Главная » 2009 » Сентябрь » 30 » Сьогодні в Україні - День бібліотек.
11:14
Сьогодні в Україні - День бібліотек.
Вони дихають книжковим пилом, знаються мало не на всіх науках і ... отримують мінімальну зарплату. Професія бібліотекаря залишається непрестижною, втім, напрочуд необхідною. До центральної бібліотеки Києва імені Лесі Українки за останні роки на роботу не прийшов жоден молодий спеціаліст. Не дивно, - каже директор Людмила Ковальчук, - за такі гроші бути бібліотекарем можна хіба що за покликанням.
 
Людмила Ковальчук (віце-президент Всеукраїнської бібліотечної асоціації):Наша бібліотека, наприклад, сьогодні досить оснащена комп’ютерами, іншими засобами, які необхідні сьогодні для надання послуг, але для держави в цілому необхідно готувати фахівців для бібліотечної галузі”.
 
Лише 20% з усіх випускників-бібліотекарів ідуть працювати за фахом. Нині в університеті культури і мистецтв на кафедрі книгознавства і бібліотекознавства навчається близько 250 студентів. Стати бібліотекарями погоджується третина.
Олена Гімос (студентка кафедри книгознавства і бібліотекознавства):Якщо взяти бібліотеки десь в маленьких містах чи селах, звичайно, там є дуже маленькою заробітна плата, і її, навіть, зараз не виплачують вчасно. А якщо брати Київ і великі бібліотеки, от нашу бібліотеку - в якій я працюю - то там криза не помічається”.
 
Брати Шекери за спеціальністю філологи, і вже понад 20 років працюють в одній з найбільших бібліотек країни - імені Вернадського. Вони не надто переймаються тим, що традиційно бібліотекар - жіноча професія, і в закладі лише відсотків 10 чоловіків-бібліотекарів.
Петро та Павло Шекери (головні бібліотекарі бібліотеки ім. Вернадського):Чоловік як бібліотекар - це вже зараз трошки архаїзм, на жаль. Чому? Тому що він прагне більше до керівних посад, більше прагне до того, щоб заробляти гроші. Хоча сторіччя тому, дореволюційне і так далі, то це період був тоді, коли 99% - це були мужчини і це була дуже високооплачувана професія”.
 
Втім, не лише чоловіків, а й жінок-бібліотекарів в Україні залишилося занадто мало. І якщо держава не намагатиметься виправити становище, наступного року Всеукраїнський день бібліотек вважатимуть своїм професійним святом іще менше людей.
 
Категория: культура | Просмотров: 746 | Добавил: onok | Теги: Україна, день бібліотек, професія, покликання | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]