Главная » 2009 » Сентябрь » 8 » "Викрутаси" від Михайла Ляха
18:21
"Викрутаси" від Михайла Ляха
Пам’ятайте! Світ, як море,
В нім легко втопитись,
Особливо хто не вміє
Вчасно захиститись.

Із книжки М. Ляха “Сміх лікує всіх”.
      У наш час написати хорошу книжку з усвідомленням того, що читач сьогоднішній є досить вередливим та вимогливим до різного роду видань, досить складно. Тому автору потрібно максимально оцінити кон’юнктуру книжкового ринку та попит жанру, в якому буде написана книжка. Хтось цікавиться науковою літературою, комусь до душі фантастика, для інших – класика. Але я впевнений, що гумористичний жанр у народі популярний для всіх категорій читачів. На Закарпатті, приміром, відомі двоє серйозних гумористів – Павло Чучка та Іван Петровцій, книжки яких користуються великим попитом.
         А от на Виноградівщині ця тема знайшла своє відображення у творчості Михайла Ляха, поета, автора кількох гумористичних книжок. Остання – “Сміх лікує всіх”. Автор добряче постарався, щоб читач не нудьгував, перечитуючи сторінку за сторінкою. Зізнаюся, що я “проковтнув” це видання за одну годину. У чому ж полягає його цінність? Тут гумор тісно переплетений із народною творчістю, котрі гармонійно синтезують між собою. До інших позитивних моментів я відніс би вдалі авторські ремарки, проілюстровані з сучасності. Виноградівський поет майстерно виклав явища, підмічені в нашому буденному житті – на роботі, в побуті, в сім’ї. Особливу увагу Михайло Лях приділяє випадкам порушення громадських норм людської поведінки, що дуже актуально в наші дні.
          Якщо говорити про структуру книжки, то вона поділена на кілька розділів, а саме: “Гуморески”, “З новим роком”, “Всяка всячина – весело сприймається за келихом вина”. Особливої уваги заслуговує розділ “Президентські вибори – 2004”, до якого увійшли “помаранчеві” коломийки та притчі, пов’язані з виборами. Неординарним за своєю суттю є ще один розділ – “Серйозні віршовані твори”, який, за авторським задумом, присвячений хорошим і талановитим людям району.
      Хорошим доповненням до книжки “Сміх лікує всіх” стали змістовні карикатури. У них висміюється несправедливість у суспільних колах, з якою вже всім остогидло боротися.
         Цікавим відкриттям для мене став “Сонник римований”, де автор здавалося б із примітивних речей створив оргигінальне чтиво. Цитую: “Якщо тобі приснилися: зелена цибуля – тобі сльози, комусь дуля; корова – напоять молоком без слова; собака – збудуться прогнози Зодіака; кінь – хтось на тебе кине тінь; обручка – скоро народиться внучка; орел – зустрінеться тобі гордий козел”. Одним словом, подібних викрутасів від Михайла Ляха читач зустріне чимало. Останнє його видання є лише яскравим підтвердженням загальновідомої всім істини – “Сміх лікує всіх”. Уміщений у книжці матеріал можна сміливо використати на різноманітних веселих урочистостях: весіллях, ювілеях, святкових вечорах.
       Тираж видання становить лише 100 примірників, що занадто мало для району. І дуже добре, що фінансову підтримку автору надали спонсори, які небайдужі до видавничих справ. Це, в першу чергу, Виноградівська районна рада, котра всіляко намагається підтримувати творчих людей у здійсненні їхніх культурних проектів.
      Мені залишається тільки побажати автору гострого пера, постійного творчого неспокою, а читачам – прочитати цю книжечку і переконатися, що в царині гумору Михайлу Ляху, принаймні на Виноградівщині, рівних немає.
Іван ТУПИЦЯ


Категория: культура | Просмотров: 649 | Добавил: onok | Теги: Михайло Лях, гумор, література, книжки, виноградів | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]