Главная » 2009 » Декабрь » 22 » Версія для друку Арсеній Яценюк: «Тебе поважають у світі тільки тоді, коли ти «вигризаєш» кожен долар своєї позиції»
11:12
Версія для друку Арсеній Яценюк: «Тебе поважають у світі тільки тоді, коли ти «вигризаєш» кожен долар своєї позиції»
Арсеній ЯценюкКандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк вважає, що Київ повинен максимально відстоювати свої інтереси під час перегорів стосовно зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Про це він сказав на зустрічі з представниками торгівельних і виробничих галузей економіки Україні в понеділок, 21 грудня в Києві.

Він нагадав, що згідно з протоколом, підписаним із ЄС в рамках вступу до Всесвітньої торгової організації, Україна отримала дуже невигідні умови. «Протокол з Європейським Союзом підписувався тільки з політичною мотивацією - щоб сказали, що при цьому міністрі й цьому прем’єрі ми досягли згоди з Європейським Союзом», - зазначив він.

За словами Арсенія Яценюка, така ситуація може повторитися у випадку з зоною вільної торгівлі з ЄС. «Наведу приклад: «з барського плеча» вони нам дають квоту на ввезення кукурудзи – не олії! Вся Україна близько 3 мільйонів тон кукурудзи дає в рік. Так от, наші європейські партнери нам дають можливість завезти в Європейський Союз «аж» 75 тисяч тонн. При цьому, по суті, вимагають відкрити український ринок. Це по-партнерськи?» - зазначив він.

Політик переконаний, що Україні в переговорах з ЄС потрібно максимально відстоювати власні інтереси, як це робить Брюссель. «Будь-яка здача переговорної позиції означає втрату сотень мільйонів доларів. Тут немає альтернативи: тебе поважають у світі тільки тоді, коли ти «вигризаєш» кожен долар своєї позиції. В цьому я бачу наше завдання у підписанні з Європою угоди про зону вільної торгівлі».

«Немає куди поспішати. Це має бути вулиця з двостороннім рухом. А наразі виходить, що з одностороннім. Покажіть, де доступ на ринок ЄС української молочної продукції, цукру, алкоголю, тютюну?» - сказав політик.

Арсеній Яценюк зауважив, що в Україні, на жаль, практично немає сильних переговірників. Він виступив за створення в країні спеціального органу, відповідального за відстоювання торгівельних інтересів держави, нагадавши, що в США є окремий орган, який займається тільки відстоюванням торгових інтересів. Голова цього органу призначається президентом і за статусом прирівнюється до голови Федеральної резервної системи. «Тому створення такого органу захисту і фактично відстоювання всіх торгових інтересів України - це важливе завдання», - зазначив кандидат на пост Президента України.
Категория: вибори 2010 | Просмотров: 558 | Добавил: foto-uzh | Теги: арсеній яценюк, вибори Президента, позиція, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]