Главная » 2009 » Октябрь » 6 » Арсеній Яценюк: «У нас немає іншого виходу, як запропонувати в обмін на дорогий газ дешеву електроенергію»
12:36
Арсеній Яценюк: «У нас немає іншого виходу, як запропонувати в обмін на дорогий газ дешеву електроенергію»
Арсеній ЯценюкЛідер Громадської ініціативи «ФРОНТ ЗМІН» Арсеній Яценюк у понеділок, 5 жовтня, відвідав Рівненську атомну електростанцію. Разом із керівництвом РАЕС Арсеній Яценюк оглянув машинний зал, де знаходяться турбогенератори 1-го і 2-го енергоблоків РАЕС, а також центр керування 2-м блоком. За участю лідера «ФРОНТУ ЗМІН» на РАЕС відбулася нарада керівного складу станції.
В інтерв’ю журналістам після наради Арсеній Яценюк підкреслив, що питання енергетичної безпеки України можна вирішити шляхом переходу з дорогого газу на дешеву атомну електроенергію. «У нас немає іншого виходу, як запропонувати в обмін на дорогий газ дешеву електроенергію. Нехай люди приймають рішення. Якщо це дешевше в рази, то це рішення саме лежить на поверхні: людина сама його прийме і адекватно прийме», - зазначив він.
Лідер «ФРОНТУ ЗМІН» зазначив, що передусім треба збільшувати потужності вже збудованих атомних електростанцій. «Звичайно, що треба збільшувати потужності. Логічно те, щоби таке збільшення потужностей здійснювалося вже на побудованих атомних електростанціях», - сказав політик.
У той же час він підкреслив необхідність розвитку електромереж. «Електроенергії багато, але треба зробити засоби доставки цієї електроенергії. І з мереж треба розпочинати. Рівне – яскравий цьому приклад. Необхідно негайно будувати лінію Рівне-Київ для того, щоб ці надмірні потужності, які сьогодні є в Рівному, дали можливість отримувати Києву дешеву електроенергію», - сказав він.
Арсеній Яценюк зазначив, що одним із найважливіших завдань є також збереження і заохочення фахівців, які працюють на АЕС. «Це найважливіше. Якщо зараз не зайнятися збереженням фахівців, оплатою цим фахівцям відповідної заробітної платні і просто не турбуватися про них, то Білорусь і Росія їх розтягне. І цей процес вже сьогодні йде», - підкреслив політик.

Довідково

Рівненська атомна електростанція (РАЕС) - перша в Україні атомна електростанція з енергетичним водо-водяним реактором типу ВВЕР-440 (В-213). Два енергоблоки з такими реакторами введені в експлуатацію у 1980 і 1981 роках, а третій і четвертий – з реакторами ВВЕР-1000 – у 1986 та 2004 роках.
Рівненська АЕС розташована на північному заході Рівненської області, за 120 км від Рівного, біля міста Кузнецовськ. Такий вибір був зумовлений низькою родючістю піщаних земель та великою віддаленістю від густозаселених територій. На Рівненській АЕС вперше у вітчизняній практиці та й у Європі почалось зведення градирень висотою 150 м, діаметр яких знизу – 127 м, зверху – 66 м. Так було забезпечене оборотне водопостачання станції в замкнутому циклі, що зводить до мінімуму споживання води й повністю виключає можливість забруднення оточуючого середовища.
Новаторським було рішення спорудити на РАЕС шахту локалізації аварій. Вона збудована вперше в світі і виконує функцію радіаційного захисту. Патенти на будівництво шахти були куплені США, ФРН, Великобританією, НДР, Чехословаччиною.
Крім цього, всі об’єкти Рівненської АЕС мають посилений сейсмічний захист – він дозволяє станції витримати землетрус до шести балів.
На РАЕС працюють близько 8400 працівників. Середній вік робітників - 41 рік.
Категория: вибори 2010 | Просмотров: 621 | Добавил: foto-uzh | Теги: арсеній яценюк, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]