Главная » 2009 » Сентябрь » 20 » У справі отруєння Ющенка діоксином Генпрокуратора виявила фальсифікацію доказів
13:40
У справі отруєння Ющенка діоксином Генпрокуратора виявила фальсифікацію доказів
Начальник відділу по нагляду за розслідуванням кримінальних справ слідчими Генпрокуратури Лариса Чередниченко заявила про причетність до фальсифікації доказів у справі №49-1361 (про отруєння кандидата в президенти України Віктора Ющенка) високопосадовців Секретаріату президента і представників сім’ї Ющенка. Про це вона повідомила в рапорті на ім’я генпрокурора Олександра Медведька і підтвердила в телефонній бесіді газеті «Сегодня». 
Чередниченко прийшла до такого висновку, працюючи у складі тимчасової слідчої комісії парламенту з розслідування обставин отруєння Ющенка (у цю комісію Володимира Сивковича її направила сама прокуратура). 
Чередниченко проінформувала генпрокурора про втручання в хід слідства окремих осіб з оточення Віктора Ющенка під керівництвом його дружини Катерини, спроби цих людей приховати «штучність» факту отруєння. Чередниченко посилається на свідчення Давида Жванії слідчій комісії Ради, де той заявляв, що з медичних установ були вилучені зразки крові Ющенка, щоб зробити неможливою порівняльну експертизу і приховати відсутність діоксину в його організмі. 
«...Як показав Жванія, – йдеться в листі Чередниченко, – у постраждалого у вересні-жовтні 2004 року за сприяння австрійського лікаря були взяті зразки крові. Проте вони не були досліджені ні в Україні, ні в якій-небудь європейській країні. Їх таємно доставили в США, де збагатили діоксином, а надалі, за сприяння співробітників американських спецслужб, передали до Австрії. Саме ці зразки крові керівництвом австрійської клініки «Рудольфінерхаус» були направлені для дослідження в експертних установах, які і виявили наявність діоксину». 
Чередниченко пише і про те, що нею була оброблена роздруківка фонограми телефонної розмови жінки, яку називали Мартою, з якимсь Романом. Бесіда велася англійською мовою з вкрапленнями українських слів і стосувалася транспортування зразків крові Ющенка із США до Австрії. 
«Вивчення напрацьованих тимчасовою слідчою комісією ВР матеріалів, – констатує Чередниченко, – створило у мене переконання про наявність інших, окрім основної і єдиної (отруєння Ющенка під час вечері на дачі у заступника голови СБУ Володимира Сацюка. – Авт.), версій, які, можливо, не бралися до уваги слідчими у справі про отруєння Ющенка. Зокрема, життєздатною представляється версія про причетність окремих високопоставлених службових осіб СП до спроб фальсифікації доказів в кримінальній справі №49-1361... Виведення фоноскопічної експертизи в разі отримання статусу доказу у кримінальній справі дає певні підстави вважати, що Марта – оперативний псевдонім особи, якій належить голос, а само отруєння – не що інше, як ретельно спланована оперативна комбінація вітчизняних і зарубіжних спецслужб». 
Як відзначає видання, свій рапорт Чередниченко підписала 26 серпня, а вже наступного дня її попередили про звільнення по скороченню штатів, запропонувавши дві нижчестоячі посади, від яких вона відмовилася. І оскаржила наказ в суді. «Про свій рапорт не шкодую, – сказала Чередниченко. – Але не думала, що буде така реакція. Мені здавалося, своє відомство я знаю, але, очевидно, помилялася».

ЗІК

Категория: Україна | Просмотров: 573 | Добавил: onok | Теги: фальсифікація, отруєння, Віктор Ющенко | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]