Главная » 2009 » Октябрь » 26 » На Закарпатті з початку року до центрів зайнятості звернулися 22,9 тис. осіб
11:07
На Закарпатті з початку року до центрів зайнятості звернулися 22,9 тис. осіб
соціоКриза змусила змінити ліберальну політику, - наголосив у своєму виступі на черговій колегії директор обласного центру зайнятості Ю.І.Фущич, - на жорсткі позиції активізації власних зусиль людей у вирішенні своїх життєвих проблем. Нині реалізовується нове гасло "Роботою треба дорожити".
Ринок праці був і залишається одним із найбільш чутливих у соціальному плані ринків, - зазначила у доповіді на колегії перший заступник директора обласного центру зайнятості З.І.Катрич. - Будь-які зміни, що відбуваються на ньому, створюють суспільний резонанс і можуть призвести до соціального напруження. Які ж умови диктує нині ринок праці області?
На підприємствах області продовжується застосування режиму неповної зайнятості. Зростають обсяги вивільнення з причин скорочення чисельності. Фактично у січні-вересні 2009 року за ст.40 п.1 КЗпП України втратили роботу 2,3 тис. працівників, що в 2,6 рази перевищує обсяги вивільнення відповідного періоду минулого року.
Усе це відобразилось на кількості вільних робочих місць, які заявляють підприємства. У поточному році роботодавці звернулися за допомогою в укомплектуванні 18,1 тис. вільних робочих місць, що в 1,6 рази менше минулорічних заявок.
Зменшення попиту на робочу силу призвело до збільшення співвідношення чисельності незайнятих громадян та кількості вільних робочих місць, яке склало 13 осіб, що вдвічі більше від минулорічного.
Із початку року до центрів зайнятості звернулося 22,9 тис. осіб, що на 10,6 тис. осіб менше, як за цей же період 2008 року.). Однак, восени можливі сезонні коливання і певне збільшення обсягів реєстрації. За прогнозами експертів, криза ще не досягла свого дна, і як бачимо, що це явище не тимчасове.  Свідченням цього є і виступ на нараді 8-9 жовтня 2009 року у м.Вінниці директора Державного центру зайнятості В.М.Галицького, де чітко і зрозуміло окреслено головні підсумки 9 місяців поточного року і завдання служби зайнятості на наступний період.

На головних магістралях

Доповідач та виступаючі відзначали, що у непростих і складних умовах фінансово-економічної кризи працівникам  служби зайнятості, як ніколи,  треба досконало володіти тенденціями і перспективами розвитку ситуації на ринку праці, бути ближче до роботодавця. Лише тісна і ділова співпраця з ними - гарантія майбутнього успіху!

На сьогодні загальна кількість вакансій, заявлених роботодавцями склала (враховуючи перехідні з 2008 року) 18,1 тис. одиниць, що на 11,7 тис. менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. За аналогічний період кількість зареєстрованих вільних робочих місць склала 17 тис. одиниць, що на 10,7 тис. більше. У середньому у центрах зайнятості реєструвалось по 1750 вакансій (у січні – вересні 2008 року їх було біля 3000).

Спостерігається звуження потреби за робітничими професіями. Кількість їх зменшилась більше як в півтори рази. Якщо середньомісячна потреба у швачках складала 216 осіб, то вже у цьому році - 106 осіб. Меншоє є потреба на професії: верстатник деревообробних верстатів, продавці продовольчих та непродовольчих товарів, охоронники – у  1,5 рази, в’язальники схемних джгутів та монтери кабельного виробництва – в 3 рази. Незначна потреба у складальниках деталей та виробів –7 вакансій, слюсарях механоскладальних робіт – 10 вільних робочих місць, проти 144 у минулому році.

Аналогічна ситуація відслідковуються на посади службовців. Нині їх завлено у 3 рази менше. У два рази зменшилась  потреба в інженерах, менеджерах та бухгалтерах.

До центрів зайнятості за допомогою у сприянні укомплектувати кадрами вільні робочі місця звернулося біля 4 тисяч роботодавців, з яких майже 80 відсотків з приватною формою власності, що на 1,4 тисяч менше ніж торік.

