Главная » 2010 » Январь » 25
Експресивно, цікаво і з жартами - в такому форматі минулого четверга в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці пройшла презентація книжки письменника та літературознавця Михайла Рошка "Розкодування", яка недавно побачила світ у видавництві Олександри Гаркуші.
Закарпаття: Літературний хакер Михайло Рошко вчить розкодовувати тексти (ФОТО)

Цього разу кандидат філологічних наук та завідувач кафедри зарубіжної літератури УжНУ представив публіці  літературознавчі розвідки, присвячені відомим світовим літературним творам. У своїх статтях Михайло Рошко  показує читачу повний філософських знахідок художній світ творів О.Пушкіна, Ф.Достоєвського,  М.Булгакова, А.Чехова, О.Забужко, В.Голдінга, М.Кореллі та Кена Кізі, змушуючи "розкодовувати" текс та по-новому осмислювати прочитане.

Тож не випадково математиком у літературі, який вміє чітко довести свою теорему, назвала автора видавець та художник Олександра Гаркуша, зауваживши, що він бачить нюанси там, де інший читач не помітив нічого цікавого. А письменник Мирослав Дочинець жартома назвав Михайла Рошка "літературним хакером", що зламує художні коди.

Як зізнався сам літературознавець, він  вчить студентів думати. Часто світ не вписується в уявлення людини, і щоб вкласти його в рамки свого світогляду (розуму) людина намагається цей світ, підправити. Але, як наголошує автор, цього ні в якому разі не можна робити, потрібно  перш за все змінювати свої уявлення. Щастя ховається у нашому сприйнятті. І справжнє скерування літератури – закликати до духовності, до Бога, до світла.

Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

Американский журнал Forbes назвал самые опасные для водителей модели авто 2010 года, продаваемые на рынке США. Список был составлен по результатам краш-тестов IIHS института дорожной безопасности США, во время которых манекены проверялись на наличие травм в 28 местах при аварии лоб в лоб и 37 местах при боковых и задних ударах.
Категория: світ25.01.2010| | Комментарии (0)

35
ВУЗов Украины не обнародовали правила приема на своих
сайтах
35 ВУЗов Украины не обнародовали правила приема на своих сайтах

Украинский центр оценивания качества образования провел мониторинг сайтов 320 высших учебных заведений ІІІ-IV уровней аккредитации. Было обнаружено, что согласованные Министерством образования и науки правила приема в ВУЗы не размещены на сайтах 35 высших учебных заведений.

Министерство образования и науки направило письма руководителям этих высших учебных заведений относительно обнародования правил приема в высшие учебные заведения и напоминает о персональной ответственности руководителей ВУЗов за соблюдение нормативно-правовых актов по вопросам вступительной кампании.

МОН просит в недельный срок разместить на своих сайтах согласованные министерством образования правила приема.


Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

Как сообщили корреспонденту PRESS-КАРПАТ в пресс-центре ГТОО "Львовская железная дорога", в период зимних праздников услугами Львовской железной дороги воспользовались более 300 тысяч человек. Около пяти тысяч человек встретили новый 2010 год в поездах Львовской железной дороги. Еще почти вдвое больше пассажиров добрались до своих станций всего за несколько часов до приветственного слова Президента.

Рождественско-новогодние праздники для львовских железнодорожников были, как всегда, напряженными и богатыми на работу. С 25-го декабря до 11-го января на железной дороге традиционно длится период массовых перевозок. В этом году во время зимних праздников Львовская железная дорога перевезла почти 310 тысяч пассажиров. Эта цифра почти не отличается от прошлогодних показателей.

Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

Вітчизняні VIP-персони та зірки, зокрема жіночої статі, рідко коли погребують яскравим "прикидом" та дорогими прикрасами. І саме ювелірні "дрібнички" вартістю у тисячі доларів займають у душі та шкатулках декого з них особливе місце.

Так, президент одного з модельних агентств Влада Прокаєва-Литовченко зізналася, що найдорожчу прикрасу їй подарував останній чоловік Сергій Прокаєв. Вартість такої, як у Влади, каблучки "Tiffany" перевалює за 50 тисяч гривень, пише "Сегодня".

Категория: світське життя25.01.2010| | Комментарии (0)

Метеорит "Княгиня" в експозиції Віденського музею природної історії
Найбільший метеорит в Європі впав 9 червня 1866 року в селі Княгиня Великоберезнянського району Закарпатської області.

У Віденському музеї природної історії зберігається метеорит із ЗакарпаттяЗвідси він отримав назву "Княгиня". Цей метеорит, не долетівши до Землі, розсипався на дрібні уламки на великій території. Після падіння було зібрано близько тисячі частин загальною масою майже в півтонни, які розійшлися по багатьох, головним чином, зарубіжних музеях. Найбільша частина - близько 286 кг - зберігається сьогодні у Віденському музеї природної історії.


Укрінформ Фото
Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)

Закарпатська «Просвіта» звинувачує обласну владу у сепаратизмі та відсутності підтримки української соборності. Про це сьогодні, 22 січня, власкорові ЗІКу повідомив голова закарпатського об’єднання «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка, депутат Закарпатської обласної ради Володимир Піпаш.

«Обласна влада цьогоріч не провела ні традиційних зборів, ні інших урочистостей з нагоди Дня Соборності України, обмежившись покладанням квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку. Отже, соборність не підтримується закарпатською владою, це «логічно» з огляду на сепаратистські тенденції, які простежуються останнім часом у діях місцевої влади», – заявив Володимир Піпаш.

Категория: Закарпаття25.01.2010| | Комментарии (0)