Главная » 2010 » Февраль » 10 » Лідер опозиції оголосив про свою перемогу на виборах в Україні
13:27
Лідер опозиції оголосив про свою перемогу на виборах в Україні
Він каже, що виграв. Але важливо, що робитиме далі вона. Від Юлії Тимошенко залежить подальший розвиток подій в Україні. Перемога Януковича свідчить про певне розчарування українців у «помаранчевій» владі, а також підтвердила збереження поділу країни – пише Кліффорд Дж. Леві в американській The New York Times.

Лідер опозиції Віктор Янукович оголосив про свою перемогу на президентських виборах, що відбулися в Україні в неділю, заявивши про повернення до влади, яке здавалося малоймовірним після принизливої поразки внаслідок Помаранчевої революції 2004 року. Тоді його представляли як незугарного кремлівського пособника.

Але його «помаранчева» суперниця, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка має репутацію затятого політичного борця, відмовилася визнати його перемогу і закликала своїх прихильників дочекатися остаточних результатів підрахунку голосів, які очікуються не раніше понеділка. Шість екзит-полів, проведених українськими телеканалами та іншими організаціями, свідчать, що пан Янукович випереджає суперницю на 3-6 процентних пунктів.

«Я зроблю все, щоб забезпечити, аби громадяни України, незалежно від того, в якій частині країни вони живуть, почувалися комфортно і спокійно в стабільній країні», – сказав пан Янукович у неділю ввечері у своєму виборчому штабі в столиці.

Якщо підрахунок підтвердить результати екзит-полів, це означатиме закид на адресу Помаранчевої революції. Революція мала слугувати пострадянською моделлю розвитку, яка просуває країну убік демократії в європейському стилі, але натомість вона призвела до політичного і економічного безладу.

Перемога пана Януковича також була б тріумфом для Москви, яка змагається із Заходом за вплив на теренах колишнього Радянського Союзу.

Пан Янукович за допомогою американських політичних консультантів намагався змінити свій імідж, щоб не вважатися фаворитом Росії, але водночас він виступає за політику, що вітається Москвою. Кремль розлютила заявка України на членство в НАТО – він заявив, що Захід втручається в традиційну сферу впливу Москви. А пан Янукович обіцяє відмовитися від цього плану.

За чинного президента Віктора Ющенка, «помаранчевого» лідера і непохитного ворога Кремля, відносини із сусідньою Росією стали такими напруженими, що Кремль затримав відправку нового посла в Україні. У першому турі виборів, що відбулися минулого місяця, пан Ющенко зазнав поразки у своїй спробі балотуватися на другий термін. Його популярність постраждала через скруту в країні.

Колись пан Ющенко і пані Тимошенко були союзниками, але тепер вони стали такими ворогами, що він відмовився підтримати її в другому турі. І натомість закликав українців голосувати «проти всіх» – передбачена законом графа в бюлетені.

Атаки президента проти Тимошенко могли стати фактором, який зумовив високі результати пана Януковича. Екзит-поли свідчать, що «проти всіх» проголосували приблизно майже 6% виборців.

Станом на ранок понеділка, коли було підраховано більше 80% голосів, пан Янукович мав 48% голосів, а пані Тимошенко – 46%. Явка сягнула 69%.

У час, коли економіка України знаходиться в скрутному становищі, а «помаранчева» влада паралізована чварами, чимало людей, здається, голосували в неділю без того ентузіазму, який виявляли п’ять років тому. І пан Янукович,колишній прем’єр-міністр, і пані Тимошенко – знайомі фігури, які в ході виборчої кампанії переповідали заїжджені теми.

Пан Янукович стверджував, що пані Тимошенко не можна довіряти і що вона відповідальна за проблеми України, зумовлені її непередбачуваним управлінням державою. А пані Тимошенко запевняла, що пан Янукович – блазень, якого контролюватимуть українські олігархи і Кремль. Її прибічники нагадували, що у молодості він мав судимість за крадіжку.

Тепер питання в тому, що робитиме пані Тимошенко далі. Минулого тижня вона заявила, що команда пана Януковича планує сфальсифікувати результати виборів. Вона пообіцяла у відповідь організувати масові протести в продовження Помаранчевої революції. Якщо пан Янукович переможе з невеликим відривом, як передбачають екзит-поли, вона все ще зможе опротестувати результати.