Середня тривалість укомплектування вакансій склала 9 календарних днів, що на 3 дні менше,  ніж торік, що дало можливість задовольнити потребу у кадрах біля 3,5тис. роботодавців.

На сьогодні потреба підприємств, установ та організацій у працівниках становить 1103 одиниці, що на 1815 вільних робочих місць менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. На одну вакантну посаду претендувало 13 незайнятих громадян, які перебувають на обліку в службі зайнятості (торік – 6 осіб). Найбільша кількість в претендентів на одне вільне робоче місце в Іршавському (213 осіб), Рахівському (96), Міжгірському (85) та Воловецькому (46) районах.

У наступному періоді слід забезпечити 100 відсотковий збір актуальних вакансій, - наголосив у заключному слові Ю.І.Фущич, - для чого збільшити кількість відвідувань підприємств,  охопивши перш за все тих, які не користувалися послугами базових центрів зайнятості.

У поточному році працевлаштовано 54 безробітних при завданні 55. В той же час потрібно чітко контролювати свої щомісячні завдання із одночасним контролем використання коштів.

У 2010 році прогнозується збільшення кількості надання таких послуг роботодавцям до 690 працевлаштованих осіб. У кризовій ситуації одним із основних завдань є максимальне охоплення послугами роботодавців, які володіють вакансіями та оперативне заповнення їх  якісними кадрами.

Організація оплачуваних громадських робіт

Центрам зайнятості укладено з підприємствами, організаціями та установами  644  угоди з організації оплачуваних громадських робіт, у яких взяло участь 2970  безробітних. Завдання дев’яти місяців виконано на 114,0 відсотків.На постійне місце роботи працевлаштовано 476 безробітних, що складає 16,0  відсотка від загальної кількості залучених осіб.

На жаль,  проблемою залишається недостатнє фінансування оплачуваних громадських робіт за рахунок коштів місцевих бюджетів.

У доповіді і виступах наголошувалося на важливості запровадження унікальної системи подання фінансової та статистичної звітності. Перевагою нововведення є те, що подання електронного звіту надає роботодавцю право не надавати відповідні звіти на паперових носіях.

Професійне навчання

Наряду з іншими це питання продовжує залишатися  на порядку дня. В умовах, що склалися, професійне навчання безробітних організовувалось виключно на замовлення роботодавців. Це 2381 безробітний, які були направлені на стажування, курси цільового призначення та індивідуальне навчання на конкретні вакансії з обов’язковим працевлаштуванням. Усього навчалось 3049 громадян.

Організація професійного навчання безробітних виключно на замовлення роботодавців підвищила рівень працевлаштування після навчання. Якщо у першому кварталі було працевлаштовано 28,9 відсотка  слухачів курсів, то за 9 місяців цей показник склав 68,8.  Рівень працевлаштування після навчання буде значно вищий за 10 місяців. Зараз проводиться підвищення кваліфікації безробітних з професій оператор котельні та  опалювач, які всі направлялись на навчання з попереднім місцем роботи на опалювальний період. А це 760 осіб. Для забезпечення життєдіяльності області пропонується центрам зайнятості провести організаційну роботу щодо визначення перспективних потреб у кваліфікованих робітниках для фермерських господарств, сфери туризму, промисловості, готельного та ресторанного обслуговування, що необхідні ринку праці у першому кварталі 2010 року, та за результатами аналізу  організувати випереджаюче професійне навчання безробітних.

Організація профорієнтаційних та інформаційних заходів

У звітному періоді ними скористались 68,6 тис. громадян, серед яких 43,3 тис. незайняті громадяни, або 93,6 відсотка від чисельності незайнятого населення, які скористались послугами служби зайнятості області.

Загальна кількість отриманих незайнятим населенням профорієнтаційних послуг становить – 189 тисяч 333 для осіб із числа незайнятого населення проти 122 552 у відповідному періоді 2008 р. Із загальної кількості послуг переважають інформаційні, профконсультаційні  та  з профвідбору. Усього центрами зайнятості області надано понад 138 тис. профінформаційних послуг, з яких майже 117 тис. – для незайнятих громадян, що більше ніж минулого року на 29,2 тис.

