Главная » 2009 » Август » 4 » ІМЕННІ РЕЧІ ФІРЦАКА-КРОТОНА – В ОНОЦЬКИХ НАЩАДКІВ
17:25
ІМЕННІ РЕЧІ ФІРЦАКА-КРОТОНА – В ОНОЦЬКИХ НАЩАДКІВ

До таких належить і всесвітньо відомий силач Іван Фірцак-Кротон, уродженець села Білки Іршавського району. Розповідь про силу цього диво-чоловіка облетіла цілий світ. Він став тією постаттю, на яку і сьогодні прагнуть рівнятися майбутні силачі-спортсмени, котрі займаються важкою боротьбою.

Ідея написати цей матеріал зародилася ще тоді, коли я на власні очі побачив цінну пам’ятку – крісло-гойдалку, на якій полюбляв відпочивати всесвітньовідомий силач. Сьогодні це реліквія, якій виповнилося понад 110 років. Знаходиться вона у нащадків силача – сім’ї Фірцаків з Оноку, які бережуть цю річ свого родича. Та це, виявляється, не єдина історична реліквія, якою вони володіють. Є ще й рідкісне фото, зроблене в Чехії – на батьківщині дружини Івана Фірцака. На ньому кремезної статури чоловік в присутності родичів дружини лагодить колесо на власному іменному автомобілі. Фото, повірте рідкісна річ. Слід відзначити, що саме в Чехії Іван Фірцак 70 разів виходив переможцем у змаганнях борців-атлетів різних вагових категорій. До речі, володар богатирської сили виступав у 64 країнах світу і всю географію Землі знав “на зубок”…

Про силу Івана Фірцака-Кротона ходять легенди. На очах глядачів, чимало з яких і досі його пам’ятають, він розривав ланцюги, гнув пальцями цв’яхи, робив з них різні фігури, які роздавав вдячним глядачам. Богатир спокійно лежав на розбитому склі, тримав на собі більш ніж півтонний тягар, перетягував зубами завантажену автомашину, легко піднімав задню частину автобуса, переповненого пасажирами, жонглював важкими предметами. І це ще не весь перелік можливостей сільського богатиря. Глядачі завжди з нетерпінням очікували вихід на сцену стадіонів, сільських площ, клубів Івана Кротона, оскільки знали: Фірцак завжди порадує їх новенькими трюками, що варті уваги численних прихильників його надприродної сили. До слова, в Іспанії силач, відкинувши мулету і шпагу, “голими руками” переміг… розлюченого бика.

Пригадую розмову з відомим закарпатським краєзнавцем і письменником Юрієм Чорі, присвячену сьогоднішній темі. Він, зокрема, зауважував: “Про силача з Білок знали всі. Його ми називали Кротоном, або казали: Кротон-Фірцак. Він роз’їжджав по селах із виступами, демонструючи незвичайну силу. Приїздив у неділю або в якесь свято. Зупинявся серед села, біля хати-читальні. Коня випрягав, путаючи йому передні лаби і відпускаючи пастися, воза залишав на узбіччі вулиці, а речі, потрібні для виступу, заносив у читальню. І по селу вже чулося: “Кротон, Кротон прийшов…Найбільший силач!” Він брав трумбету (трубу-горн.– авт.), виходив на веранду і трубів у всі боки: “Я ту-ту-туй! Я ту-ту-туй!”. Дув так голосно, що ті, хто стояв близько, мусили затуляти вуха, аби не оглухнути. Здавалося, подує сильніше – трумбета може тріснути. Крім того, йшов по селу бубнар, який виголошував:

- Слухайте! Слухайте! Слухайте всі! Дається знати – першоє: до нас прийшов Кротон-Фірцак, славний силач з Білок, якому не є рівного. Другоє: буде показувати силу на сцені читальні одразу пополудні! І третьоє: плата за вхід вільна – хто скільки дасть! Приходьте на забаву, не спізнюйтеся! Слухайте, слухайте…”

Своєю богатирською силою Іван Фірцак змушений був заробляти на шматок хліба, бо був аж десятою дитиною в сім’ї. Тому, заробляв, як то кажуть, чим міг. Постійні аншлаги приносили силачу неабикі прибутки, що дозволяло йому прогодувати не тільки самого себе, а й чисельне сімейство.

Сім’я Фірцаків з Оноку із захопленням згадує “Всеукраїнське свято богатирської сили” на призи їх родича. Воно, за їх словами, засвідчило: в нашому краї не перевелися богатирі, які гідні слави свого земляка – найсильнішої людини ХХ століття, автора неперевершених силових трюків і живої легенди нашого народу.

Віра Фірцак розповідає, що 1999 року, на 100-річчя з дня народження силача, до Білок, з усіх куточків світу, приїхала рідня Кротона. Такий захід, на її думку, був корисним ще й у плані спілкування між родичами, які волею долі змушені були розпорошитися по світу. Таким чином, це була єдина можливість, щоб налагодити хороші родинні зв’язки.

Правнук богатиря – Мирослав Фірцак трохи нагадує свого прадіда. Саме він показав нам історичне крісло, в якому полюбляв гойдатися Іван Федорович. Як зізналися Фірцаки, до них неодноразово зверталися з пропозиціями викупити це крісло за пристойну суму. Та вони вважають, що пам’ять про їх легендарного предка не варта жодних грошей. Вони дорожать славою свого родича, адже він, здавалося б, робив неможливе. І робив це так, що всі відкривали роти від захоплення диво-силачем.

Внук Кротона Микола Фірцак з Оноку згадує випадок під час перебування діда в селі. Хтось з сусідів на автомобілі пробив колесо, а домкрата, щоб підняти бік машини, під руками не було. Шукали, шукали і… прийшов їм на гадку Іван Фірцак. Той щось робив у дворі. Коли до нього у розпачі прийшли сусіди, він зрадістю погодився допомогти. Підійшов до машини й підняв її однією рукою. Тримав доти, поки не замінили колесо…

Білківський силач воістину прославив нан край своєю богатирською силою, статурою, вродою, веселим і доброзичливим характером, і тільки завдяки цим невідємним рисам здобув всесвітнє визнання.

До речі, за повідомленнями місцевих ЗМІ, до 110-ї річниці з дня народження Івана Фірцака (Кротона) у центрі с. Білки Іршавського району відкриють довгоочікуваний монумент цьому легендарному закарпатцю. Майданчик перед сільським будинком культури, на якому відкриють памятник Кротону, буде зроблений у вигляді циркової арени. На урочистостях заплановані виступи циркачів, борців, боксерів, силових атлетів – всі ті, в чиїх амплуа свого часу доводилося виступати на манежі й самому Кротону. У святкуванні візьмуть участь земляки Івана Фірцака – народні артисти України Іван Попович і Степан Гіга. Не виключено, що на відкриття памятника приїде також і богатир Василь Вірастюк.

Іван ТУПИЦЯ

Категория: персона | Просмотров: 1549 | Добавил: foto-uzh | Теги: крісло, Закарпаття, кротон, Білки, Онок, Фірцак, Іван Тупиця, силач | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]