Главная » 2009 » Ноябрь » 24 » В Мукачеві у День Свободи відбувся мітинг-реквієм по жертвах репресій
22:42
В Мукачеві у День Свободи відбувся мітинг-реквієм по жертвах репресій
МукачевоМинулої неділі мукачівці зібрались на подвір'ї перед Білим палацом князя Ракоці II, де нині знаходиться дитяча художня школа імені М.Мункачі, щоб вшанувати пам'ять багатьох тисяч невинних жертв сталінських репресій, яких саме на цьому дворі збирали для відправки на "триденні" роботи, а по суті - в концтабори. Вкарбувалось в пам’яті людській 14 листопада 1944 року, перший день нечуваних репресій у визволеному Закарпатті і, зокрема, нашому Мукачеві, коли із домівок забирали сотні чоловіків угорської та німецької національностей. І тільки через роки додому повернулося одиниці із десятків тисяч репресованих радянською системою. Шлях "Мукачево-Свалява-Самбір" і далі на Північ у ГУЛАГівські концтабори залитий сльозами і кров’ю невинних людей, яких сталінський режим позбавив права жити на рідній землі, які були приречені на знищення тільки тому, що були іншої національності та віросповідання. Їм тут, у центрі Мукачева, встановлено пам’ятник.

Про це говорили під час мітингу-реквієму, організованому міським Товариством угорської культури Закарпаття, представник обласного відділення КМКС Михайло Попович, гості з Ужгородського та Берегівського консульств Угорської Республіки в України, в’язень сталінських концтаборів, єпископ Реформаторської церкви Лайош Гулачі, пастор Мартин від німецької громади міста. Мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл у своєму виступі підкреслив, що мітинг-реквієм проводиться в день, коли вся Україна святкує День Свободи і обов’язок кожного, всього нашого суспільства винести належні уроки з трагічних подій минулого, кожен факт, кожне свідчення про трагічну історію має бути збережене в нашій пам’яті і повинно стати застереженням для наших нащадків. Щоб подібне ніколи не повторилося. Так само, як і не повинні повторитися сталінські Голодомори, політичні репресії та інші гіркі наслідки тоталітарної радянської системи.

Учасники мітингу-реквієму помолилися за невинних жертв, змішаний хор ветеранів, дівочий ансамбль і чоловічий квартет співали пісень пам’яті, повідомили "PRESS-КАРПАТ" в Мукачівському міськвиконкомі..

Категория: вибори 2010 | Просмотров: 587 | Добавил: foto-uzh | Теги: День Свободи, Мукачево, Закарпаття, репресії, концтабори, сталінський, мітинг-реквієм | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]