На сьогодні залишається пріоритетним завданням здійснювати профорієнтаційну роботу у напрямку орієнтації наших клієнтів, а особливо молоді, на реальну легальну роботу та, насамперед, допомогти людині усвідомити, що час коли ми перебирали вакансіями з неадекватно високою зарплатнею минув.

Збільшення кількості послуг та заходів характеризується тим, що починаючи з 14 травня цього року, розпочато працювання у режимі щотижневого відвідування безробітними центру зайнятості.

Працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями

Із початку року в центри зайнятості області звернулись 202 особи з інвалідністю, що на 40 осіб менше, ніж за аналогічний період минулого року. Всього перебувало на обліку 363 інваліди, що на 36 осіб більше, ніж у минулому році, за направленням служби зайнятості працевлаштовано 71 особу з інвалідністю, це майже у 1,5 разів менше ніж у минулому році. Приміром, якщо протягом січня-вересня минулого року в центрах зайнятості області роботодавці заявили 1346 вакансій для працевлаштування інвалідів у рахунок невиконаного 4 відсоткового нормативу, то у січні-вересні поточного року було заявлено тільки 679 таких вакансій, або у 2 рази  менше. Станом на 01.10.2009 р. актуальними були 199 вакансій для інвалідів.

Якщо у середньому по області рівень працевлаштування осіб з інвалідністю склав 20 відсотків, то є центри зайнятості, які незадовільно працюють у напрямку сприяння працевлаштуванню інвалідів. Так, у Сваляві працевлаштовано 7 відсотків осіб з інвалідністю або кожну 14 особу, у м. Ужгороді відсотків - або кожну 12 особу. Тому з цією категорією людей слід займатися предметно.

Надання соціальних послуг громадянам, які потребують додаткових гарантій соціального захисту.

Таких громадян у цьому році працевлаштовано лише кожного шостого. Найгірший стан працевлаштування соціально незахищених громадян у Воловецькому, Іршавськом, Міжгірському РЦЗ. При цьому чисельність таких громадян на обліку в центрах зайнятості зменшилася на 423 особи у порівнянні з відповідним періодом минулого року.  Однак рівень їх працевлаштування склав 17 відсотків, що на 11 відсотків менше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Тривожною є ситуація із забезпеченням роботою громадян, звільнених з установ, що виконують покарання і дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із 20 осіб, звільнених з місць позбавлення волі, працевлаштовано лише 6, в тому числі 3 на заброньовані робочі місця, а 8 знято з обліку без працевлаштування.

Сьогодні на обліку перебуває значна чисельність безробітних квотної категорії, які потребують допомоги у працевлаштуванні, у тому числі на заброньовані робочі місця та з наданням дотації роботодавцям. Для вищезгаданих осіб за 9 місяців 2009 року використано лише 57,4 відсотка заброньованих робочих місць, а із 54 осіб працевлаштованих з наданням дотації роботодавцям лише 12 соціально незахищених громадян.

Недостатньо вирішується питання працевлаштування неповнолітньої молоді.

Трапляються факти недотримання законодавства   підприємствами, які використовують працю іноземних громадян. Їх слід відслідковувати  і своєчасно та ефективно на них реагувати.

У співдоповіді на колегії заступника директора обласного центру зайнятості І.В.Голубки всебічно проаналізовано стан організації роботи зі зверненнями громадян у структурних підрозділах обласної служби зайнятості та вжиття заходів спрямованих на забезпечення гарантування реалізації конституційного права громадян на звернення.

Виступаючий наголосив на посилені уваги щодо розгляду звернень громадян, що надходять на урядову телефонну „гарячу лінію”. Їх розгляд та прийняття рішень повинно здійснватися у термін 5 календарних днів, встановлений постановою Кабінету Міністрів України № 898 від 12 серпня 2009 року.

На колегії залухано також інформацію про хід реалізації вимог спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства освіти і науки України від 26 листопада 2008 року №377/767”Про впровадження та експлуатацію Програмно-апаратного комплексу „Профорієнтаційний термінал”.

За підсумками розгляду дано відповідні доручення.

Василь Гутник,
начальник відділу організаційної роботи, зв"язків з громадськістю та ЗМІ ОЦЗ

Категория: Закарпаття | Просмотров: 716 | Добавил: foto-uzh | Теги: ринок праці, Ужгород, центр зайнятості, безробітні | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]