Главная » 2009 » Август » 2 » Ужгородська дитяча залізниця знову працює
23:59
Ужгородська дитяча залізниця знову працює

Ініціатива ГО “Фронт змін” стосовно відродження Ужгородської дитячої залізниці отримала логічне завершення. Свою обіцянку активісти організації виконали: маленький потяг  знову дарує радість дітворі! Тема набула такого резонансу, що привернула нарешті увагу влади. Позаминулого тижня депутати міської ради дали згоду на прийняття вузькоколійки у комунальну власність міста. Тож громадська ініціативність і спільна праця зробили своє.


Започаткована обласним осередком ГО “Фронт змін” акція з відродження дитячої залізниці стартувала 28 червня в Ужгороді на День молоді і День Конституції України. Тоді на Театральній площі волонтери зібрали більше тисячі підписів городян у підтримку акції. Більше сотні ужгородців залишили свої контакти з готовністю попрацювати фізично й таким чином долучитися до справи відновлення залізниці. У свій спосіб дорослих підтримала  малеча – діти ставили фарбовані відбитки долонь на бутафорному паровозику з вагончиками.

Доки активісти обласного осередку “Фронт змін” вели перемовини з керівництвом “Укрзалізниці” щодо можливості відновлення роботи вузькоколійки, ідею підтримали учасники “Студентської республіки-2009”. 12 липня вони влаштували спеціальний флешмоб. Галасливий натовп студентів із закликами “Повернемо дітям залізницю” пройшов центральними вулицями Ужгорода. Процесія супроводжувалася надуванням мильних бульбашок, через що місто стало кольоровим і веселим. У такий спосіб учасники закарпатської “Студентської республіки” намагалися привернути увагу ужгородців до проблеми та запрошували їх до волонтерського руху. А те, що спільними зусиллями можна вирішити навіть найважчу проблему, студенти довели на практиці, провівши трохи згодом ще один флешмоб – демонстративно й символічно зіштовхнули на кілька сантиметрів локомотив, вагою в кілька тон. 

Акція не залишилися непоміченою. 15 липня територію Ужгородської дитячої залізниці впорядковували 130 людей – мешканці міста і  учасники Студентської республіки. Активісти ГО “Фронт змін” забезпечили волонтерів всіма необхідними інструментами, матеріалами, а також організували вивіз сміття.

Проведенню наступного етапу акції з облаштування території дитячої залізниці не змогла завадити навіть погода. Перечекавши дощ, 25 липня, волонтери знову взялися до роботи. Цього дня завершили очищення від чагарників прилеглих територій, фарбування парканів,  прибирання вокзалу. Зробили пробний запуск потяга.

Урочисте відкриття залізниці з насиченою розважальною програмою для малечі відбулося 1 серпня. Символічну стрічку перерізали діти разом з головою Закарпатського обласного осередку ГО “Фронт змін” Робертом Бровді. У своєму виступі він відзначив, що головною метою активістів осередку було організувати людей. В Ужгороді виявилося багато городян, яким небайдужа доля міста, і вони охоче підтримали ініціативу. Тож “Фронт змін” вдячний усім, хто, долучившись до волонтерського руху, посприяв відновленню роботи дитячої залізниці. “Запрошуємо городян і гостей міста у подорож до країни дитинства. Це наша спільна перемога і свято для всього Ужгорода”, - підсумував Роберт Бровді.

А проїхатися в маленькому потязі вздовж набережної Ужа до станції “Парк” пасажири мали можливість з 10 години. Інтервали між відправленнями поїзда складають 45 хвилин. Бажаючих здійснити нетривалу, але цікаву мандрівку було так багато, що контролерам довелося впускати пасажирів строго по білетам. Щоправда, безкоштовні квитки на відповідний рейс можна було придбати тут таки на станції.

В очікуванні часу відправлення чи після мандрівки нудьгувати не доводилося – на площі перед обласною філармонією протягом цілого дня малечу розважали артисти Падіюну і Закарпатського обласного театру ляльок. Тут таки була розгорнута виставка фітодизайну і малюнків, проводився майстер-клас з кераміки, конкурс на виготовлення кращого паперового паровозика.

Крім цього, аби відвідувати Ужгородську дитячу залізницю стало ще цікавіше і маленький потяг став справжнім другом малечі активісти “Фронту змін” оголосили конкурс на кращу назву потяга (так, як це практикується в інших містах України). Свої варіанти гості відкриття писали на кольорових стіках та прикріпляли їх до бутафорного паровозика, зазначивши при цьому свої контакти. Конкурс триває до 10 серпня, тож якщо ви придумали цікаве ім’я дитячому поїзду, можете запропонувати його організаторам та надіслати за адресою:м. Ужгород, пл. Ш.Петефі, 5, або ж на електронну скриньку: f.z.pressadmin@gmail.com .Автор найкращого варіанту отримає приз.  Оголошення результатів конкурсу відбудеться 10 серпня в ефірі телеканалу “Тиса-1” у програмі “Добрий вечір, Закарпаття”.

Відтепер Ужгородська дитяча залізниця працюватиме щодня аж до кінця сезону. В зимовий період потяг буде “законсервовано”, однак з настанням тепла знову можна буде вирушати у мандрівку. У планах активістів “Фронту змін” й відновлення гуртка юного залізничника, який  раніше діяв при залізниці. Що ж, Ужгород заслуговує  на повернення гарних традицій.

Прес-служба Закарпатської  обласної організації
Ініціативи Арсенія Яценюка «ФРОНТ ЗМІН»

Категория: Ужгород | Просмотров: 674 | Добавил: foto-uzh | Теги: press-КАРПАТ, Роберт Бровди.детская железная лоро, открытие | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]