Главная » 2009 » Ноябрь » 26 » Ужгородських ліфтерів-аварійників викликають 120 разів за добу
11:51
Ужгородських ліфтерів-аварійників викликають 120 разів за добу
Ужгородських ліфтерів-аварійників викликають 120 разів за добуНайстаршому ужгородську ліфту – понад 32 роки

Ужгородських ліфтерів-аварійників викликають 120 разів за добу. Найстаршому ужгородську ліфту – понад 32 роки. Більшість ліфтів обласного центру через свій вік вимагають значних затрат на обслуговування, а 26 із них з жовтня залишаються нерухомими. Про це власкорові ЗІКу повідомив 25 листопада директор КП «Ужгородліфт» Сергій Сорока.

На ремонт одного ліфту необхідно 15 тисяч гривень, на модернізацію – 120 тисяч гривень. Новий ліфт коштує близько 200 тисяч гривень. «У Департаменті міського господарства Ужгородської міської ради нас запевнили, що необхідні кошти для відновлення 26 зупинених ліфтів надійдуть у 2010 році. Із зупинених на сьогодні ліфтів 17 уже завершили перший термін експлуатації», – розповів Сергій Сорока.

Усього в Ужгороді є 296 ліфтів, з яких 271 – комунальний, 6 кооперативних і 19 належать підприємствам та установам. Особливо проблемним є обслуговування ліфтів у будинках чехословацької забудови, оскільки важко віднайти запчастини для них. Специфіка ліфтів чехословацького виробництва полягає у малих об’ємах ліфтових кабін, а виготовляти їх на сьогодні можуть тільки чеські або словацькі фірми у Празі та Братиславі. Модернізація такого ліфта відповідно дуже висока і вартує від 15 тис. євро, а ціна нового – понад 20 тис. євро. Цьогоріч капітально відремонтували 3 ужгородські ліфти, чим продовжили їхній термін експлуатації.

За 10 місяців цього року рівень оплати населенням складає 75 % (торік цей показник сягав 90 %). Це, за словами С. Сороки, дозволяє сплати зарплату, податки і придбати елементарні запчастини. У середньому в місяць за обслуговування ліфтів надходить 100 тисяч гривень. Населення боргує за отримані послуги 1,2 млн грн. На КП «Ужгородліфт» працюють 1 аварійна бригада та 3 ремонтні, загалом у штаті 38 працівників, з яких 31 – ліфтери. Торік з міського бюджету на КП «Ужгородліфт» було виділено 1 млн 200 тис. грн. За ці кошти капітально відремонтували 6 ліфтів (відповідно термін їх експлуатації збільшено на 4 роки) та ще 10 ліфтів модернізували (вартість модернізації одного ліфта – 100 тис. грн.). Після дороговартісної модернізації термін слугування ліфту продовжується на 18 років.

За 12-годинну зміну до «Ужгородліфту» надходить 50-60 викликів. Щодо застрягань, то 80 % із них спричинені перебоями в електропостачанні, 10 % стаються з вини мешканців, які не вміють користуватися ліфтом, через їхню власну легковажність та необачність, перевантаження ліфту, і ще 10 % – через технічні несправності, – розповів Сергій Сорока. Мешканці, за його словами, самі ж псують відремонтовані ліфти, підпалюють кнопки, обписують стіни, виламують лампи... Тому є необхідність в антивандальному обладнанні: антивандальних пультах, металевих купе кабінок тощо.

Територіальне управління Держгірпромнагляду в Закарпатській області провело планову оперативну перевірку ужгородських ліфтів на предмет їх безпечності при перевезенні пасажирів. У результаті в Ужгороді в жовтні цього року заборонено експлуатацію 26 ліфтів.

Категория: Ужгород | Просмотров: 631 | Добавил: foto-uzh | Теги: Закарпаття, ліфти, Ужгород | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]