Главная » 2009 » Октябрь » 5 » Андрій Пишний: «Один з головних злочинів діючого керівництва Національного банку – потурання кредитній політиці іноземних та вітчизняних бан
12:25
Андрій Пишний: «Один з головних злочинів діючого керівництва Національного банку – потурання кредитній політиці іноземних та вітчизняних бан
Андрій Пишний«Причини обвалу української промисловості тільки частково полягають у глобальній фінансовій кризі. Реальна ж причина наших проблем – безграмотна економічна політика, яку проводили всі без винятку українські уряди починаючи з 2003 року», – пише у своїй статті в «Економічній правді» Андрій Пишний, заступник голови Ради громадської ініціативи Арсенія Яценюка «ФРОНТ ЗМІН».

«Безперервна низка виборів і пов'язаний з ними соціальний популізм влади призвели до остаточного розбалансування доходів населення, внутрішнього виробництва та споживання. У гонитві за симпатіями електорату уряди Януковича й Тимошенко по черзі штучно підвищували темпи зростання доходів населення: 16,5% у 2003 році та 44,8% – у 2008 році. При цьому темпи зростання валового внутрішнього продукту були абсолютно не еквівалентні доходам громадян – у 2003 році приріст ВВП становив 9,6%, а в 2008 році – всього 2,1%», – заявляє Андрій Пишний.
За словами Пишного напрошується логічне запитання: якщо вітчизняна економіка не могла забезпечити гонку соціальних стандартів, тоді за рахунок чого «блакитна» та «помаранчева» влади підвищували зарплати й пенсії? Відповідь лежить на поверхні: за рахунок стимулювання імпорту, оподаткування якого в передкризові роки забезпечувало до 60% податкових надходжень зведеного державного бюджету.

Андрій Пишний називає інструменти, за допомогою яких чиновники збільшували приплив імпорту в Україну: «У 2005 році Кабмін Юлії Тимошенко провів штучне зміцнення курсу гривні з 5,31 до 5,05 гривні за долар, а потім, у 2008 році, після вступу до СОТ, ще одне зміцнення - до 4,86 гривні за долар. Одночасне штучне зростання доходів населення ще більше сприяло притоку імпортних товарів. Оскільки вітчизняна промисловість не могла забезпечити попит, який зростав, то доходи людей витрачалися на придбання товарів закордонного виробництва. В результаті у 2005 році Україна вперше зіткнулася з дефіцитом торговельного балансу на рівні 1,8 мільярда доларів, який до кінця 2008 року збільшився до 17,7 мільярда».

На думку Андрія Пишного, цей дефіцит покривався величезними потоками фінансових ресурсів, які надходили в Україну від зарубіжних інвесторів і кредиторів. «І тут важливо зазначити, куди йшли ці гроші: більше 80% усіх іноземних інвестицій у 2005-2008 роках пішли у банківський сектор, який отримав і левову частку позик з-за кордону», - каже Андрій Пишний.
Ці позики були перенаправлені на кредитування всередині України, в першу чергу на фінансування купівлі імпортних товарів у кредит . «Я вважаю одним з головних злочинів чинного керівництва Нацбанку потурання кредитній політиці іноземних та вітчизняних банків в Україні, – наголошує Андрій Пишний. –
Замість того, щоб змусити кредиторів хоча б половину ресурсів віддати на фінансування виробництва, чиновники допустили лавиноподібне зростання валютних позик населенню, яке витрачало отримані гроші на купівлю все тих же імпортних товарів».
За словами Андрія Пишного, протягом п'яти років у країні створювалася ілюзія фінансової стабільності: дефіцит торговельного балансу покривався валютними кредитами, за які тут же купувалися нові партії імпортних товарів. Таким чином, формувався класичний міхур боргової залежності, який рано чи пізно повинен був лопнути.
«Голкою, що його проткнула, стала пріснопам'ятна глобальна фінансова криза, яка призвела до повної зупинки кредитування України на міжнародних ринках. Відсутність іноземних позик призвела до масштабної девальвації гривні, яка і стала тригером економічної кризи в Україні», - заявляє Андрій Пишний, заступник голови Ради «ФРОНТУ ЗМІН».

Категория: політика | Просмотров: 495 | Добавил: foto-uzh | Теги: арсеній яценюк, Андрій Пишний, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]