Главная » 2009 » Сентябрь » 29 » Завтра Україна вперше відзначатиме День усиновлення
17:44
Завтра Україна вперше відзначатиме День усиновлення

Завтра Україна вперше на державному рівні відзначатиме День усиновлення. Про це повідомив міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, виступаючи на "круглому столі" "Кожна дитини повинна мати сім'ю: влада і громада об'єднують зусилля". Організаторами заходу стали Мінсім'їмолодьспорту, Програма USAID "Родина для дитини"/Холт Інтернешнл та Фонд Ріната Ахметова "Розвиток України".

У роботі "круглого столу", де йшлося про проблеми та успіхи у розвитку національного усиновлення, про стратегію державної політики у цій сфері, обговорювалися всі "за" і "проти" таємниці усиновлення, порушувалися актуальні питання навчання потенційних усиновителів та підготовка дітей до влаштування в сім'ю, взяли участь представники Програми USAID "Родина для дитини", Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України", ВГО "Магнолія", МБФ "Отчий Дім", МБО "Надія та житло для дітей в Україні", ВБО "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" та батьки, які виховують усиновлених дітей.

Юрій Павленко поінформував присутніх про суттєві зрушення, які відбулися в реалізації програми з національного усиновлення. "Це одна із найуспішніших програм, яка вже зараз дає позитивні результати", - сказав він, уточнивши, що "починаючи з 2004 року масштаби усиновлення сиріт зросли на 30%, а торік кількість українських родин, які стали батьками для чужих дітей, перевищила кількість іноземних сімей". У 20 разів збільшилося число діток, яких узяли на виховання прийомні родини або вихователі дитбудинків сімейного типу.

Торік кількість дітей, які знайшли собі родину (а це 20 тисяч), перевищила кількість дітей, які осиротіли - 14 тис. Загалом же за роки незалежності українські родини усиновили 35 тисяч сиріт. Лише за 8 місяців 2009 року кількість усиновлених дітей зросла більш ніж на півтори тисячі.

Але ця великомасштабна робота, за словами міністра, тільки починається. Міністр висловив упевненість у тому, що по завершенні реформи (до 2015 року) в Україні зникне таке поняття як дитина-сирота, яка виховується не в сім`ї. "Переконаний, кожна українська дитина, яка в силу різних обставин втратить рідних тата та маму, виховуватиметься в новій родині, за невеликим винятком тих, хто потребуватиме постійної уваги спеціалізованих медичних працівників", - сказав він, додавши: мало не щомісяця відбувається перепрофілювання однієї з інтернатних установ у іншу форму дитячого закладу. "І не тому, що силою закривають, а тому, що всі діти з цього інтернату знайшли родину", - пояснив урядовець.

Директор Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Людмила Волинець відзначила іншу позитивну динаміку: дедалі активніше в Україні всиновлюють дітей старшого віку. Торік стіни інтернатів залишило 155 дітей віком від 6 до 18 років, а нинішнього року наші співвітчизники всиновили 109 дітей від 7 до 12 років та 11 дітей - від 13 до 18 років.

"Це дуже втішна тенденція, - зауважила вона, - оскільки із 32 тисяч дітей, які чекають на усиновлення, 27 тисяч - віком від 7 років і старші".

Президент ВГО "Магнолія" Євгенія Ткаченко закликала журналістів до активної участі у сприянні усиновлення. За її словами, роль ЗМІ тут дуже важлива. "Ми використали засоби телебачення, щоби допомогти конкретним дітям із дитбудинків знайти собі тата й маму. Акцію "Цій дитині потрібна родина" підтримали 11 телекомпаній. Із 357 діток, ролики про долі яких були показані у різних регіонах країни, 217 нині вже усиновлені", - констатувала вона.

Під час засідання було зроблено огляд стану, тенденцій розвитку та законодавчих ініціатив у сфері усиновлення, презентовано збірку "Усиновлення: реалії та тенденції", до якої увійшли результати соціологічних досліджень. На прикладі життєвих історій учасники ділилися досвідом пошуку сімей для дітей-сиріт. Наголошувалося на необхідності руйнації стереотипів щодо дітей-сиріт з особливими потребами, у тому числі ВІЛ-інфікованих. Саме таким дітям присвячений короткометражний фільм "Діти", демонстрація якого відбулася під час "круглого столу".

Юрій Павленко відзначив велику роль громадських організацій, бізнесу, зокрема Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України", міжнародних організацій та церкви.

"Символічно, що День усиновлення, який згідно з Указом Президента припадає на 30 вересня, збігається з днем християнського свята Віри, Надії і Любові. Завтра в українських церквах пройдуть молебні за усіх батьків, які взяли у свої родини на виховання осиротілих дітей", - сказав на завершення міністр.
Категория: Україна | Просмотров: 541 | Добавил: onok | Теги: відзначення, Україна, День усиновлення | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]