Главная » 2009 » Октябрь » 15 » А ми тую славу підіймемо!
17:54
А ми тую славу підіймемо!

14 жовтня – свято Покрови Матері Божої. У цей день, згідно з канонами християнської віри, пречиста Богородиця захистила стражденних людей-християн, розіславши над ними омофор. Згідно з легендами, наші предки також були свідками того, як Пречиста Діва врятувала славний Почаївський монастир від турків.

 

День Покрови глибоко шанували українські козаки. Для них це було одним із найбільших свят. А для наступних поколінь нашого народу козацтво стало високим взірцем лицарської духовності, шляхетності, моралі, сили волі і сили духу, подвижництва і героїзму. Слід також зазначити, що козаки поважали слабших, були ніжними і ласкавими батьками, у всьому допомагали соціально незахищеним – жінкам-вдовам, бабусям, одиноким матерям. Вони поглиблювали українську національну традицію культивуванням високого покликання Матері в громадському житті, продовженні роду.

 

Згідно з Указом Президента України, починаючи з 1999 року 14 жовтня ми відзначаємо День Українського козацтва.

 

Саме слово «козак» тюркського походження і запозичене українцями від південних сусідів. У широкому розумінні «козак» – це вільна людина, шукач пригод, бурлака. Водночас цим словом позначалися прикордонники, вправні вершники, наймані воїни.

 

На формування українського козацтва значною мірою впливали суспільні процеси. Уходництво та оборона південного прикордоння до середини ХVІ століття були основними чинниками поповнення козацтва. Переважали вихідці з міст та містечок. Соціально-економічні зміни в Україні після Люблінської унії зумовили поповнення козацьких загонів колишніми боярами, шляхтою, а особливо селянами та міщанами.

 

Козаки прославилися перемогами над турками, татарами, ляхами у довготермінових походах. А ще донині дивує нащадків уміння козаків-характерників лікувати різні болячки, набиратися сили «від землі». Наші славні предки були хорошими мисливцями, вміли заготовляти продукти не лише на зиму, а й забезпечували себе у далеких походах.

 

Запорізька Січ дивувала іноземних гостей глибокою вірою в Бога, твердою дисципліною, а найбільше – цілковитою демократією. Адже перша справді демократична Конституція була написана на Запоріжжі Пилипом Орликом. Та й взагалі імена багатьох славних лицарів-козаків пов’язані із Запорізькою Січчю. Це – Максим Залізняк, і Богдан Хмельницький, Петро Калнишевський, Іван Сірко та багато-багато інших.

 

Гордімося нашою історією, і прагнім прожити життя так, щоб бути гідними наших великих предків.
 
Ірина БОГАШ, PRESS-КАРПАТ
Категория: Закарпаття | Просмотров: 601 | Добавил: onok | Теги: Україна, віра, Козаки, свято Покрови Матері Божої, Запорізька Січ | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]