Главная » 2010 » Январь » 05
На закарпатській Міжгірщині майбутніх швачок вчили шити жіночу сорочку з елементами місцевої вишивки (ФОТО)
У Міжгірському професійному ліцеї відбулося засідання обласної методичної секції педагогічних працівників швейного профілю на тему "Удосконалення комплексно-методичного забезпечення професій швачка, оператор швацького устаткування, вишивальниця відповідно до Державних стандартів ПТО".

На засіданні було розглянуто багато питань. Одним з таких питань було відвідування фрагменту уроку виробничого навчання на тему "Виготовлення жіночої сорочки з елементами вишивки Міжгірського району". Урок був інтегрованим і проводили його майстер виробничого навчання Красняник Леся Пилипівна та викладач спецдисциплін Мороз Віталія Михайлівна. На даному уроці прослідковується впровадження інноваційного проекту: "Відродження народних художніх ремесел, звичаїв і традицій , старовинної верховинської кухні в умовах інтенсивного розвитку туристичного рекреаційного комплексу Міжгірщини" навчального закладу в навчальний процес. На уроці виробничого навчання, що проводився у формі ділової гри "Аукціон ділових пропозицій", учениці шили жіночу сорочку з елементами вишивки Міжгірщини.

Категория: Закарпаття05.01.2010| | Комментарии (0)

В Румунії відкрили перший український будинок культури (ФОТО)
2009 року в День Святого Миколая українці м. Тімішуари (Румунія) отримали справжній подарунок - 19 грудня відбулося урочисте відкриття першого українського Будинку Культури в Румунії.

Спільними зусиллями Мерії міста Тімішуара, Союзом Українців Румунії та місцевим осередком українців міста, який очолює Юрій Глеба, за короткий час був збудований імпозантний Будинок Культури для місцевих українців , яких у самому Тімішуарі проживає близько 8-ми тисяч але і цим Будинком культури будуть користуватися мешканці українських сіл провінції Банату.

Землю під розбудову українського центру Культури виділила Мерія Тімішуари, кошти на спорудження дав Союз Українців Румунії, а місцеві українці доклали багато зусиль, щоб за рік Будинок був збудований.

Категория: Закарпаття05.01.2010| | Комментарии (0)

На Закарпатті аферист зняв гроші з кількох груп бажаючих провести Різдво в Карпатах і втік
Напередодні Різдва на туристичній базі "Едельвейс", що знаходиться у Міжгірському районі, розгорівся справжній скандал. Вранці 4-го січня на базу заїхала група 3 28 туристів з Одеси. Новоприбулі розповіли, що відповідальний за поселення пан Борис зібрав з них гроші за проживання, харчування та святкування Різдва, і ...втік.
Людей кілька годин протримали на десятиградусний морозі, але навіть після всіх з'ясувань для приїхали на базі місць так і не виявилося.

Категория: Закарпаття05.01.2010| | Комментарии (0)

Королевские цыгане украшают на Рождество обычную елку
Королевские цыгане украшают на Рождество обычную елку

Ромы десятитысячного закарпатского поселка Королево, что на Виноградовщине празднуют Новый Год и Рождество довольно экзотическим способом.

Кроме того, что почти каждая семья здесь выставляет в окна куклы, на удивление прохожим, ромы накрывают стол ... без алкогольных напитков. Подробнее о тонкостях новогодне-рождественских праздников по-ромски узнавал наш корреспондент.

Накануне цыганского сочельника, который здесь отмечают 24 декабря, в центре Королева встречаю ромов. Спрашиваю, где можно найти барона. Ром Юрий охотно соглашается отвезти меня в лагерь к бирову на своем авто. Заезжаем в селение. По улицам лагеря снуют десятки "Жигулей" седьмой модели, любимые авто королевских цыган. Из них вынимают блоки безалкогольных напитков и кучи сумок с едой. По дороге домой Миклоша (ромского головы) замечаю в окнах ромских жилищ ... куклы. Юрий говорит, что они символизируют праздник, а точнее - рождение маленького Иисуса.

Категория: Закарпаття05.01.2010| | Комментарии (0)

На Василя всі йдуть до Мукачева спробувати найсмачніших закарпатських винЗа святами Нового року й Різдва непомітно настане й Старий Новий рік – і в Мукачеві розпочнеться найбільший на Закарпатті традиційний фестиваль «Червене вино». Цього року він проходитиме вже вп’ятнадцяте на радість шанувальників цього давнього променистого напою, посмакувати яким не відмовиться ані житель міста над Латорицею, ані численні гості, що збираються в Карпати на зимовий відпочинок.

Цього року він проходитиме вже вп’ятнадцяте на радість шанувальників цього давнього променистого напою, посмакувати яким не відмовиться ані житель міста над Латорицею, ані численні гості, що збираються в Карпати на зимовий відпочинок.