Главная » 2010 » Июнь » 10 » В УРЯДІ ЗМІН Арсенія Яценюка виступають за створення незалежного консорціуму для регулярних досліджень політичної лояльності ЗМІ
14:02
В УРЯДІ ЗМІН Арсенія Яценюка виступають за створення незалежного консорціуму для регулярних досліджень політичної лояльності ЗМІ
Сьогодні, в Києві в рамках проекту УРЯД ЗМІН відбулося обговорення ситуації зі свободою слова в Україні. На засіданні відзначалося, що головними цілями УРЯДУ ЗМІН є досягнення недоторканності «четвертої влади». ЗМІ мають працювати на інтереси країни і суспільства, а не окремих осіб, а влада – бути відкритою до суспільства.

Для цього, підкреслювалося на засіданні, має бути чіткий моніторинг дотримання професійних стандартів подачі інформації шляхом запровадження незалежних та авторитетних контрольних точок стану свободи слова – «термометру свободи слова». Пропонується створити незалежний консорціум для проведення регулярних досліджень політичної лояльності ЗМІ, впровадити підрахунок поділу часу та площ у ЗМІ між владою та опозицією. Крім того, пропонується визначати «індекс свободи слова очима журналістів» шляхом регулярного експертного опитування 25 провідних журналістів.

«Ми готові на базі УРЯДУ ЗМІН розпочати цей процес. Давайте всі, хто має бажання не на словах, а на ділі довести, що він бореться за свободу слова, створимо незалежний консорціум і щомісяця показуватимемо, що відбувається в країні зі свободою слова», - заявив на засіданні лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк.

«Ми просимо всіх приєднатися і допомогти країні отримати одну з найважливіших цінностей – право вільно говорити», - сказав він.

Координатор напрямку «Відкрита влада» УРЯДУ ЗМІН Богдан Козаченко зазначив, що до незалежного консорціуму мають увійти представники медіа, громадськості, політичних рухів, влади. Вони разом мають визначити методологію дослідження рівня свободи слова.  «Для визначення «індексу свободи слова» можна робити анонімне опитування, яке проводитиме авторитетна структура», - додав він.

УРЯД ЗМІН виступає за відновлення контрольної функції парламенту в питаннях свободи слова. Для цього, зокрема, необхідно ввести представників авторитетних громадських та професійних організацій до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також ініціювати парламентські слухання з найбільш актуальних питань, пов’язаних зі свободою слова.

На засіданні відзначалася необхідність блокування прийняття урядового законопроекту №2450 щодо обмеження права на свободу зібрань та волевиявлення. «Участь у мітингах, зборах, пікетуваннях – невідчужуване право громадян», - вважають в УРЯДІ ЗМІН.

В УРЯДІ ЗМІН закликають усі політичні сили підтримати законопроект Арсенія Яценюка «Про внесення змін до деяких законів» (щодо посилення гарантій свободи слова в Україні), зареєстрований у парламенті 31 травня 2010 року. Законопроектом пропонується віднести до проявів цензури, що карається кримінальною відповідальністю, дії не лише представників влади, а й цензуру з боку власників ЗМІ, їхніх керівників та редакторів.

Арсеній Яценюк пропонує прирівняти захист життя та здоров’я журналістів і членів їхніх родин до відповідних гарантій працівників правоохоронних органів. Законопроект також передбачає заборону арешту і затримання журналіста під час виконання професійних обов’язків, заборону вилучення у журналіста технічних засобів (фото- та відеокамер, відеокасет тощо).

Згідно із проектом закону, змінюється порядок формування Редакційного статуту телерадіоорганізацій та редакційної ради телерадіоорганізації на користь визначального впливу творчого колективу. Вводиться також поняття «журналістський запит» і порядок швидкої відповіді на нього органами влади.
Категория: Україна | Просмотров: 568 | Добавил: foto-uzh | Теги: арсеній яценюк, Київ, Уряд Змін, Фронт Змін | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]