Главная » 2010»Январь»30 » На Закарпатті виготовляють сир за швейцарською технологією
11:17
На Закарпатті виготовляють сир за швейцарською технологією
У закарпатському селі варять сир за швейцарською технологією. В
центрі нічим не примітного на перший погляд села Нижнє Селище, що в
Хустському районі Закарпаття, знаходиться сироварня, продукція якої за
декілька років стала однією із візиток краю.
Колишній вчитель математики Петро Пригара разом зі своїми
французькими товаришами, які оселилися в селі, створив унікальний для
Закарпаття проект. Сироварня, яка приймає молоко від майже 300 родин,
планувалася з самого початку як соціально-економічний проект, адже за
загальної тенденції до зменшення в області поголів'я великої рогатої
худоби, сироварня навпаки стимулює селян утримувати корів.Сьогодні
це невелике сільське виробництво є чи не єдиним молокопереробним
підприємством у Закарпатті. Однак, як каже Петро Пригара, цей факт
додає тільки гіркого присмаку його сирові. "Добре було б, якби подібних
сироварень було по декілька в кожному районі", - каже Петро Пригара. А
наразі закарпатський сировар тішиться, що його сир розвозять світом як
закарпатський сувенір.