«Надто рано робити висновки, – сказала пані Тимошенко на прес-конференції після закриття виборчих дільниць. – Усе залежатиме від того, як наша команда відстоїть результати. Я закликаю всіх боротися за кожний результат, кожний бюлетень, кожний голос, тому що один голос може вирішити нашу долю».

Перший тур виборів минулого місяця відбувся без значних порушень, як заявили міжнародні спостерігачі. І якщо в понеділок вони повідомлять, що недільне голосування також пройшло досить чесно, пані Тимошенко може виявитися складно зібрати своїх прихильників. За словами аналітиків, українці настільки розчаровані, що навряд чи слід очікувати демонстрацій на кшталт виступів 2004 року.

Якщо пані Тимошенко не отримає президентства, вона залишиться прем’єр-міністром і зможе завадити пану Януковичу реалізувати його програму, поки йому не вдасться сформувати в парламенті коаліцію, щоб відправити її у відставку. Він може також призначити дострокові парламентські вибори.

У виступі в неділю ввечері пан Янукович закликав пані Тимошенко прийняти результати виборів і подати у відставку з посади прем’єр-міністра.

Оприлюднені в неділю результати, здається, відобразили географічний розкол України: україномовне населення на Заході підтримало пані Тимошенко, а російськомовне на сході – пана Януковича.

В опитуваннях, проведених у неділю в Києві (центр країни), чимало виборців говорили, що розчаровані в Помаранчевій революції, тому що її лідери не змогли підняти економіку, зменшити масштаби корупції і покращити соціальне забезпечення.

І все ж, наприклад, на виборчій дільниці в школі №100, відповідаючи на запитання, окремі виборці стверджували, що продовжують підтримувати пані Тимошенко. 39-річний Михайло Бондаренко, менеджер в газовій індустрії, побоюється, що пан Янукович перешкоджатиме розвитку України.

«В Юлі буде більш прогресивна політика, – каже пан Бондаренко. – Для мене особисто Янукович уособлює радянські часи, це так званий "червоний директор”».

40-річна бізнесвумен Тетяна Завгородня погодилася з цією думкою.

«Янукович – це крок назад, на п’ять років назад, на 10, – каже вона. – Краще стояти на місці, ніж робити такий крок назад».

Інші стверджували, що пані Тимошенко вже сидить у них в печінках.

«Вона зганьбила себе брудною політикою», – каже 70-річний Сергій Сізов.

Ірина Четвертнова і її чоловік Іван, обидва лікарі, кажуть, що підтримували пані Тимошенко під час Помаранчевої революції, але більше не можуть цього робити.

«Вона той психологічний тип людини, який хоче воювати і нічого іншого не робить – каже 45-річна пані Четвертнова. – Уряд повинен працювати, а не просто шукати ворогів».

Пан Четвертнов каже: «Вона багато говорить і нічого не робить. А потім звинувачує всіх інших. І вони вже мали свої п’ять років».

Помаранчева революція вибухнула після того, як пан Янукович переміг на президентських виборах наприкінці 2004 року. Його перемога була анульована за рішенням суду, коли демонстранти звинуватили його команду у фальсифікації голосів, і в результаті повторного голосування тріумфував пан Ющенко.

Ті події продемонстрували наявність розколу в Україні. З одного боку – ті, хто асоціював себе із Заходом і сподівався на владу європейського зразка, відкидаючи авторитарну модель багатьох пострадянських країн. З іншого боку було більше лояльності до Москви.

Однак у нинішній виборчій кампанії і пан Янукович, і пані Тимошенко намагалися пом’якшити свої позиції.

Пан Янукович наголошував на своїй незалежності від Росії, закликаючи до інтеграції України з Європою. А пані Тимошенко, яка раніше регулярно нападала на Кремль, тепер каже, що добиватиметься тепліших відносин із Росією.

Оригiнал матерiалу:
http://www.nytimes.com/2010/02/08/world/europe/08ukraine.html?ref…

Категория: політика | Просмотров: 553 | Добавил: foto-uzh | Теги: Украина, Политика, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]