Главная » 2009 » Октябрь » 1 » Депутатам таки не видали зарплати
12:11
Депутатам таки не видали зарплати

Вересень приніс народним депутатам погані фінансові новини. У середині місяця, представляючи держбюджет-2010, прем’єр Тимошенко пообіцяла, що з 1 січня наполовину уріже їм зарплати. А тиждень тому зазіхнув на депутатські гривні Голова Верховної Ради Володимир Литвин, запевнивши, що у разі блокування сесійної зали не підписуватиме «слугам народу» зарплатні відомості. Так і зробив. 27 вересня, в день, коли нардепам видають їхні кровні, у сейфах парламентської бухгалтерії було порожньо. Нулі світилися і на моніторах банкоматів, коли депутати вставляли туди зарплатні карточки…

- Зарплати нам не видали, бо спікер Литвин не підписав відповідного розпорядження, - каже член Регламентного комітету Верховної Ради Валерій Камчатний. – Можливо, Володимир Михайлович аналізує ситуацію, яка склалася навколо його вольового рішення. Але факт залишається фактом: жоден з моїх колег зарплати за вересень не отримав.

- Чи не виникало через таке «свавілля» якогось бунту?

- Ми розглядали це питання на нашому комітеті. Прийняли рішення звернути увагу пана Литвина на невідповідність його розпорядження нормам регламенту, порекомендували йому переглянути своє рішення. Підтримую намагання нашого Голови налагодити нормальну роботу вищого законодавчого органу, але те, що він вирішив не платити всім, - і тим, хто блокує, і тим, хто готовий до праці, - погодьтеся, несправедливо. Є одна лише законна підстава, за якої депутатам не нараховують платні у пленарні дні: якщо вони особисто письмово не зареєструються перед початком засідання. Карати гривнею за блокування регламент не передбачає.

- Чи можуть депутати подати в суд на Литвина за те, що він затримує їхню платню?

- Ймовірність цього невелика. Коли на фоні гострої політичної кризи хтось займатиметься питаннями власного матеріального забезпечення, виборці його не зрозуміють. Водночас, незважаючи на розмови щодо величини депутатських статків, хочу сказати, що значна частина депутатського корпусу, зокрема я, не має інших джерел для існування. І живе винятково за рахунок зарплати парламентарія.

- А якщо «беззарплатні» депутати спробують змістити спікера…

- Не думаю, що грошове питання може бути підставою для заміни Голови Верховної Ради. В умовах виборчої кампанії це спрацювало б на користь Литвина, не думаю, що ті ж «регіонали» робили б кроки для такого піару спікера. Рішення Литвина, з одного боку, отримує підтримку у простих людей. З іншого – воно не правове. А для зміщення спікера повинні бути більш серйозні підстави.

- Можливо, Литвину варто було б переглянути парламентське відео, вирахувати, хто заважав йому працювати і оштрафувати їх, а не всіх скопом?..

- Не треба дивитися відео. Блокування трибуни і президії здійснює конкретна політична сила – Партія регіонів. Вона це задекларувала.

Єдиний шлях виходу з цього тупика – переговори, пошук компромісів. Як на мене, треба чинити більш цивілізовано: вносити зміни до регламенту, де передбачити реальні жорсткі санкції, які запобігали би блокуванню. Як-от, запровадження служби парламентського пристава, яка б мала право ізолювати парламентських хуліганів. У нас деякі колеги неправильно трактують поняття депутатської недоторканності, думають, що їм дозволено все, у тому числі - ламати мікрофони…

- А як у світі дають собі раду з тими, хто паралізує роботу законодавчого органу?

- Там теж бувають гострі ситуації. Але, як правило, вони не доходять до такого абсурду, як у нас. Буває, станеться якийсь інцидент – оголошується перерва – і після цього всі заспокоюються. Місячних блокувань у них нема. Превентивних заходів до гарячих західних депутатів не вживають, бо ними керує розум, вони вміють вчасно зупинитися…
 
Категория: політика | Просмотров: 636 | Добавил: onok | Теги: зарплата, невиплата, депутати, Верховна Рада | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]