності порушено кримінальну справу у зв'язку з ухиленням від оподаткування, неповерненням виручки в іноземній валюті, незаконним відкриттям або використанням за межами України валютних рахунків.
Проектом Закону передбачається застосування суцільного декларування фізичними особами майнового стану і доходів, незалежно від джерел та видів отриманих доходів (зокрема тих, які не оподатковуються), часу набуття у власність майна.
Завданням законопроекту є:
– упорядкування організації і ведення системної та ефективної протидії корупції і посадовим злочинам;
– запровадження механізму декларування доходів, з яких не сплачено податки та збори;
– сприяння ефективній діяльності Національного антикорупційного комітету.
Нагадаємо, раніше Арсеній Яценюк зареєстрував у парламенті законопроекти «Про Національний антикорупційний комітет» (№ 5437 від 15.12.2009), «Про внесення змін до деяких законів України (щодо декларування доходів та витрат вищих посадових осіб, уповноважених на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування, та їх близьких осіб)» (№ 5493 від 28.12.2009) та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за посадові злочини, вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави і органів місцевого самоврядування)» (№ 5494 від 28.12.2009). Законопроект «Про амністію доходів, з яких не сплачено податки, збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів» безпосередньо пов’язаний із цими документами.
Законопроект, у разі набрання ним чинності, буде складовою частиною законодавства України у сфері боротьби з корупцією та фінансового контролю.
Категория: економіка | Просмотров: 600 | Добавил: foto-uzh | Теги: Украина, Арсений Яценюк, Економика | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]