Главная » 2010 » Февраль » 6 » Закарпаття: Готуй сани влітку, а виноград обрізай взимку
14:29
Закарпаття: Готуй сани влітку, а виноград обрізай взимку
Закарпаття: Готуй сани влітку, а виноград обрізай взимку
Із деякими секретами догляду за лозою знайомить відомий майстер-винороб

Аби на зимові та весняні свята пригостити компанію друзів добрим сонячним напоєм, винороб  упродовж цілого року повинен багато працювати, особливо під час збору врожаю. Таким чином кожний ґазда набуває певного досвіду і має власні секрети.

Деякими з  них поділився Володимир Райчинець, який живе у селі Нижній Коропець, що на Мукачівщині.

– Володимире Юрійовичу, що дає обрізка  винограду взимку?

– Відомо, що запас поживних речовин, які відкладаються в багаторічних стеблах виноградної лози восени, має великий вплив на підвищення врожайності та якості винограду. Під  час весняної обрізки, коли земля  на глибині 50-60 см прогрівається до + 10 С, починається рух поживних речовин від кореневої системи до однорічної лози. Через це відбувається так званий "плач лози", під час якого на початку вегетації кущ може втратити від 3 до 10 л пасоки, а це велика кількість поживних речовин, необхідних для життєдіяльності рослинного організму, що в свою чергу відбивається на врожайності та якості винограду.

У 1958 році на Всесоюзній науково-дослідній  протифілоксерній станції (м. Одеса) випробовували  покриття весняних зрізів лози на кущах  суриковою фарбою на натуральній оліфі й "плачу" не допустили. Урожай, який зібрали з тисячі дослідних кущів, на 25 відсотків вищий, ніж на контрольних. Ось чому виноград потрібно обрізати в зимовий період, коли рослина "спить" і не відбувається ніякого "плачу", внаслідок чого ми виграємо в якості та кількості врожаю.

Обрізка може бути короткою – до 6 вічок, середньою  – до 9 і довгою – до 15, залежно  від віку винограду, його сорту, густоти  насаджень, сили росту, типу опори й  агротехніки, що застосовується.

– Якої шкоди завдає сухе опале листя винограду?

– На початку весняно-польових робіт  із землі треба обов’язково зібрати  і спалити минулорічне пожовкле опале листя, тому що там можуть залишитися зимуючі спори грибків, що викликають основні хвороби винограду –  мільдю, оідіум і сіру гниль. Після того ґрунт обробити препаратом "Нітрафен" (300-400 г) або мідним купоросом (100 г на 10 л води).

– Чим треба підживлювати кущі винограду?

– Органічні добрива у вигляді  перепрілого гною або компосту вносимо  раз на 2-3 роки. Пташиний послід, в якому є високий вміст азоту, застосовуємо у період ранньої весни, лише до цвітіння. А дерев’яну золу можна використовувати в будь-який час, аж до дозрівання врожаю. Дозволяється, але не бажано підживлювати виноград мінеральними, фосфорними, калійними й азотними добривами. Адже у світі дедалі більшою популярністю користується так зване біовино, тобто виготовлене із винограду, який вирощується без хімічних препаратів.

Офіційно  визнаних біологічних вин на сьогодні не існує. На етикетках таких напоїв вказано: "Виготовлено із винограду, вирощеного за методом біоагротехніки".

– Яку агротехнічну методику треба  застосовувати при догляді за виноградом?

– Насамперед, землю під кущами за лінією ряду треба розпушувати. Легко  робити це за допомогою садових вил. Поміж рядами лишається доріжка шириною 30-40 сантиметрів.

Важливим  є своєчасне внесення органічних і мінеральних добрив. Крім того, виноград, особливо молодий, з травня по жовтень треба поливати 8-9 разів, а старий – 2-4. Обов’язковими є  обрізка, навантаження куща, щорічна підтримка його форми.

– Коли саме і як треба мити діжки?

– Цій важливій роботі потрібно приділяти  дуже велику увагу. Недарма ж французи кажуть, що "вино робить діжка". Існують  три варіанти миття: посилене, середнє  і мале. Посилене застосовується для нових діжок, окислених і зіпсутих. Середнє – для старих і здорових, які довго зберігались без вина. Мале – для здорових, чистих діжок, якщо їх незадовго вже мили. Запліснявілі ж треба випалювати, після чого вони підлягають середньому миттю.

Середнє миття включає в себе полоскання холодною водою (10 хвилин), гарячою (15), гарячим розчином соди (20), дворазове миття гарячою водою (15), продування сухою парою (10), триразове полоскання холодною водою (15). Миються діжки перед заливанням вина, після декантації і зливання з дріжджів.


Олексій Філіппов, "Старий замок "Паланок"
Категория: Закарпаття | Просмотров: 924 | Добавил: foto-uzh | Теги: Нижній Коропець, виноград, винороб, Вино, обрізка, Райчинець | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]