Главная » 2009 » Сентябрь » 21 » Вишково святкувало день народження
15:34
Вишково святкувало день народження
            Перша згадка про Вишково датована 1010-м роком, тож в цьому році виповнюється його 999-та річниця. Поселення розросталось швидкими темпами і до 17-го століття було одним з найбільших на Закарпатті. Тож не випадково йому в 1620 році присвоїли статус коронного міста, а Ференц Ракоці тримав тут королівський озброєний загін. У Вишкові компактно проживають угорці, українці та росіяни, які сповідують реформаторську, православну, греко-католицьку та римо-католицьку віру, а споруда місцевої реформаторської церкви є однією з найстаріших на Закарпатті. Місцеві жителі з 19-го століття займаються таким екзотичним та практичним (з точки зору сировинного забезпечення) ремеслом , як плетіння кошиків із кукурудзяного листя. В 1-й половині 20 століття Вишково мало статус села, а з 1972 року йому присвоїли статус селища.
            В неділю, 20 вересня, на селищному майдані біля селищної ради, було велелюдно. Сюди, окрім місцевих жителів, з’їхались гості як з нашої краю,так і з-за його меж. Відкрив святкування вишківський селищний голова Карло Сойко. Він відзначив, що головною цінністю селища є його люди. До слова, одним з таких є місцевий житель, ветеран міліціцейської служби Василь Веретяк, який 25 років віддав роботі за дотримання правопорядку в рідному селищі та Хустському районі. І навіть після того як пішов на пенсію, він продовжує брати активну участь в громадському житті селища. Ділиться своїми думками:
         –Я вже на пенсії, та все ж продовжую працювати на благо нашого селища, до якого окрім Вишкова, входять Яблунівка, Ракош, Шаян та Модьоровш, а це загалом 12,5 тисяч жителів. Для підтримання правопорядку робиться чимало. Зокрема, з ініціативи Карла Карловича ми організували комісію з підтримання громадського порядку на приватних підприємствах. Зараз під нашою охороною знаходяться близько 30-ти об’єктів. Самі вишківчани схвально ставляться до таких нововведень. Вони хочуть комфортно себе почувати у власному селищі.
            Кращих людей селища Карло Сойко нагородив грамотами та цінними подарунками. З вітальним словом до присутніх звернулись заступник Закарпатської облради Василь Брензович, представники Хустської районної влади та мери міст-побратимів з Угорщини: Іштван Гойду та Отілло Фегір. Шановних гостей після виступу на сцені відвозили на бричках, запряжених двійкою коней, що символізувало давність Вишкова.
         Далі свято продовжила концертна програма та футбольна гра між місцевим футбольним клубом та діючим чемпіоном Закарпаття з футболу – ФК Мукачево. І хоч в напруженій боротьбі мінімальну перемогу 1:0 здобули гості, та вишківці в кінцівці гри показали характер і мали реальні нагоди відібрати очки в лідера. А в цей же час шанувальників народної пісні розважали вокально-хореографічні колективи місцевих шкіл. Для хороших вокалістів провели конкурс у формі караоке на кращий голос. Вокально-інструментальний колектив «Інтеграл» з Берегова представив присутнім пісні на угорській мові, які тепло зустріли глядачі. Одна з солісток групи Анджеліка Кепіч поділилась враженнями від публіки: «Нам дуже сподобалася публіка.Т ут, у Вишкові, на подібному концерті ми вперше. Раніше ми бували тут, грали на весіллях. Наш вокально-інструментальний ансамбль в такому складі виступає вже 10 років. А ось наш керівник і гітарист Ваня, який є душею колективу, займається музикою близько 30 років.
          Піснями про любов українською та російською мовами зачепив найтонші струни душі присутніх Олександр Печке. Не заплановано перед публікою виступив з власними творами боронявський віртуоз пісні Іван Пилипець. Апогеєм свята став виступ народного артиста України Івана Поповича, який виконав відомі свої твори, а в антрактах розважав присутніх веселими анекдотами. До слова, пісню «Ой яка дівка веселенька…» закарпатський соловейко виконував разом з публікою та вишківським селищним головою. Свято залишило незабутні враження як у місцевих жителів,так і у гостей. Ігоря Стецька, приміром, з Хоросткова Тернопільської області до глибини душі вразили як виконавці, так і місцеві жителі.
       -Мою душу сколихнула щирість місцевих жителів.– ділиться враженнями від святкування Ігор Стецько.– Я дуже багато бував за кордоном,але ніде не відчував такої відкритості сердець, як тут, у Вишкові.  
Євген СВИЩО, для PRES-КАРПАТ

Категория: Закарпаття | Просмотров: 1015 | Добавил: onok | Теги: день села, Вишково, Хустщина, святкування | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]