Главная » 2010 » Май » 27 » Уряд Змін Закарпатської області провів перше відкрите засідання експертів з напрямку “Здоров’я нації”
10:50
Уряд Змін Закарпатської області провів перше відкрите засідання експертів з напрямку “Здоров’я нації”
Ужгород Уряд ЗМІНУ Закарпатському обласному офісі політичної партії "Фронт змін” відбулося перше відкрите засідання обласної експертної ради Уряду Змін. Головною темою обговорення стали аналіз ситуації в медичній сфері країни і області,  проблеми лікування та здоров’я громадян, взаємодія лікарів і пацієнтів. У зібранні взяли участь обласні координатори всіх напрямків Уряду-2012, голови районних та міських осередків партії, медики та громадські активісти. Спеціальним гостем зібрання був радник Арсенія Яценюка, керівник Уряду Змін з напрямку "Здоров’я нації та екологія” Олександр Мостипан.

Відкрила засідання заслужений лікар України, керівник Закарпатського територіального відділення "Школи влади” Людмила Корольчук. Вона зазначила: "За 19 років незалежності України змінилося 14 галузевих міністрів, посада міністра стала політичною і тому невтішний діагноз медицині є логічним завершенням деградації системи охорони здоров’я”.
У Закарпатському "Фронті змін” переконані, що ідеологія реформування галузі охорони здоров’я, що ґрунтується на посиленні взаємодії медиків і влади та збільшенні фінансових вливань, потребує корекції. Адже про третю сторону – пацієнта, взагалі не йдеться. А саме роль пацієнта і його знань, за висновками ВООЗ, випереджає значимість матеріальної бази галузі. Саме тому експерти "Школи влади” пропагують ідею розбудови «пацієнтоцентричної» моделі охорони здоров’я, а вирішальним фактором в реформуванні медицини визначають людський капітал.
Підтверджують теорію результати громадського анкетного опитування, яким "фронтовики” охопили всі райони Закарпатської області. Статистика засвідчує, що громадяни орієнтовані на піклування про власне здоров’я, готові сприйняти модернізацію в підходах до здоров’я, бажають брати участь в оздоровленні та профілактиці хвороб, однак часто не знають, до кого звернутися за консультацією. Люди вимагають чіткого визначення прав і обов’язків медиків, пацієнтів і держави щодо збереження здоров’я, права бути повноцінними партнерами в питаннях профілактики і зміцнення здоров’я, бажають мати справу з бюджетною медициною, заявляють, що галузь охорони здоров’я має бути контрольованою, відкритою і підзвітною народу.
Уряд ЗМІН УжгродОсобливу увагу "Фронт змін” приділяє підростаючому поколінню. "Без загальнодержавної ідеології здоров’я населення держава не має майбутнього. Усі зусилля потрібно кинути на виховання молоді. Навчені, вони самі підтягуватимуть до здорового способу життя своїх батьків, бабусь і дідусів”, - вважає координатор напрямку "Молоді українці” обласного Уряду Змін Зоряна Зінов’єва.
Вже багато років Україна і українці знаходяться в пошуках національної ідеї. Зважаючи на те, що здоров’я – це категорія, що стосується практично кожного з нас, партійці "Фронту змін” висловили пропозицію питання здоров’я взяти за орієнтир в діяльності всіх лідерів експертних рад «Уряду Змін» незалежно від напрямку. Адже і питання освіти, і боєздатності держави, і бюджету, і корупції, і культури, і відкритості влади, і сучасної інфраструктури, і чистого довкілля, і приватного підприємництва, і української молоді нерозривно, у двосторонньому порядку пов’язані з питанням здоров’я людей. Без здорових українців не відбудеться здорової України.
«Фронт Змін» має зробити все можливе, щоб нове керівництво держави нарешті усвідомило, що галузь охорони здоров’я подібна до птаха, що летить. Одне його крило – то суто медицина, медичні кадри, медичні технології, лікарняна інфраструктура, медична апаратура, професіоналізм, рятування від хвороб і смерті. Друге – все, що пов’язане зі збереженням здоров’я здорових, профілактикою, оздоровчою інфраструктурою, діяльністю освітніх центрів.” – запевнила Людмила Корольчук.
З огляду на опозиційність до діючої влади та зважаючи на необхідність альтернативних дій при реформуванні галузі, Закарпатський "Фронт Змін” визначив за необхідне почути думку громадян стосовно піднятих питань в інших регіонах держави; узагальнити матеріали та обговорити їх на національному рівні, залучивши фахівців медичної галузі і керівництво всіх гілок влади та лідерів громадської думки; домогтися публічного звіту про стан здоров’я нації на рівні Президента чи Прем’єр – Міністра України, а також альтернативної співдоповіді лідерів опозиційних урядів; невідкладно визначитися з планом дій щодо збереження та зміцнення якості здоров’я населення на всеукраїнському рівні.
           Підсумував зібрання радник Арсенія Яценюка, керівник Уряду Змін з напрямку "Здоров’я нації та екологія” Олександр Мостипан: "Це перший регіон, який я відвідав у якості куратора відведеного мені напрямку в Уряді Змін. На Закарпатті діє краща по всій Україні "Школа влади” з точки зору кількості проектів і їх якості. Що стосується даного зібрання, порадувала інтенсивність обговорення теми, зокрема, реформування підходів до лікування і охорони здоров’я українців. Видно, що зроблена і ведеться велика робота, залучається все більше фахівців, дискусія виходить за рамки локального обговорення. А значить - не за горами практичні справи і якісні зміни у вітчизняній галузі охорони здоров’я”. 
Категория: Закарпаття | Просмотров: 673 | Добавил: foto-uzh | Теги: Роберт Бровді, як, До, так, Фронт Змін, Ні, ПП Фронт Змін, Ужгород, Уряд Змін, здоров'я нації | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]