Главная » 2010 » Январь » 30 » Українські виборчі війни і війноньки
14:08
Українські виборчі війни і війноньки

Фальсифікаціям – так, махінаціям – так? Боротьба між Тимошенко та Януковичем перед другим туром загострюється. Прихильники прем‘єр-міністра стверджують, що відставка міністра внутрішніх справ потрібна «регіоналам» для організації масштабних фальсифікацій за допомогою голосування вдома. А члени Партії регіонів закидають опонентам підготовку до зриву виборів на сході України – пише Марцін Войцеховський у польській Gazeta Wyborcza.

Уряд Юлії Тимошенко і опозиція звинувачують одне одного в намірі організувати фальсифікації під час другого туру президентських виборів, що відбудеться 7 лютого. Жертвою став глава МВС Юрій Луценко, але лише на мить.

В четвер у Верховній Раді дійшло до чергової авантюри. Опозиція на чолі з Партією регіонів Віктора Януковича, який у першому турі виборів отримав 35% голосів і є фаворитом виборів, зажадала відставки глави МВС Юрія Луценка. Це він за кілька годин до початку першого туру 17 січня погрожував, що коли хтось голосуватиме вдома, не маючи медичної довідки, тому загрожуватимуть три роки ув’язнення.

Ці погрози дали небагато, але про справу не забули. Луценко посилався на рішення адміністративного суду, винесений вночі, за кілька годин до відкриття дільниць. Тим часом згідно з прийнятим раніше законом про вибори голосувати вдома може кожний без надання довідки від лікаря, повідомивши місцеву виборчу дільницю за 48 годин до виборів.

Уряд Тимошенко, яка посіла друге місце в першому турі (25%), стверджує, що за рахунок складності контролю за голосуванням вдома, Партія регіонів хоче покращити результати голосування на сході країни. Саме там її лідер має найбільше прихильників, готових зробити багато що, аби тільки їх кандидат переміг. У першому турі правом проголосувати вдома в Східній Україні подекуди скористалися 20% виборців.

Тим часом уряд накручує психоз, що вибори не будуть чесними. Після відставки Луценка Кабінет Міністрів зібрався на позачергове засідання і призначив його виконуючим обов’язки глави МВС, що не вимагає згоди Верховної Ради. Йдеться про те, щоб саме Луценко керував півмільйоном міліціонерів під час виборів і пильнував за прозорістю процедури.

Натомість пані прем’єр-міністру не вдалося добитися внесення поправок до закону, які б заборонили голосувати вдома без медичних довідок. Проти виступила не тільки Партія регіонів, але й частина депутатів «Нашої України» – політичної сили Віктора Ющенка, президентство якого добігає кінця. Ющенко має своїх міністрів в уряді.

Отже, вибори 7 лютого відбудуться на таких самих засадах, що і перший тур, а це дає широкий простір для звинувачень у фальсифікаціях і маніпуляціях. За даними Центральної виборчої комісії, 17 січня вдома проголосувало 3,26% виборців. Штаб Тимошенко стверджує, що коли назбирає доказів щодо підтасовок, оскаржить результати.

У четвер в парламенті представники уряду і опозиції обмінювалися звинуваченнями. Партія регіонів представила стенограми нібито зі звітів місцевих штабів Юлії Тимошенко на Донбасі, що свідчать про розробку ними сценаріїв зриву виборів. Представники Тимошенко в комісіях нібито мають відмовлятися підписувати виборчі протоколи, вкидати до урн порожні бюлетені, аби тільки знайшовся привід для оскарження згодом результатів у суді. Уряд стверджує, що стенограми фальшиві.

Тимошенко, незважаючи на атаки опозиції і гірші, ніж у Януковича, результати, поводиться так, ніби вона вже президент. У четвер вона знову зробила пропозицію Сергію Тігіпку, який посів третє місце в першому турі (він здобув 13% голосів), аби у випадку її перемоги він став прем’єр-міністром.

«Я впевнена, що під його керівництвом ми створимо молоду, професійну команду, яка впорається з економічною кризою», – каже Тимошенко. Тігіпко повторив, що не збирається нікого підтримувати і може бути прем’єр-міністром у разі перемоги як Тимошенко, так і Януковича.

«Голосування у Верховній Раді, де уряд Тимошенко фактично втратив учора більшість, демонструє, що наша еліта ставить на перемогу Януковича, – сказав Gazeta Wyborcza публіцист Віталій Портніков. – З іншого боку, я не виключаю, що на сході дійсно будуть фальсифікації на його користь. Там і справді багато хто вважає, що своєму кандидату треба допомогти будь-якою ціною».

Оригiнал матерiалу:
http://wyborcza.pl/1,75477,7505124,Ukrainskie_wojny_i_wojenki_wyb…

Категория: політика | Просмотров: 517 | Добавил: foto-uzh | Теги: Критика, справедливость, Украина, выборы в украине, Польща | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]