Главная » 2010 » Январь » 30 » Між Сходом і Заходом
14:10
Між Сходом і Заходом

Кращий вибір – все-таки Тимошенко? Віктор Янукович з часів Помаранчевої революції змінився і сьогодні говорить про необхідність європейської інтеграції, однак є при цьому непослідовним. Юлія Тимошенко, залишаючись вірною прозахідному курсу, продемонструвала, що може йти і на розумний компроміс з Москвою. До того ж вона – демократ, а тому – кращий кандидат на посаду президента – йдеться в редакційній статті канадської The Globe and Mail.

З двох кандидатів, що залишилися після першого туру виборів, проведеного 17 січня, кращим є прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Вона ліберальніша, як в політичному, так і в економічному плані, і більш прозахідна, ніж Віктор Янукович.

Пан Янукович отримав на 10% більше, аніж пані Тимошенко, але за 40% голосів, які були віддані за кандидатів, що вибули, тепер можна поборотися в другому турі 7 лютого.

Хоча пан Янукович і стверджує, що підтримує економічну інтеграцію з Європейським Союзом, зокрема угоду про вільну торгівлю, він проявляє непослідовність, водночас обстоюючи митний союз із Росією. Хай там як, а Україні потрібно ладнати з усіма сусідами. Зокрема, вона має чимало економічних, історичних і культурних зв’язків як з Росією, так і з Польщею. Україні не слід дивитися лише на схід чи на захід.

Той факт, що чинний президент Віктор Ющенко, який в 2004 році був героєм Помаранчевої революції, посів п’яте місце, підкреслює прагнення більшості українців до певного компромісу у відносинах з Росією. Під час численних суперечок пані Тимошенко з паном Ющенком вона демонструвала більший реалізм на російському напрямі, а також вже не підтримує, як раніше, членство України в НАТО.

Хоча пані Тимошенко й багато говорить про пов’язаність пана Януковича з олігархом і мільярдером Рінатом Ахметовим, сама вона непогано нажилася на швидкій пострадянській приватизації 1990-х років і стала відомою як «газова принцеса».

Схоже, пан Янукович не є вже таким (або ж більше) «монстром», яким він здавався в напруженій атмосфері 2004 року (цьогорічні вибори, схоже, є чесними – на відміну від оприлюднених перших результатів у 2004 році). А його ухиляння від чіткої відповіді, чи визнає він на дипломатичному рівні два проросійські регіони Грузії, змушує сумніватися в тому, що в разі його обрання він буде надто прихильний до Москви, зокрема, до прем’єр-міністра Росії Владіміра Путіна, колишнього і, можливо, майбутнього президента Росії.

Юлія Тимошенко – кращий вибір, вона – ліберальний демократ і відкрита до певного розумного компромісу з Росією.

Оригiнал матерiалу:
http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/editorials/between-w…

Категория: політика | Просмотров: 474 | Добавил: foto-uzh | Теги: Янукович, Украина, Политика, Война, Запад Восток | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]