Главная » 2010 » Январь » 4 » Ялинка на прокат
10:09
Ялинка на прокат
ялинкаСани готують влітку, а зустріч Нового року – вже з осені. Тому штучні ялинки з’явилися в наших магазинах вже у листопаді, а живі – на початку грудня.
Ціни на синтетичні зелені красуні в закарпатських магазинах коливаються в середньому від 70 до 975 гривень – все залежить від їхньої висоти і якості матеріалу. «Неживі ялинки здебільшого купують в офіси, – розповіла одна з продавчинь Олександра. – Проте останніми роками дедалі більше людей стало такі брати й собі додому». За її словами, беруть штучні дерева тому, що з ними менше клопоту. До того ж у людей спрацьовує ще й екологічний мотив: мовляв, бережемо ліс.
Та все ж більшість людей поки що любить живі ялинки. Як розповів начальник обласного управління лісового й мисливського господарства Валерій Мурга, цього року лісівники за погодженням із екологами встановили ліміти на вирубування приблизно 58 тисяч смерек і 2000 ялиць. Рубатимуть їх не всі, а в міру попиту на товар. Ціна «легального» деревцяти – 15 грн за метр смереки та 20 грн – за метр ялиці. В Ужгороді такі дерева продають в самому управлінні, що розташоване на вулиці Собранецькій, 156 (біля аеропорту). У районах же ялинки продають безпосередньо в лісгоспах. Детальнішу інформацію про це можна дізнатися за телефоном в Ужгороді 64-40-82 (відділ охорони, захисту лісу...).
А на ринках області зеленого товару перед новим роком було валом. Причому ціни на ялинку однако­вої висоти на різних базарах коливалися в інтервалі 20–30 грн. Наприклад, на ринку в Новому районі Ужгорода півторамет­рове деревце коштувало 40 грн, на пл. Корятовича – 30 , а на «П’яному» базарі – всього 15 гривень. Після 1 -го січня той хто ще не всиг купити лісову красуню може придбати її за зниженою ціною.
До речі, не кожен із продавців, з якими довелося розмовляли, міг похвалитися документами на свій товар. Нагадаємо, війну браконь­єрам уже оголосила Держ­екоінспекція, яка разом із право­охоронними органами проводить операцію «Новорічна ялинка». Порушників каратимуть штрафами.
Компромісний варіант для тих, хто не прихильний до штучного дерева, але й живого не хоче нищити, пропонують люди, що продають ялинкові гілки, скручені у вигляді маленьких деревцят. Часто їх прикрашають ще й шишками. Ціна таких композицій на ужгородських ринках стартує від 5 гривень.
Щодо популярної за кордоном послуги – живої ялинки напрокат, яку люди беруть додому в горщику, а після новорічних свят повертають, то поки що на Закарпатті такого не пропонує ніхто. Начальник обласного управління охорони навколишнього природного сере­довища Андрій Погорєлов зазначив, що якби наші бізнесмени взялися за таку справу, то наша природа від цього тільки б виграла.

Категория: Закарпаття | Просмотров: 684 | Добавил: foto-uzh | Теги: браконьэри, ялинка, Закарпаття, новий рік | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]