Главная » 2009 » Октябрь » 1 » В Ужгороді презентували колекцію скарбів, старших за знахідки трипільської культури на 1,5 тис. років
09:59
В Ужгороді презентували колекцію скарбів, старших за знахідки трипільської культури на 1,5 тис. років
В Ужгородському прес-клубі продемонстрували зразки унікальної безцінної колекції доісторичних скарбів, що надійшла до Закарпатського краєзнавчого музею. Про це сьогодні, 1 жовтня, повідомив власкор ЗІКу.
Унікальна колекція була зібрана відомим у європейському науковому світі закарпатським археологом Михайлом Потушняком, який, на жаль, цього року відійшов у вічність. У колекції – десятки тисяч фрагментів кераміки, кам’яних знарядь праці, сотні цілих посудин і, головне, – предмети мистецтва віком 7-8 тисяч років, «неолітичні венери».
Це найбільш ранні вироби з глини, знайдені на території України, знахідки на півтори тисячі років випереджають трипільську культуру.
Завідуючий відділом археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль розповів, що знахідки Михайла Потушяка змушують європейських науковців ґрунтовно переглядати цілі сторінки історії європейського континенту. Оскільки знайдені ним скарби – не містечкового рівня, а мають значну наукову цінність.
М. Потушняк при власних археологічних розкопках, які безперервно тривали понад 30 років, відкрив дві культури – культуру кріш та мальованої кераміки.
Дружина археолога Габріелла Потушняк розповіла, що він усе життя присвятив улюбленій справі. Ще з дитячих років любові до археології його навчив батько – відомий закарпатський письменник, етнограф, археолог Федір Потушняк. «Археологія була його життям, він жив розкопками, знахідками, їх скрупульозним вивченням, детальним описом, впорядкуванням, класифікацією», – каже дружина про Михайла Потушняка.
Й. Кобаль зауважив, що одна зі знайдених керамічних посудин могла бути зібрана і реконструйована із сотні черепків, при цьому Михайло Потушняк дбав про точне відтворення орнаменту, а це титанічна робота.
Колекція знахідок М. Потушняка доводить, що у кінці VII тис. до н.е. перші землероби і скотарі жили у Карпатському басейні. Відтепер у Закарпатському краєзнавчому музеї можна буде оглянути не лише їхні кам’яні знаряддя праці, посуд, а й предмети мистецтва – наприклад, статуетки, використання яких вочевидь було пов’язане із магічними ритуалами чи слугували оберегами. Наприклад, знайдене зображення жіночої фігури має таку ж форму, як статуетки Давньої Греції, отже це не просто іграшки, а зроблені за певним ритуалом фігури для певної мети. Серед інших прикладів – скульптури, які вбудовувалися у печі і слугували, очевидно, оберегами.
Йосип Кобаль також повідомив, що краєзнавчий музей має на меті виконати заповіт Михайла Потушняка і видати його книгу про безцінні знахідки.
Категория: Закарпаття | Просмотров: 552 | Добавил: foto-uzh | Теги: Презентація, Ужгород, скарби | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]