Главная » 2009 » Октябрь » 16 » Арсеній Яценюк: «Або Київ стане світовим гравцем, або Україна зникне з карти світу»
13:46
Арсеній Яценюк: «Або Київ стане світовим гравцем, або Україна зникне з карти світу»
Арсеній ЯценюкЯкщо Україна в нинішніх умовах не виступить з ініціативою, то за кілька років може втратити суверенітет, вважає лідер Громадської ініціативи «ФРОНТ ЗМІН» Арсеній Яценюк. «Ми не можемо бути посередником: або ми гравець на цьому ринку, або ми тоді будемо розірвані між Росією і Заходом. Якщо Україна не перехопить ініціативу і не скаже: хлопці, ми ініціюємо новий простір, на нових умовах, на абсолютно чітких проектних умовах, пішли разом з нами, - то через 5 років ми будемо говорити вже не про Україну», - сказав політик в програмі «Я так думаю» з Анною Безулик на «5 каналі».
Арсеній Яценюк наголосив, що після нинішньої цивілізаційної кризи світ дуже радикально змінився, в ньому більше немає світового гегемона – Сполучених Штатів, Вашингтон  дуже чітко висловився, що займатиметься вирішенням своїх проблем.
У той же час, за словами політика, немає жодної країни в світі, яка самостійно може стати на ноги після цієї цивілізаційної кризи. «Всі шукають якихось союзів. І для України немає альтернативи того, щоб Україна стала центром нового простору», - зазначив він.
Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна у передбачуваній перспективі не буде членом Європейського Союзу, так само як не вступить до НАТО.  «Передбачуване майбутнє – це наш з вами вік. Я не збираюся стояти і на колінах в когось просити про членство», - підкреслив він.
Тому, за його словами, Київ має запропонувати ЄС чотири спільні політики: щодо доступу товарів, робіт і послуг; вільного переміщення українців, тому що європейці до нас і так переміщаються; спільні економічні проекти: політичний діалог. «Це прагматичний підхід. Це те, що ми отримаємо від європейців», - пояснив політик.
З іншого боку, зазначив Арсеній Яценюк, Київ має протягнути руку всій Східній Європі, в тому числі і росіянам. «Київ може стати ініціатором нового східноєвропейського простору, того простору, який не претендує на нову імперію. Ми їм тягнемо руку в економічному питанні», - підкреслив лідер «ФРОНТУ ЗМІН». Він вважає, що почати треба з чотирьох спільних політиків для східноєвропейських країн: енергетичної, продовольчої, транспортної та озброєнь.
Він вважає, що у країн Східної Європи проблеми спільні і вони можуть їх спільно вирішувати. «Тільки не треба домінувати – це найважливіше. Диктувати не потрібно.  Я не сказав, що Україна домінує. Я сказав тільки одне - Україна пропонує. Якщо ми замінимо підходи з диктаторських на спільні, прагматичні, ми знайдемо спільну розмову, спільний інтерес», - підкреслив він. За його словами, Москва
«У Східній Європі - не одна Москва. А Молдова, а білоруси, а грузини, а вірмени, в долучити туркменів і казахів. Тому це проект, який зацікавить всіх. В сучасному світі всі чудово розуміють: центри стали інші. Тому ми повинні чітко усвідомити: або ми формуємо нову ініціативу, не на неоімперських амбіціях, не з точки зору диктату і хто ким буде керувати, а з точки зору виключно прагматичного підходу. У нас є чотири проекти, ми стаємо і починаємо їх робити. Тоді ми відновимо, по-перше, силу України, по-друге, ми тоді стаємо гравцем. Ми тоді формуємо нового континентального гравця», - підкреслив Арсеній Яценюк.
Він вважає, що ставши ініціатором і центром такого простору, Київ стане рівноправним гравцем на світовій арені: «Для того, щоб Україна стала гравцем, вона повинна стати сильною. Мені не потрібна роль молодшої сестри. Ми вже були молодшим братом. Як тільки ми станемо сильні, як тільки ми станемо впливовим центром, тоді ми підемо по шляху єдиної спільної європейської політики».

PRESS-КАРПАТ
Категория: вибори 2010 | Просмотров: 578 | Добавил: foto-uzh | Теги: арсеній яценюк, КиївЄвропа, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]