Главная » 2010 » Октябрь » 21 » «Ужгород-Скала» відсвяткував своє 80-ти річчя.
15:18
«Ужгород-Скала» відсвяткував своє 80-ти річчя.
У 2010 році Ротарі клуб «Ужгород-Скала» відсвяткував своє 80-ти річчя.

У контексті цієї урочистої події у пресі неодноразово висвітлювалися здобутки та звершення цієї неприбуткової організації. Ротарійці – це благодійники за покликанням, тому на здобутому зупинятися не збираються.

 

Підбиваючи підсумки цього року президент клубу «Ужгород-скала» каденції 2009-2010 Ярослав Шафарь, зазначив, що у 2010-му році ужгородський осередок ротарі отримав чотири визначні гранти. Перший з них – це гроші, які клуб отримав на потреби міської лікарні та роддому. Чотирнадцять з половиною тисяч долларів, це спільний грант з англійськими партнерами. Зазначена сума пішла на придбання обладнання, зокрема мамографа та десяти тисяч памперсів для новонароджених немовлят. Другий грант ротарійці отримали у травні цього року, на цей раз спільно з австралійським клубом, це дало можливість закупити обладнання для попередження та ранньої діагностики епілепсії у дітей, хворих на ДЦП. Ці апарати знаходяться у центрі «Дорога Життя», проте ними можуть безкоштовно користуватися всі, хто цього потребує з усієї області.

Останній проект, який було здійснено, це спільний грант ужгородських ротарійців та англійців, на 140 тисяч гривень: «Ми закупили меблі для дитячих спальних кімнат та комп’ютерну техніку. Ми придбали не лише звичайні персональні комп’ютери, але й виділили частину коштів на закупівлю покетбуків ( Pocket book.) Це - спеціальні електронні підручники, сертифіковані міністерством освіти України. У нас в державі наразі є певна проблема з підручниками, тому це є дуже зручним та корисним надбанням для дитячого закладу. Покетбук фактично заміняє підручники, це комп’ютери, які спеціально розроблені для навчання. Десять комплектів цих технічних новинок було замовлено нами для потреб школи-інтернату» - розповів пан Шафарь.

Запланований четвертий грант направлений на благоустрій дитячого будинку сімейного типу «Новий Початок». Ним передбачено повне забезпечення установи всім необхідним - від ліжок до радіаторів.

 

Кожен ротарійський рік присвячений якійсь конктретній проблемі. Наступний, до прикладу, буде проголошено роком води. За словами Ярослава Шафаря, клубом «Ужгород-скала» заплановано співпрацю з організаціями та осередками, по забезпеченню певних об’єктів питною водою. Також ротарійці мають на меті взятися за облаштування елементарних санітарно-технічних умов у ромському таборі по вул. Тельмана, адже там зараз справжній розсадник хвороб. Головною його метою є встановлення в школах, університетах та громадських місцях бюветів з питною водою. По цьому гранту проекту   парнтнером ужгородського клубу ротарі буде фонд Сороса, який в Україні відомий як фонд «Відродження».

 

Ярослав Шафарь пояснив як відбувається співпраця клубу з тими, хто потребує допомоги: «Щодня люди звертаються зі своїми проблемами і кожному з них конче необхідна підтримка. Для максимальної оптимізації процесу, ми співпрацюємо з організаціями, лікарнями та відповідними державними установами, які не спроможні придбати необхідне обладнання чи устаткуваня за власний або бюджетний кошт».   Значна частина грантів – це особисті кошти членів клубу. Проте , як зазначив президент клубу «Ужгород-скала» 2009-2010 Ярослав Шафарь, кожен з членів організації усвідомлює, наскільки почесно та відповідально бути частиною цього руху. До того ж, Закарпатський осередок має багату історію. Саме місцеві активісти були одними з перших, хто відновив ротарійський рух у незалежній Україні

Категория: Закарпаття | Просмотров: 578 | Добавил: foto-uzh | Теги: 80-е, Ротари | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]