Главная » 2009 » Октябрь » 16 » На Марсі виявили три озера
12:02
На Марсі виявили три озера

 На Марсі в долині Ерітрея виявлено сліди трьох озер, що висохли, які в давнину були сполучені один з одним протоками. Подробиці дослідження автори представили на міжнародній Робочій зустрічі з порівняльної планетології "Вернадський-Браун" в Інституті геохімії імені Вернадського, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Lenta.Ru.

Загальна довжина озерної системи перевищувала 40 кілометрів, а ширина, ймовірно, досягала одного кілометра. Максимальна глибина водоймищ становила близько 100 метрів.

Долина Ерітрея розташована на півдні планети східніше гігантського кратера Холдена діаметром близько 140 кілометрів. Аналізуючи дані, отримані декількома приладами, що досліджують поверхню Марса, вчені виявили флювіальні відкладення. Дослідники вважають, що вони молодші за кратер Холдена, який утворився в кінці Ноєвої епохи, тобто близько 3,5-3,7 мільярда років тому.

У червні 2009 року було опубліковано дослідження групи американських дослідників, які також виявила на Червоній планеті озеро віком близько 3,4 мільярда років. Водоймище площею близько 207 квадратних кілометрів знаходилося в долині Шалбатана.

На даний час більшість астрономів упевнені, що раніше на Марсі була рідка вода. Однак єдиної думки відносно періоду, коли Марс висох, немає. Найбільш поширена думка - що це трапилося близько 3-3,5 мільярдів років тому. Однак деякі останні дані вказують, що це могло статися значно пізніше.
 
Категория: світ | Просмотров: 556 | Добавил: onok | Теги: дослідження, відкриття, наука, Планети, озера, Марс, сліди | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]