Главная » 2010 » Февраль » 4 » Міносвіти хоче уникнути плутанини з пільговиками
09:55
Міносвіти хоче уникнути плутанини з пільговиками
Вищі навчальні заклади самостійно визначатимуть кількість місць для пільговиків під час вступу. Водночас квота позаконкурсного зарахування повинна становити не менше 25 відсотків від обсягу держзамовлення, пише «Німецька хвиля».

Такі зміни до правил прийому затвердило міністерство освіти України. Правила довелося змінювати через ситуацію, яка склалася під час торішньої вступної кампанії, коли на окремі спеціальності не могли вступити абітурієнти з максимальною кількістю балів. «Наприклад, на заочну форму навчання юридичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка 90 відсотків бюджетних місць було зайнято пільговиками, а абітурієнт, який набрав 600 балів не міг вступити», - говорить начальник головного управління освіти і науки Львівською ОДА Павло Хобзей.

Тепер міністерство дозволило ВНЗ самим встановлювати квоти для пільговиків. До того ж пільговик змушений буде остаточно визначитися зі спеціальністю, тому що зможе цього року подавали лише оригінали документів. Торік пільговики мали право подавати копії на різні факультети на загальних принципах, що створило неабиякий ажіотаж і плутанину. «Моя позиція - пільговиків взагалі не повинно бути при вступі, тому що це навчання і вимоги до всіх однакові. Можуть бути пільги на кредит для навчання і матеріальна допомога, але не пільга на те, що одному достатньо 124 балів, а іншому 200, щоб вступити. Але такі норми закону, і змінити їх може лише Верховна Рада», - зазначає Хобзей.

З цією думкою погоджуються й експерти, але впроваджені обмеження теж є суттєвими, додають вони. Дату, до якої ВНЗ повинні визначитися з квотами, міністерством не обговорено, але час є ще до липня, додає Хобзей. Він також допускає, що найнижчу межу у 25 відсотків виставлять найбільш популярні спеціальності - такі як міжнародні відносини, економіка і право.

Категория: Україна | Просмотров: 516 | Добавил: foto-uzh | Теги: министерство, освита, Украиина | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]