Главная » 2009 » Октябрь » 8 » Запропоновано нову гіпотезу утворення води на Місяці
11:52
Запропоновано нову гіпотезу утворення води на Місяці

Американський вчений запропонував нову гіпотезу утворення води на Місяці, яка припускає, що в надрах супутника містяться значні запаси води, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Lenta.Ru. Відразу три статті, у яких викладено експериментальні дані, що свідчать про наявність на Місяці води, з'явилися 24 вересня 2009 року в журналі Science. Спектральна картина, яку отримав індійський зонд "Чандраян-1" (Chandrayaan-1), американський спектрометр М3 і апарат "Діп Імпакт" (Deep Impact), який досліджував комету Темплея, доводила, що на земному супутникові є вода або її складова частина - ОН-група. Всі апарати виявили сліди H2O або гідроксильних іонів на поверхні земного супутника.

За словами астрофізика з Колумбійського університету Арліна Кроттса (Arlin Crotts), він передбачив виявлення води ще до того, як її було знайдено приладами. Науковець передбачив, що H2O приховано в мінералах під поверхнею Місяця. Аналіз зразків місячного грунту, які було доставлено на Землю в ході місій "Аполлон", показав, що в деяких з них міститься невелика кількість води - від 260 до 745 частин на мільйон частин. Кроттс вважає, що ця схована вода просочується на поверхню крізь тріщини і "осідає" на поверхні.

Нова гіпотеза викликала критичну реакцію у колег Кроттса. Вони зазначають, що концентрація H2O на поверхні Місяця значно вище за концентрацію "внутрішньої" місячної води - вона складає близько 1000 частин на мільйон частин. Малоймовірно, щоб концентрація води в основному її джерелі була настільки нижче за концентрацію в "залишках".

Більшість науковців схиляються до іншої гіпотези, що пояснює походження місячної води. Вона припускає, що H2O з'являється в ході реакції протонів сонячного вітру з киснем, що входить до складу мінералів, які знаходяться на поверхні.
 
Категория: різне | Просмотров: 569 | Добавил: onok | Теги: місяць, дослідження, наука, вода, гіпотези | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]