Главная » 2009 » Ноябрь » 3 » Журналіст може продавати свою працю, але не має права продавати совість
13:58
Журналіст може продавати свою працю, але не має права продавати совість

Звернення секретаріату Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України до працівників засобів масової інформації Львівщини.

19 жовтня 2009 року офіційно стартувала кампанія з виборів Президента України. Насправді ж, всупереч чинному законодавству України, вона іде вже тривалий час, набуваючи, на жаль, дедалі чорніших ознак брудної політичної боротьби. На кону ж бо - найвища посада в державі, а отже - майбутній напрям розвитку країни.

Усвідомлюючи особливо важливу роль преси, радіо, телебачення, інформаційних агенцій, інтернет-видань в об’єктивному, збалансованому інформуванні населення про хід виборчого процесу, неупередженому висвітленні передвиборчої агітації, звертаємось до колективів засобів масової інформації усіх форм власності, до усіх журналістів Львівщини із закликом діяти в цей відповідальний час виключно в рамках законів України “Про друковані ЗМІ (пресу) в Україні”, “Про радіомовлення і телебачення”, “Про інформацію”, а також чинного Закону “Про вибори Президента України” з поправками.

Сподіваємось, в остаточній редакції Закону “Про вибори Президента України” не буде жодних ущемлень свободи слова, обмеження доступу журналістів до приміщень для голосування, позбавлення їх права бути присутніми на засіданнях виборчих комісій. Такі обмеження і відмови мають кваліфікуватись як грубі порушення законів.

Засновники засобів масової інформації усіх форм власності, дотримуючись чинного законодавства, не повинні втручатись у редакційну політику ЗМІ і творчий процес журналістів з намірами впливу на вибори. Органи влади мають зробити відповідні кроки до ефективного захисту журналістів та інших працівників редакцій і редакційних приміщень під час виборчої кампанії. Нагадаємо, що в ході попередніх виборів Президента були підпалені приміщення редакцій деяких засобів масової інформації, але зловмисників, на жаль, досі не виявлено і не покарано.

З метою надання журналістам відповідних юридичних консультацій та методичних рекомендацій, правління обласної організації НСЖУ спільно з Асоціацією медіа-юристів Львівщини та Комітетом виборців України планує організувати ряд семінарів, “круглих столів”, прес-конференцій з проблем правового регулювання виборчого процесу і проведення передвиборчої агітації, особливостей поширення інформації про кандидатів у президенти та їх програм, оприлюднення результатів соціологічних досліджень тощо. У зв’язку з цим просимо колег заздалегідь надсилати на адресу обласної організації НСЖУ (79000, вул. Соломії Крушельницької, 5/3, м. Львів) запитання з виборчої тематики, на які вони хотіли б отримати вичерпні відповіді.

Пам’ятаймо: від нас з вами, від якості нашої професійної діяльності значною мірою залежить сприятлива обстановка для вільного волевиявлення і демократичного вибору. Журналіст, як і кожен громадянин, має право на особисті політичні симпатії чи антипатії. Але ми не можемо у своїх публікаціях, теле- та радіоефірі нав’язувати їх іншим. Наш обов’язок, наше покликання - давати людям неупереджену, незаангажовану, об’єктивну, збалансовану інформацію, на основі якої кожен робитиме свій особистий вибір.

Не даймо втягнутись у брудні передвиборчі технології, не даймо використати себе як інструмент чорного піару, маніпулювання, наклепу! Не забуваймо мудрих настанов відомого вчителя багатьох поколінь журналістів, світлої пам’яті професора Володимира Здоровеги: “Журналіст може продавати свою працю, але не має права продавати совість”.

Будьмо гідними високих принципів журналістської професії - правдивості, достовірності, об’єктивності.


Прийнято на секретаріаті ЛОО НСЖУ 27 жовтня 2009 р.
 
Категория: преса | Просмотров: 665 | Добавил: onok | Теги: НСЖУ, Україна, звернення, вибори, Львівщина, журналістика | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]