Главная » 2009 » Август » 28 » На цих виборах можливий «кримінальний вибух» - експерт
13:06
На цих виборах можливий «кримінальний вибух» - експерт

Серед ініціативної групи українських науковців, що завітали до Закарпаття, були, Василь Базів – президент Українського центру глобальних і національних стратегій, Валерій Бебик – голова Всеукраїнської асоціації політичних наук, Олексій Подольський – директор програм фонду «Українська перспектива»; іноземні експерти: Тарас Кузьо – професор Торонтського університету (Канада), Петер Дікінсон – видавець журналу «Business Ukraine» (Великобританія); представники закарпатської політологічної і наукової школи: професори Сергій Федака та Роман Офіцинський, доцент кафедри «Політології» УжНУ Махайло ЗАН, завідуючий кафедрою «Туризму» УжНУ, соціолог Федір Шандор, редактор газети «Карпатська Україна» Степан Біляк.

Головними тезами круглого столу стали питання щодо підсумків п’ятиріного «газдування» В. Ющенка та можливі подальші кроки українських політиків напередодні виборів президента України в 2010.

Щодо підсумків каденції Ющенка, то вони є невтішним. Досить красномовно з цього приводу висловився Тарас Кузьо, відзначивши, що на Заході ще два роки тому почалося втомлення від Ющенка, а рік тому почалося втомлення від України в цілому. Крім того, гість із Канади вже не перший місяць дивується, як може людина залишатися на посаді президента при підтримці у населення на рівні 2-3 %.

Що ж до самої України,  то Михайло Зан відзначив, що в антропологічному вимірі українці сприймають президента як «неадекватну особу». Його «кумівство» і «любі друзі» налаштували суспільство проти нього особисто.

Стосовно майбутніх виборів, то думки експертів не були однорідними. До прикладу, Сергій Федака вважає Віктора Януковича претендентом №1 на посаду президента, і обгрунтовує це тим, що в країні вже склалося певне негативне ставлення до вихідців з Майдану, до яких відносять і діючого прем’єра. Окрім того, у Тимошенко є чималі проблеми з командою, яка наразі з нею працює. В ній зібрані представники різних фінансово-політичних груп, а зарівнем професіоналізму вони значно поступаються соратникам В. Януковича.

За умов президенства Тимошенко, більшість експертів прогнозують формування чіткої вертикалі влади, авторитарного типу, що може призвести як до позитивних так і негативних наслідків.

Ще один цікавий аспект, на якому наголосив Василь Базів, і підтримали усі присутні, це те, що головним полем боротьби між кандидатами на виборах буде Західна Україна, а не Центральна, як це було на декількох попередіх виборчих кампаніях. Після падіння останніх надій на можливий союз колишніх соратників по Майдану, наразі населення Західної України досить дефрагментоване, а відтак з ним варто уважно попрацювати. В даному контексті Федір Шандор додав, що осбисто очікує, в якому з таборів двох провідних кандидатів проявить себе Віктор Балога, який допоки не давав жодних офіційних заяв з цього приводу, однак зіграти певну роль саме в Західній Україні він зможе.

Професор Валерій Бебик відзначив, що електорат на Сході України теж не є таким однорідним, як це може здаватися на перший погляд. Янукович там уже «приївся», і поява нового обличчя багатьом була би до вподоби.

Щодо можливих «нових облич», то до прикладу щодо А. Яценюка у багатьох експертів досить скептичне ставлення. Валерій Бебик вважає, що людина, протягом декількох років працювала на державних посадах, не може декларувати міліонні прибутки. А Василь Базів взагалі заявив, що події в Ужгороді за участю мера міста і активістки «Фронту змін» та подальші заяви С. Ратушняка фактично призвели до фіаско Арсенія Яценюка, як реального кандидата на президентських виборах.

            Можливо швидке зростання рейтингу Сергія Тигипка, який, за даними Олексія Подольського, є реальним претендентом на головного конкурента Ю. Тимошенко, в разі, якщо Віктор Федорович або відмовиться від президенства, або «його попросять» про це. Однак, Тигипко є креатурою Москви, через що, ще у 2004 році, виник конфлікт між представникими різних бізнес кіл у Партії Регіоні. Тоді перемогла думка «донецьких»  на вибори пішов Віктор Янукович, які за рішенням суду їх програв. Хоча подейкують, що програш лідера ПР був спланований Вітором Медведчуком та Сергієм Тигипко.

            Хоча Валерій Бебик підкреслив, що можливо, президентські вибори не стануть завершальним етапом зміни груп політичних еліт при владі, а лише першим етапом, напередодні парламентських виборів. Правда, Олексій Подольський дорікнув йому, практично кожен, хто б не прийшов до влади після виборів президента, буде намагатися провести зміни до конституції, якими будуть поверенні повноваження президента на рівні 2004 року. Також він підкреслив, що на цих виборах можливий «кримінальний вибух», спрямований на дестабілізацію ситуації в країні, що буде грати певним політикам на руку. «Поява» Пукача, плівки Мельниченка ще дадуть про себе знати.


PRESS-КАРПАТ

Категория: політика | Просмотров: 550 | Добавил: moderator | Теги: криза, вибори, політологи | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]