Главная » 2009 » Октябрь » 16 » Арсеній Яценюк: «Система європейської колективної безпеки – це міф. Моє завдання – гарантії безпеки для України»
09:53
Арсеній Яценюк: «Система європейської колективної безпеки – це міф. Моє завдання – гарантії безпеки для України»
Арсеній ЯценюкЛідер Громадської ініціативи «ФРОНТ ЗМІН» Арсеній Яценюк вважає, що Україні потрібні реальні безпекові гарантії, а не розмови про можливе приєднання до європейської системи колективної безпеки. Про це він сказав у четвер, 15 жовтня, на прес-конференції в Києві.
Лідер «ФРОНТУ ЗМІН» підкреслив, що питання приєднання України до НАТО не на часі. «Мені немає чого говорити про НАТО, тому що НАТО самостійно вже все сказало устами двох Генеральних секретарів, попереднього і сьогоднішнього Генерального секретаря. Було дуже чітко висловлено: Україна не готова стати членом НАТО», - сказав політик.
На його думку, нинішня цивілізаційна криза відобразилася не тільки на світовій економіці й політиці. «Ми ж з вами чудово усвідомлюємо, що ця цивілізаційна криза, яка відбулася, має наслідки не тільки економічні, не тільки політичні, вона має і безпекові наслідки. І ніхто не знає, яка система безпеки буде на європейському континенті», - додав Арсеній Яценюк.
«От Янукович «співає» Путіну і Медвєдєву про так звану європейську колективну систему безпеки. Про це, до речі, говорила і Тимошенко. Я от хочу зрозуміти: а це що за така система безпеки? Проти кого буде захищатися Європа? Де ворог? Як може існувати система безпеки, в якої немає безпосереднього ворога? І куди подінеться тоді НАТО?», - сказав він.
Арсеній Яценюк вважає, що це питання має вирішуватися іншим чином. «У нас не подоланий розкол між країнами-членами НАТО і країнами колишнього Варшавського договору. Він існує на підсвідомому рівні. Перше, з чого ми повинні розпочати на європейському континенті, – це широкомасштабна програма по підписанню довгострокових міжнародних угод, двосторонніх і багатосторонніх», - сказав лідер «ФРОНТУ ЗМІН».
 «Поки що ніякої мови про військові союзи не може йти. Мова може йти про гарантії безпеки, гарантії безпеки Росії, Україні, Німеччині, Франції, Італії. Тобто, гарантії безпеки  на двосторонньому і багатосторонньому рівні. А що стосується так званої колективної системи безпеки – це міф. Міф, який спрямований тільки на одне - розвал НАТО», - зазначив політик.
Арсеній Яценюк підкреслив, що він ставить перед собою зовсім інше завдання. «У мене завдання – для України отримати гарантії безпеки, яких немає ні по Будапештському меморандуму, ні по статуту Організації Об'єднаних Націй. Вони є декларативні, але їх немає фактично. Механізм тут один. Окрім власних боєздатних сил, це, звичайно, міжнародно-правові гарантії безпеки на підставі багасторонніх угод. І цим ми будемо займатися», - сказав лідер «ФРОНТУ ЗМІН».


Категория: вибори 2010 | Просмотров: 791 | Добавил: foto-uzh | Теги: Безпека, арсеній яценюк, програма, гарантії, Європа, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]