Главная » 2009 » Сентябрь » 16 » Заробітчанські гроші і далі йдуть в Україну
15:22
Заробітчанські гроші і далі йдуть в Україну

Гроші українських заробітчан: Чи зменшилися перекази в умовах кризи?Інтерв’ю Бі-Бі-Сі економічного експерта Андрія Гайдуцького. 

Підрахунки дають підстави вважати, що заробітчани-мігранти підтримують українську екноміку десятками мільярдів доларів річно.

Бі-Бі-Сі: Чи призвела криза до зменшення заробітчанських грошей в Україну? 

Андрій Гайдуцький: Можна сказати, що це лише частково так. Якщо ми подивимося статистику, то за перше півріччя обсяги переказів в Україну знизилися досить неістотно. Офіційна статистика НБУ говорить лише про те, що 6% зниження за I півріччя. 

Бі-Бі-Сі: Як Ви думаєте, чому це так? Якщо дійсно звертати увагу на глибину кризи, то падіння в переказах мало би бути достатньо відчутним? 

Андрій Гайдуцький: Звичайно, якщо порівняти з прямими іноземними інвестиціями, портфельними інвестиціями, іншими складовими ринкового ринку капіталу, то падіння переказів на 6%, то це можна сказати “крапля в морі”. Тим більше, що це лише перше півріччя. Якщо ж подивитися динаміку за минулі роки, то саме в перше півріччя мігранти шлють найменше грошей, далі воно іде на збільшення. Тобто під різдвяні свята під новий рік прийде більше грошей. І ми можемо, я думаю, за результатами року, ми зможемо говорити не про зниження, а про відсутність темпів зростання. 

Бі-Бі-Сі: А що ми можемо сказати про те, як це взагалі рахується? Ви кажете, що це дані НБУ. Як Нацбанк рахує ці гроші? Я підозрюю, що багато людей привозять гроші в Україну в кишенях. 

Андрій Гайдуцький: Нацбанк рахує гроші, які проходять через фінансово-банківську систему. Тут фактично дві підскладові – банки, і друге це системи на зразок Western Union, MoneyGram. За моїми особистими підрахунками, лише п’ята частина грошей проходить через фінансово-банківську систему. Все решта іде неофіційними, приватними каналами: самостійно або через інших мігрантів, через водії маршрутних автобусів або потягами передають. 

Бі-Бі-Сі: А ці неофіційні канали, на Вашу думку, так само знизилися в обсягах на 6 %, чи може бути інакше? 

Андрій Гайдуцький: Я думаю, що якраз через те, що мігранти почали більше економити, і навіть якщо вартість переказу 2-10%, то мігрант буде намагатися здешевити вартість переказу, і можливо частина неофіційними каналами може збільшитися, про це також говорять і фахівці Світового банку. 

Бі-Бі-Сі: Тобто ці 6% з банківських переказів можуть бути теоретично +6% на неофіційних каналах? 

Андрій Гайдуцький: Так, можуть. Теоретично можуть нівелюватися. 

Бі-Бі-Сі: Якщо поєднати кошти з офіційних і не офіційних джерел українських заробітчан, на скільки це серйозний чинник в українській економіці? 

Андрій Гайдуцький: Офіційно, те, що НБУ декларує – це близько 6 млрд. дол. Частина цих грошей через банківські установи, а частина через систему грошових переказів. Неофіційно, наші підрахунки, які ґрунтуються на країні працевлаштування, на середньому рівні зарплати в цій країні, на частині зарплати, яку мігрант переказує можна говорити про $20-25 млрд. на рік. 

Бі-Бі-Сі: Яка країна або який регіон найважливіший у цій справі? Тобто звідки українські заробітчани передають більше грошей в Україну? 

Андрій Гайдуцький: Найбільше українців працює в Росії, офіційна статистика теж покаже Росію. Але за нашими підрахунками це Італія, далі Росія, Польща і Португалія. Фактично оце найбільші чотири коридори. 


Бі-бі-сі

PRESS-КАРПАТ

Категория: Україна | Просмотров: 574 | Добавил: onok | Теги: криза, Україна, українська економіка, гроші, заробітчани, Андрій Гайдуцький | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]